3p
A republikánusok zavarodottan nézik, ahogy ingatlanmágnás elnökjelöltjük olyan érzékeny témáknak ront neki frontálisan, mint a mexikói bevándorlás és a nemzetközi kereskedelem. Összefügghet-e Trump és az európai populisták retorikája? Míg korábban a politikai centrumból, ma inkább az elégedetlenek felől igyekeznek szavazókat gyűjteni a pártok szerte Európában – és ezek szerint most már Amerikában is.
Fotó: EPA/Tannen Maury

Donald Trump az élre tört az amerikai republikánus elnökjelöltek népszerűségi felméréseiben. Országosan 105 különböző friss felmérés szerint átlagosan 13,6%-os a támogatottsága, míg az őt követő Jeb Bushnak csupán 13,3%. Trump még életében nem töltött egy napot sem közhivatalnokként, de a washingtoni politikai vircsaftból kiábrábult rajongói pont ezért akarják a Fehér Házba küldeni.

Az ingatlanguru, szépségverseny-szervező és - a New York Times szavaival élve - médiaszörnyeteg az elnökválasztási kampányba három hete beszállva kijelentette, hogy a Mexikó felől érkező illegális bevándorlók többsége a drogot terjeszti, gyilkos és nemi erőszakot elkövető bűnöző.

Ehhez hozzátette, hogy megválasztása esetén falakkal és kerítésekkel védené meg az Egyesült Államokat az érkező migránsoktól – a számlát pedig természetesen Mexikóval fizettetné ki. Hatalmas botrány lett a sztoriból, Trump - aki maga is német bevándorlók leszármazottja - pedig szokásához híven élvezte a rivaldafényt, és azóta csak igyekezett megerősíteni mindazt, amit akkor mondott a bevándorlásról.

Mit árul el Amerikáról a Trump-jelenség?

Trump tehát belecsapott a lecsóba, teljes vállszélességgel támadva Mexikót - és utóbbi napokban Kínát is -, amely népszerű téma azon egyre elégedetlenebb, de figyelmen kívül hagyott milliók számára, akiket sosem kérdez meg a média. Az egyenes beszéde és kötekedő természete őrületbe kergeti a nagyvárosi eliteket, de a vidék lakosságánál nagyon is bejön ez a stílus.

Az üstökös-szerű emelkedésétől teljesen megzavarodott Republikánus Pártot pedig arra kényszeríti, hogy olyan témákat vitasson meg, amelyeket az a háta közepére sem kívánt. Ilyen a hispán bevándorlás és a nemzetközi kereskedelem, illetve ezek kihatása az átlag amerikai bérére és életkörülményeire.

Egyre többen teszik föl ugyanis a kérdést: valóban nemzeti érdek-e nagyszámú és alacsonyan iskolázott bevándorló befogadása az USA-ba, amikor még a hazaiak sem jutnak megfelelő munkahelyekhez – hogy az automatizáció hatásáról ne is beszéljünk? A friss statisztikák szerint az amerikai foglalkoztatottsági ráta 1977-ben volt utoljára ilyen alacsonyan, míg a kékgalléros munkahelyek jórészt elvándoroltak Ázsiába.

Trump és az európai populisták egy platformon?

Ha pedig valaki áthallást érez Donald Trump és kontinensünk populistáinak retorikája között, az valószínűleg jó helyen tapogatózik. A 2008-ban összecsuklott globális pénzügyi rendszer azóta sem tért teljesen magához, a megrendült kisegzisztenciák pedig védelemért kiáltanak. Míg korábban a politikai centrumból, ma inkább az elégedetlenek felől igyekeznek szavazókat gyűjteni a politikai vezetők szerte Európában – és ezek szerint most már Amerikában is.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG