<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ömlik a sok tévhit és szenny, az egyik oldal pusztán bűnözőknek próbálja lefesteni a menekülteket, a másik csupa ártatlan báránykának. Repkednek a megbízhatatlan számok, félreértelmezések. Mi az igazság? Olyanokat idézünk, akik értenek a statisztikákhoz, és nagy gyakorlatuk van a menekültekkel kapcsolatban: német statisztikusokat.
Törökország és Szíria határán (fotó: UNHC, AFP)

Dobálják ide-oda a sarat a politikusok és híveik, az ember csak kapkodja a fejét. A két szélsőség körülbelül úgy néz ki, hogy minden menekült potenciális bűnöző, a másik szerint pedig egyik sem az, hiszen nem akarják kockáztatni, hogy kiutasítsák őket.

Mi az igazság? A gazdag, és régóta fontos bevándorlási, menekülési célpontként szolgáló Németországban precízen feljegyeznek mindent. De még ők sem elég precízek ahhoz, hogy ezt a kérdést könnyen el lehessen dönteni.

Az emelkedés egyértelmű

A következő grafikonon azt látjuk, hogy az összes elítélt bűnelkövetőn belül mekkora volt a külföldiek aránya az egyes években. Ha megnézzük, elég komoly emelkedést látunk a nyolcvanas évek óta.

Hát ha még emlékszik valaki arra, hogy a kilencvenes években a volt Jugoszlávia polgárai menekültek hasonló tömegben, mint a mostani áradat, akkor akár fel is kiálthat, ha épp azt akarja igazolva látni: a külföldiek bűnöznek. (Az 1991-1993-as években mintegy egymillió menekült ment Németországba, az akkori menekülthullámról itt írtunk.)

 

Az összehasonlítás nem ér

Ám ez mégsem ennyire egyszerű. A német statisztikai hivatal által kiadott idei kiadvány ("Justiz auf einen Blick 2015") is elismeri, hogy a német állampolgársággal nem rendelkező, büntethető korban levő lakosok aránya mindössze 9 százalék volt 2012-ben. Ehhez képest a 23 százalékos bűnözési arány soknak tűnik. Ám ezt az mégsem szabad így értelmezni, „az összehasonlítás nem lehetséges” – teszik hozzá.

Benne van a részeg turista is

A lakosság körébe ugyanis csak a hivatalosan Németországban tartózkodókat sorolják, a külföldi bűnelkövetők közé pedig az illegálisan ott tartózkodókat, vagy például a turistákat is. Belekerül a statisztikába a súlyos közlekedési kihágást elkövető vakációzó is. A külföldi bűnelkövetők tartózkodási státuszát már nem rögzítik.

Más forrásból úgy tudjuk, azok a külföldiek is bekerülnek a statisztikába, akik Németországban lakó polgárok ellen követtek el ugyan bűncselekményt, de úgy, hogy soha oda be nem tették a lábukat. Ezek főleg internetes és bankkártyás csalások, a világ bármely pontjáról, néha sorozatban elkövetve.

Ezt csak külföldiek követhetik el

Visszatérve azonban a Destatis hivatalos statisztikai kiadványára, rendőrségi források alapján az elmondottak ellenére úgy vélik, hogy lakosságarányosan „határozottan több külföldit ítélnek el, mint németet”. Ám úgy vélik, hogy ez gazdasági és szociális körülmények miatt van így.

Vágó Istvánnak tulajdonítják a Facebook-on:

"A pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében követelem: ne csak azt mondják be a hírekben, hogy naponta hány migráns lépett be az országba, hanem azt is, hogy ugyanakkor hányan hagyták el az országot!"

A jelentés szerint a bűnözés leginkább a fiatal, 14-25 éves korosztályban jellemző, ott felülreprezentált. A külföldiek megugró bűnözését egyrészt eleve magának a bevándorlási hullámnak tulajdonítják: a tartózkodási szabályok megsértésével kapcsolatos bűncselekmények zömét más nem is követheti el, mint a külföldiek. (Vélhetően főleg azért teszik, hogy maradhassanak.)

Fiatalkorúak lopnak sokat

Ám átlag feletti, 30 százalék körüli volt a külföldiek részaránya a lopások és rablások területén is. Ezét a 25 éven aluliak magas száma miatt a külföldiek bűnözésének egy részét a fiatalkorú bűnözés speciális esetének tekintik. Egy másik cikkben azt olvastuk, különösen sok volt a sima bolti lopás ezek között az esetek között – ez a sokszor nincstelenként megérkező menekültek körében, ha nem is bocsánatos, de némileg érthető.

Mi a helyzet nálunk?

A jelek szerint volt, esetleg ma is lehet magyar statisztika is, csak már nem publikálják. „Magyarországon 2007-ben 2965 külföldi állampolgárt ítéltek el, az összes bűnelkövető 3,6%-át. Nyugat-Dunántúlon az elítéltek 6,7%-át tették ki a külföldiek, ezzel szemben Észak-Magyarországon 0,8%-át” – írja egy 2008-as kiadvány.

A politikusok helyében mi egy emberként követelnénk a magyar adatok részletes közzétételét, de addig is számoljunk. Az Eurostat szerint 2007-ben 1,7 százalék volt a külföldi állampolgárságú lakosok száma Magyarországon, ennek több mint kétszerese az említett 3,6 százalékos külföldi bűnelkövetői arány. Eszerint kétszer olyan gyakori lenne a külföldiek körében a bűnözés.

Benne vannak-e azok?

De itt is felmerül, hogy benne van-e ebben a gyorshajtó ír, a bankkártyacsaló kínai vagy az autótolvaj balkáni banda, az ukrán cigarettacsempész. Vélhetően igen, ahogy Németországban is, ha egységes az EU-s módszertan. (Akik határainkon kívül jöttek a világra akkor is, ha azóta már állampolgárságot kaptak, azok aránya egyébként 4,0 százalék volt.)

Emlékeztetve arra is az olvasót, hogy az itt élő „külföldiek” nagy része, körülbelül fele köztudottan határainkon túlról jött magyar, megkockáztatjuk, hogy a külföldiek magyarországi bűnözése – 2007 környékén legalábbis – nem jelentett óriási problémát.

A svéd nők megerőszakolása című átverés

Egy, a neten, sokszor szélsőségesek között terjedő hír szerint Svédországban sokkal magasabb a nemi erőszak aránya, mint másutt, amit a muzulmán bevándorlással hoznak összefüggésbe. A hírt már 2012-ben megcáfolta a tekintélyes BBC brit közszolgálati média, amely leírta, hogy igen, számszakilag Svédországban a világon a második legmagasabb a nemi erőszakok száma százezer lakosra, csakhogy ez mást jelent.

Ha Svédországban egy nő bemegy a rendőrségre, és bejelenti, hogy a férje minden nap megerőszakolta az év során, az több mint 300 erőszakos cselekményként kerül bele a statisztikába. Más országokban ez egyetlen esetnek számít.

A magas számhoz az is hozzájárul, hogy a nemi erőszak esetei közül sok országban rengeteg bejelentetlen marad, szégyenérzetből, félelemből eltitkolják. A svéd nők a felvilágosult társadalomnak és rendőrségnek hála jóval nagyobb arányban mernek feljelentést tenni. Azt is hozzátették, hogy a világ 63 országa – köztük a híresen fertőzött Dél-Afrika – nem is szolgáltatott adatokat a nemi erőszakról.

Hasonlóan ehhez a világon a legtöbb emberrablást statisztikailag Ausztráliában és Kanadában követik el százezer főre vetítve, sokszorosát annak, mint amennyit például Kolumbiában, vagy Mexikóban. Ennek az az oka, hogy e két fejlett országban azt is emberrablásnak tekintik, ha egy elvált személy a gyerekét elviszi hétvégre, és a másik szülő ráküldi a rendőrséget. Másutt ez nincs így.

Vicces és egyben szomorú dolog a statisztika.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló