BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 28. 19:07

A múlt hónapban egyes amerikai szövetségi államokban 25 százalékkal csökkentek a költségvetési bevételek. Eközben az ország harmadik legnagyobb városa gyors ütemben halad azon az úton, amelyen már a bűnözés poklára jutott Detroit és Baltimore végigment. Káncz Csaba jegyzete.

Az elmúlt három hónapban az amerikai államadósság 2 ezermilliárd dollárral mintegy 25,4 ezermilliárd dollárra ugrott. Az USA eladósodása a belátható jövőben is ütemesen növekedni fog, tekintve, hogy a költségvetés állapotát vizsgáló agytröszt (Center on Budget Policy and Priorities, CBPP) friss jelentése szerint a múlt hónapban egyes szövetségi államokban éves alapon 25 százalékkal csökkentek a költségvetési bevételek. Az CBPP most azzal számol, hogy az elkövetkező három évben az amerikai központi költségvetés bevételeinek kiesése a koronavírus járvány és a recesszió miatt eléri a 765 milliárd dollárt.

Megroppanó szövetségi államok

A jelentés rámutat a szoros korrelációra a hétmérföldes léptekkel növekvő munkanélküliség és a büdzsé bevételeinek beomlása között. A CBPP szerint több szövetségi állam az idei évre súlyos bevételkieséssel számol a költségvetésében. Utah esetében ez 18 százalékos esés, Massachusetts esetében 15 százalékos, Michigennél 13 százalék. Az elkövetkező két évre egyes szövetségi államok még drámaibb kiesésekkel kalkulálnak: Kalifornia a jövő évre 21 százalékos beomlással számol, New York állam jövőre 14, 2022-ben pedig 17 csökkenéssel. Az elmúlt időszakban komoly ütést kapott energia- és bányaiparral bíró New Mexico szövetségi állam – amely az USA második legmagasabb szintű szegénységi rátájával rendelkezik - jövőre 30, 2022-ben pedig 31 százalékos eséssel számol.

Bérautók állnak a Los Angeles-i Dodger stadion parkolójában 2020. május 26-án, mivel nincs kereslet irántuk a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett kijárási korlátozások miatt. MTI/AP/Marcio Jose Sanchez Bérautók állnak a Los Angeles-i Dodger stadion parkolójában 2020. május 26-án, mivel nincs kereslet irántuk a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett kijárási korlátozások miatt. MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

A Center for American Progress (CAP) nevű szakpolitikai intézet friss jelentése azonnali központi pénzügyi segítségre szólít föl a helyi önkormányzatok részére. Enélkül jövőre 300 – 900 ezer közötti önkormányzati dolgozó szembesülhet elbocsátással, vagy fizetéscsökkentéssel.

Mindeközben az amerikai köziskolák költségvetésének közel fele állami támogatásból érkezik. A vezető közoktatással foglalkozó intézet (Learning Policy Institute), azzal számol, hogy az iskolák jövőre 15 százalékkal kevesebb támogatást kapnak majd és a köziskolák az alkalmazottaik 10 százalékától kénytelenek lesznek megválni. Ez több, mint kétszerese a 2008 után bekövetkező állásveszteségnek.

Illinois a pokol kapujában

Illinois szövetségi állam pénzügyei már most romokban hevernek. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az állam legnagyobb városában, Chicagoban lassan kezelhetetlen szintű a lövöldözés és a bandaháború. Valóban, az ország harmadik legnagyobb városa gyors ütemben halad azon az úton, amelyen már a pokolra jutott Detroit és Baltimore végigment. A terjedő szegénység, az eladósodottság és a faji ellentétek mára ezeket a városokat igazi bűntanyákká tették.

A Budapestnél alig nagyobb népességű Chicagoban most a hosszú hétvégén legalább 50 embert lőttek meg, közülük 10-en életüket vesztették. Január 1. és május 24. között Chicagoban 200 gyilkosság történt (tavaly ugyanebben az időszakban 176), míg a lövöldözések száma ugyanebben az összehasonlításban 679-ről 826-ra ugrott. Az ország nagyvárosaiban hasonló trendet látunk: Los Angelesben és New Yorkban is érezhetően megugrott az idei év első hónapjaiban a gyilkosságok száma.

Káncz Csaba szerzői oldala:  https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél