BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. augusztus 6. 09:58

Trump az elsők között jött rá a nyugati világban, hogy a 2008-as globális pénzügyi válság következményeként a 20. század bevégeztetett, annak nemzetközi intézményei pedig a szemünk előtt válnak működésképtelenné. De milyen elképesztő mutatókkal bír az Egyesült Államok a paraván mögött, amelyek destabilizálják az országot, ennek ellenére napi szinten mégsem találkozunk velük? Káncz Csaba jegyzete.

Van egy ország a Földön, amely világszerte 150 000 katonáját állomásoztatja a világ 80 országában, mintegy 800 katonai bázison. Ennek az országnak nagyobb a katonai költségvetése, mint a Föld 144 országáé összesen. Mint azt egy általános iskolás is tudja, mindez a „szabadságért és demokráciáért” kifejtett globális harcot szolgálja.

Egy korszak lezárult

Az USA-t a hétvégén megrázó fehér nacionalista indíttatású tömeggyilkosság azonban rámutat arra, hogy a világ felé erőt és dominanciát mutató paraván mögött súlyos aggodalomra okot adó politikai és társadalmi folyamatok zajlanak.  Az El Paso-ban 20 ember életét kioltó lövöldöző a kiáltványában nem véletlenül mondja, hogy „egész életemben egy olyan jövőre készültem, amely jelenleg egyszerűen nem létezik”.

Káncz Csaba

Valóban, Trump az elsők között jött rá a nyugati világban, hogy a 2008-as globális pénzügyi válság következményeként a 20. század bevégeztetett, annak nemzetközi intézményei pedig a szemünk előtt válnak működésképtelenné.

Az USA annak rendje és módja szerint most ki is vonul abból a második világháború utáni globális kereskedelmi- és politikai szuperstruktúrából, amely hét évtizede ő maga hozott létre.

Trump a 2016-os elnökválasztási kampány során erőteljesen kiállt a kékgallérosok szociális érdekeiért, de úgy, hogy mindezt az erőteljes nacionalizmus bázisán tette.

Az elnök tehát kiszabadította a démont, de azt bizony szolgálatai után nehéz visszaparancsolni a palackba (pláne, ha nem is akarja..). De milyen elképesztő mutatókkal bír az Egyesült Államok a paraván mögött, amelyek destabilizálják az országot, ennek ellenére napi szinten mégsem találkozunk velük?

Pénzügyi kilátások

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) jelentése áttekinti a 2029-ig várható gazdasági és költségvetési folyamatokat. A CBO előrejelzése szerint az amerikai GDP mintegy 30 ezermillárd dollárt tesz ki 2029 magasságában, bár egy recesszió esetén ez több ezermilliárddal kevesebb is lehet. Az államadósság recesszió nélkül az előrejelzés szerint a GDP 105 százaléka lesz, egy komolyabb recesszió esetén viszont ez a mutató közelebb lesz a 150 százalékhoz - amely már ugye Görögország és Olaszország államcsőddel kacérkodó ligája.

Társadalmi mutatók

A társadalom jól-létének egyik fő mutatója, az életelvárás már három év óta folyamatosan csökken az USA-ban. Az öngyilkosságok száma emelkedik, miközben már többen halnak meg opioid túladagolásban, mint autóbalesetben és rákban – a túladagolás vezető halálozási ok lett az 50 év alatti korosztályban.

Idén az első hét hónapban 519 embert lőttek le az amerikai rendőrök. Az országban jelenleg 2.3 millió embert tartanak börtönben, ez a legmagasabb abszolút szám és arány, amelyet valaha egy ország a világban fel tudott mutatni – jelenleg mintegy 143 polgárra jut egy börtönlakó.

Míg 1989-ben az amerikai háztartások leggazdagabb 10 százaléka uralta a nemzeti vagyon 60 százalékát, ez az arány 2018-ban 70 százalékra emelkedett. Eközben Detroit városában már magasabb a csecsemő-halandóság, mint Botswanában. Valóban, az USA a fejlett világ legegyenlőtlenebb országa lett, az egyenlőtlenségek ráadásul napról-napra tágulnak és a társadalmi polarizáció bizony robbanásveszélyes szintet érhet el.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél