<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Varga Mihály által vezetett Pénzügyminisztériumnak sikerült az Újpest FC volt tulajdonosának szállodáját támogatnia 150 millió forinttal, pedig a hotel korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán is nyert. Egy másik győztes neve pedig a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban bukkant fel. Megint milliárdosok kaptak állami segítséget.

Eddig azt lehetett hinni, hogy csak a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) oszt ki milliárdokat a Kisfaludy-pályázatokon keresztül hazai szálláshelyek fejlesztésére, de a napokban Varga Mihály is bejelentette, hogy a Pénzügyminisztérium összesen 4,3 milliárd forint sorsáról határozott.

A politikus még március 6-án közölte a Facebook-oldalán, hogy döntöttek a panzió- és szállodafejlesztési pályázatokról, így nyolc új panzió építése kezdődik meg és kilenc szállodában indulnak fejlesztések. A beruházások Bugyi, Csomád, Dabas, Gödöllő, Herceghalom, Péteri, Vasad, Vecsés, Verőce, Visegrád és Zsámbék településeken valósulnak meg. A nyertesek listáját a Magyar Államkincstár oldalán publikálták, mi pedig megnéztük, hogy ténylegesen kik és milyen cégek kaptak 60-300 millió forintos költségvetési támogatást a Pénzügyminisztériumtól. Érdekes nevekre bukkantunk.

Varga Mihály még tavaly nyáron beszélt arról, hogy újabb gazdaságvédelmi intézkedésként a pénzügyi tárca hazai forrásból indít szállodák fejlesztését és bővítését támogató pályázatot 2 milliárd forint keretösszeggel Pest megyei vállalkozások részére. Pest megye ugyanis az uniós előírások miatt a hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb uniós fejlesztési forráshoz jut hozzá. Új panziók építésére pedig 1,8 milliárd forintos pályázati keretösszeget szántak.

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat döntött Magyarországon, a koronavírus-járvány azonban súlyosan érintette az ágazatot. Ezért a kormány számos intézkedéssel segíti az itt működő vállalkozásokat

- fogalmazott még március 6-án Varga Mihály. Szerinte a végül kiosztott 4,3 milliárd forintos támogatásból összesen nyolcmilliárd forintnyi turisztikai fejlesztés valósulhat meg Pest megyében. Na de kik a szerencsés nyertesek?

Tehát 8 új panzió építését összesen 1,7 milliárd forinttal segítette meg a Pénzügyminisztérium. A nyertesek között pedig ott találjuk a GFS-Pro Ingatlanfejlesztő Kft.-t is 296,3 millió forinttal. Ez egy vecsési székhelyű cég, főtevékenysége pedig a kötött, hurkolt kelme gyártása, de tavaly augusztus óta szállodai szolgáltatással is foglalkoznak. Igazán jól menő cégről van szó, hiszen évről évre stabilan egymilliárd forintot meghaladó forgalmat bonyolít, 2019-ben 1,2 milliárd forint volt az árbevétel, ami 353 millió forint profithoz volt elég. Tehát közel annyi támogatást kapott a GFS-Pro a Pénzügyminisztériumtól, mint a 2019-es nyeresége.

A cég többségi tulajdonosa pedig a 2019-ben félmilliárd forintos profittal záró Silence Kft.-én keresztül Hölle János. Az ő neve pedig a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban bukkant fel korábban. Szintén a Silence Kft. ugyanis a többségi tulajdonosa a vecsési GHW Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, de ebben a cégben már felbukkan kisebbségi részesedéssel a liechtenstein Haman Stiftung. Székhelye Schaan, Landstrasse 27., kézbesítési megbízottja Hölle János, de erre a címre jegyezték be a VolDan Investments Ltd-t is.

A VolDan pedig 2013-ban kapott engedélyt az egykor Rogán Antal vezette gazdasági bizottságtól magyar letelepedési kötvény forgalmazására többek között orosz, ukrán, grúz és üzbég állampolgároknak. A letelepedési kötvénybiznisz egyik fontos szereplője például havi 1,2 millió forintért bérelt moszkvai irodát a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól.

A második Orbán-kormány 2013-ban indította el az úgynevezett letelepedésikötvény-programot. Amelynek keretében – a több külföldi országban már bevett módi mintájára – az Európai Unión kívüli befektetők vásárolhattak magyarországi letelepedési államkötvényt, cserébe magyarországi letelepedési engedélyt kaphattak, ezzel pedig jogot arra, hogy szabadon utazzanak az EU-n belül. A programot 2017 márciusában függesztették fel, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. a kedvezőbb finanszírozási helyzetre hivatkozva beszüntette a kötvényértékesítést. A szervezet akkori közleményében jelezte, hogy a programban összesen 17 009 darab kötvénycsomagot értékesítettek, 1 milliárd 293 millió euró össznévértékben. (Erről bővebben például ebben a cikkünkben írtunk).

Dupla siker

Ami pedig a szállodákat illeti: ebben a kategóriában nem újakat építenek, hanem meglévő házakat fejleszthetnek. Itt 9 nyertes kapott összesen 2,5 milliárd forintot a Pénzügyminisztériumtól. A legérdekesebb győztes a Forster Vadászkastély Szálloda, amely 150 millió forintnak örülhet. Igazán sikeres pályázóról van szó, ugyanis a Forster Rendezvény Kft. szerepel a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázatok 2019-es nyertesei között is. Egészen pontosan 57,7 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a Vadászkastély Panzió bővítésére. Tehát a Pénzügyminisztériumnak sikerült éppen egy olyan szálláshelyet támogatnia a mindössze 9 nyertes között, amelyik korábban már az MTÜ-pályázatán is nyert. A Forster Kft. egyik tulajdonosa Lukács Ferenc, az Újpest FC korábbi klubtulajdonosa.

Visegrádon gyakorlatilag az összes jelentősebb hotel befért a nyertesek közé, például a Thermal Hotel Visgrád 299 millió forintot kapott, ez Dunai György milliárdos üzletember és családjának tulajdonában van. Az elmúlt években igazán jól teljesített: 2019-ben 2 milliárd forintos forgalom mellett 265 millió forint jött össze. Most tehát több támogatást kapott, mint a legutóbbi publikus nyeresége. Rászorult a támogatásra Varga Mihály szerint a Silvanus hotel is, amely talán Magyarország legszebb panorámájával rendelkezik (299 millió forint), valamint 300 millió forinttal tervezhet a Hotel Visegrád, amely például tavaly nyáron tömve volt vendéggel.

Ráadásul például a visegrádi szállodák is jelentős kormányzati támogatást kaptak a november 11. és december 10. közötti időszakra érkezett foglalásaik után. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még november 11-én beszélt arról, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát. Nos, a Thermal Hotel 24,8 millió forintot, míg a Silvanus 25 millió forint kompenzációt könyvelhetett el.

PM: Ez támadás

Cikkünk megjelenése után reagált a Pénzügyminisztérium. 

Félrevezető hírekkel támadják a turizmus fejlesztését egyes sajtóorgánumok, kifogásolva az induló beruházásokat, miközben a kormány pályázata a járvány miatt veszteségeket elszenvedő hazai turizmust támogatja több száz munkahely megvédésével és létrehozásával - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) a közösségi oldalán közzétett pénteki bejegyzésben.

Ezzel szemben a PM szerint tény, hogy a pályázat a járvány miatt veszteségeket elszenvedő hazai turizmust támogatja. A beérkezett pályázatok értékelését Pest Megye Önkormányzata és a Pénzügyminisztérium egymástól függetlenül, az előírásoknak megfelelően végzi, a döntésben részt vesz a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Államkincstár is - közölte a tárca.

A pályázat nélkül ezek a fejlesztések nem tudnának megvalósulni, így akik ezeket a beruházásokat támadják, az érintett 11 települést, több száz munkahelyet és a térség turizmusát támadják

- olvasható a bejegyzésben. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő ok hátráltatja az ukrán ellenoffenzívát, dagad a Waters-botrány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor barátai, akik átvehetik Olaszország irányítását
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 17:01
Ma tartják a parlamenti választásokat a dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Mi köze az Eiffel-toronynak Putyinhoz?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 15:01
Ki hitte volna akárcsak egy éve, hogy Putyin miatt rövidebb ideig lesz kivilágítva a világ leghíresebb tornya, turisztikai látványossága? Márpedig ettől a héttől az Eiffel-torony egy órával korábban lekapcsolja a díszkivilágítást a háború miatt életbe léptetett energiatakarékossági intézkedések részeként. 
Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG