<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Népszavazással kebelezne be ukrán területeket Oroszország, sorra érkeznek a világból a visszautasító nyilatkozatok. Putyin várva várt beszéde az orosz nemzethez elmaradt. Így indul az orosz-ukrán háború 210. napja.

  • Kedden este tartott volna beszédat az orosz nemzetnek Vlagyimir Putyin orosz elnök - azt várták, hogy felvázolja a háborús stratégiát, talán még általános mozgósítást is elrendel. Putyin azonban lefújta az óriási érdeklődéssel várt rendkívüli beszédjét tegnap este és azt egyes források szerint ma reggel tartja meg - írja hajnali összefoglalójában a Facebookon külpolitikai szakértőnk, Káncz Csaba. Frissítés: szerdán reggel közzétették a beszédet, amelyben bejelentette a részleges mozgósítást Putyin elnök:

  • A szakértő szerint a Kreml csapdába ejtette magát a harcolni nem hajlandó többség és az általános mozgósítást, valamint győzelmeket követelő radikális kisebbség között.  A jelenlegi környezetben Putyin egyik csoport elvárásainak sem tud igazán megfelelni. Az orosz társadalom ugyanis kategorikusan ellenzi az általános mozgósítást.  Ráadásul hasonló érzelmek uralkodnak az orosz elit legtöbb csoportjában, beleértve még a biztonsági erőket is, amelyeket Putyin még mindig  nem tudott meggyőzni a háború valódi szükségességéről - írja Káncz Csaba. 
  • Mintha ezekre az érzésekre reagálna, az Állami Duma tegnap törvényt fogadott el, amely szigorítja a háború alatti dezertálás (ideértve a tartalékosok katonai kiképzésből való távollétét) és a megadás büntetését. Mindkét „bűnért” akár tíz év börtönbüntetést is járhat. A fegyverek háborús megsemmisítéséért is öt évig terjedő szabadságvesztés jár.
  • Ahogy arról korábbi összefoglalónkban is írtunk, a megbízott orosz hatóságok Ukrajna négy megszállt területén – Donyeckben, Luhanszkban, Herszonban és Zaporizzsjában – bejelentették, hogy szeptember 23. és 27. között népszavazást kívánnak tartani az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról, ami kiélezheti a háborút. A bejelentés után világszerte érkeznek a népszavazás érvényességét elutasító nyilatkozatok. A NATO főtitkára bejelentette, hogy népszavazást a védelmi szövetség nem fogadja el. Jake Sullivan, Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a népszavazást a szuverenitás és a területi integritás elveinek megsértésének nevezte. Olaf Scholz német kancellár, aki az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt, New Yorkban kijelentette: "világos, hogy az ilyen álreferendumokat nem lehet elfogadni". "Ha a Donyec-medencei népszavazás ötlete nem lenne oly tragikus, viccesnek találnám" - nyilatkozott újságíróknak Emmauel Macron francia elnök. A szintén az ENSZ-közgyűlésen részt vevő francia államfő szerint a referendum bejelentése "paródia", és - mint mondta - a nemzetközi közösség értelemszerűen nem fogja elfogadni a döntést, amely "a cinizmus ismertetőjegyének" tudható be.  Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint "A voksoláson leadott jogellenes szavazatok semmilyen körülmények között sem tekinthetők úgy, hogy az állandó orosz katonai fenyegetettség és megfélemlítés alatt élő emberek szabadon kifejezték akaratukat".
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán kora reggel közzétett videóbeszédében a népszavazásokkal kapcsolatban elmondta: "A mi álláspontunk nem változik sem ettől a zavarkeltéstől, sem más bejelentéstől". Értelmetlennek nevezte az "ál-népszavazásokat", és fogadkozott, hogy "felszámolja" az Oroszország által jelentett fenyegetést, mondván, hogy erői folytatják a területvisszaszerzést, függetlenül attól, hogy Moszkva vagy megbízottjai mit jelentenek be. Zelenszkij szerdán videokapcsolaton keresztül beszél az ENSZ közgyűlése előtt.
  • Zuzana Caputová szlovák államfő szerint az ENSZ-közgyűlésen Oroszország eltávolodott a világszervezet alapokmányától azzal, hogy megkezdte hadműveletét Ukrajnában. "Szlovákia Ukrajna szomszédja, és a biztonságunk kerül veszélybe emiatt" - jelentette ki a lehető legszigorúbb szankciókat követelve Oroszországgal szemben. Felidézte, hogy Szlovákia minden lehetséges támogatást megad az ukrán vezetésnek, ideértve a katonai típusú segítséget is. Egyben felszólította az ENSZ-tagországokat, hogy kövessék Pozsony példáját.
  • Az ukrán fegyveres erők vezérkara kedd este azt közölte, hogy a Donyeckben, Bakhmut és Avdijivka városok közelében végrehajtott hadműveletei "jelentős veszteségeket" okoztak Oroszországnak. Oroszország azonban ágyúzta ezeket a városokat és még tucatnyi más várost Északkelet- és Dél-Ukrajnában - közölte a vezérkar.
  •  Az ukrán-magyar határszakaszon 5449-en léptek be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5008-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 169 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Vonattal szerdán 40 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG