<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Várhatóan tovább lassítja a pénzügypolitika enyhítési ütemét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és óvatosabb hangvételre vált piaci kommunikációjában - jósolták a monetáris tanács keddi ülése előtt londoni pénzügyi elemzők. A citybeli prognózisok mindössze 0,05-0,10 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek, és egyes elemzői vélemények szerint az MNB ezután szünetet tart.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokra szakosodott közgazdászai a 0,10 százalékpontos keddi kamatcsökkentéssel számoló többségi táborban vannak. Szerintük a forint legutóbbi gyengülése nyomán az eddigieknél kisebb mértékű kamatcsökkentés mellett várható az is, hogy a monetáris tanács közleménye óvatosabb hangvételű lesz, bár a ház azt nem valószínűsíti, hogy a testület kizárná a további kamatcsökkentéseket.

Sebezhető pontjainkra koncentrálnak


Tisztán makrogazdasági szempontból az MNB-nek folytatnia kellene az enyhítési ciklust, tekintettel az immár zéróra lassult éves inflációra, a hitelkiáramlás alacsony ütemére és a még mindig nem igazán lendületes gazdasági kilábalásra. Az MNB inflációkövetési mandátumának szempontjából nézve a forint legutóbbi gyengülése nem szükségszerűen veszélyezteti az inflációs célt, mivel Magyarországon - és általában a közép- és kelet-európai térségben is - alacsony az árfolyammozgások inflációs átszűrődő hatása - hangsúlyozták előrejelzésükben a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház szakértői szerint ugyanakkor az MNB nem tisztán inflációkövető jegybank, a devizapiaci fejlemények és a kockázatvállalási hangulat pedig változatlanul döntő tényezője a makrogazdasági stabilitásnak, ezért meghatározza az MNB monetáris politikájának mozgásterét is. A legutóbbi időkig a kedvező külső környezet, a folyómérleg-egyenleg többlete - amely megkülönböztette Magyarországot a többi eladósodott gazdaságtól -, valamint a lefelé tartó infláció tette lehetővé a 2012 augusztusa óta végrehajtott 4,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést. 

A feltörekvő piaci eszközök iránti kereslet csökkenése, a reálkamat-szint eróziója, valamint az a tény, hogy a befektetők figyelme a magyar gazdaság erősségeiről átterelődött a sebezhető pontokra, kockázatosabbá teszi a monetáris enyhítés folytatását és az enyhítési alapállásra valló nyelvezet fenntartását - vélekedtek a Goldman Sachs elemzői.

Csökkent a sérülékenység


A ház szerint azonban az, hogy 2008 óta jelentősen csökkent a magyar gazdaság pénzügyi sérülékenysége, és ehhez igen alacsony infláció járul, továbbra is kedvezően különbözteti meg Magyarországot a sürgősen alapvető kiigazításokra szoruló gazdaságoktól. Ezt tükrözi, hogy a forint stabilizálódott, jóllehet a korábbiaknál gyengébb árfolyamon.

Mindezek alapján a GS azt várja, hogy az MNB monetáris tanácsa megpróbálja valahogy ötvözni a pénzügypolitika további lazításának és a pénzügyi stabilitás megőrzésének céljait. Egy kismértékű kamatcsökkentés és az óvatosabb hangvétel jelezné a piacnak, hogy a monetáris testület kész reagálni a piaci hangulat változásaira - hangsúlyozták a cég elemzői.

A ház szerint ha a forint- és az állampapírpiac stabil marad, akkor az MNB csak 2015 első felében kezd kamatemelésbe, amikor a várhatóan gyorsuló infláció nyomán a reálkamat-szint eróziója is felgyorsul.

A Barclays 5 pontra tippel     

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői hétfői prognózisukban mindössze 0,05 százalékpontos - 5 bázispontos - kamatcsökkentést jósoltak a monetáris tanács keddi ülésére, és utána azt várják, hogy az MNB enyhítési szünetet tart, felmérendő az eddigi kamatcsökkentési ciklus nyomán kialakult piaci helyzetet. A ház szerint a keddi kamatdöntő ülésen a kamattartástól a 0,10 százalékpontos kamatcsökkentésig terjed a lehetséges döntések sora, ám a cég megítélése szerint a súly a sávközépre összpontosul.

A következő időszakra jósolt enyhítési szünetet a Barclays londoni elemzői szerint a devizapiaci kilengések indokolják, tekintettel arra, hogy a háztartások pénzügyi mérlege és a közfinanszírozás változatlanul sebezhető az árfolyammozgásoktól.

A JP Morgan 10-re


A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek keddre, és szintén azt várják, hogy a döntést keményebb hangvételű közlemény kíséri majd, amelyben a monetáris tanács jelzi, hogy érzékeli a piaci kondíciók romlását. A cég szerint az nem valószínű, hogy az MNB kizárja a későbbi kamatcsökkentések lehetőségét, ám ha a forint a 315-320 forint/eurós szintek fölé gyengülne, az a ház elemzői szerint valószínűleg leállítaná az enyhítési ciklust.

A JP Morgan szakértőinek véleménye szerint a jelenlegi árfolyamszint még nem jelent érdemi kockázatot a 3 százalékos inflációs cél teljesíthetőségére. A további - esetleg jelentősebb - forintgyengülés azonban már valószínűleg a jegybanki cél fölé emelné az inflációs ütemet 2015-ben, annak ellenére is, hogy az árfolyamgyengülésből eredő inflációs átszűrődési hatást jelenleg a gyenge belső kereslet korlátozza - vélekedtek a cég londoni elemzői. Hozzátették: felfelé ható kockázatokat látnak arra a prognózisukra, hogy az MNB 2,50 százalékos alapkamat eléréséig folytatja enyhítési ciklusát.

És a Morgan Stanley is 10-re tippel

A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői szerint "a legkisebb ellenállást" az MNB számára rövid távon az alapkamat valamelyes további csökkentése kínálja az alacsony infláció miatt. Egyre valószínűbb azonban az is, hogy az MNB jelzi majd a piacnak, hogy tudatában van az árfolyam-kilengéseknek és azokat figyelembe veszi.

Mindent egybevetve a ház elemzői azt várják, hogy az MNB kedden 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, és 2,65 százalékos alapkamat eléréséig folytatja az enyhítést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG