5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.

A leköszönéshez közeledő Európai Bizottság mindkét fél számára előnyös lépést tesz azzal, hogy a héten feloldja a Lengyelországnak szánt jelentős összegek befagyasztását, kijelentve, hogy a Varsó a jogállamiság terén jelentős előrelépést hajtott végre.

Win-win

Lengyelország jelentős összegű pénzt kap, az EU pedig bebizonyítja, hogy még mindig képes megőrizni alapvető értékeit. Mindössze két hónap telt el azóta, hogy Varsóban megalakult a Donald Tusk vezette Nyugat-barát kormány, és az EU teljesíti ígéretét, megkezdve a Lengyelországnak szánt 137 milliárd eurós összeg feloldását.

Donald Tusk tényleg nagyot megy: dől a brüsszeli pénz Lengyelországba. Fotó: EPA / PAWEL SUPERNAK
Donald Tusk tényleg nagyot megy: dől a brüsszeli pénz Lengyelországba. Fotó: EPA / PAWEL SUPERNAK

Ez Lengyelország nominális GDP-jének több, mint 15 százaléka, amely gazdaság hatodik legnagyobb az európai blokkban. Varsó részletekben kapja meg a pénzt.

Lengyelország 2027-ig kapja az uniós kohéziós alapok egy részét, összesen 76 milliárd eurót, ugyanolyan arányban, mint azok a projektek, amelyek célja az „új” EU-tagok lemaradásának csökkentése a fejlettebb nyugati országokhoz képest. Varsó a Covid-19 gazdasági hatásaiból való kilábalásra szolgáló uniós alapból is mintegy 60 milliárd eurót kap, attól függően, hogy milyen gyorsan áll helyre a gazdasága, milyen gyorsan vonzza a beruházásokat és milyen gyorsan hajtja végre a reformokat.

EU-lázadás

Mindkét jelentős forrás az elmúlt években elapadt, mivel az EU becsukta a kapukat a korábbi varsói kormány előtt, amely politikai befolyás alá vetette az igazságszolgáltatást, a médiát és minden más olyan intézményt, amelynek független munkája szükséges a demokrácia működéséhez.

„Tényleg azt kaptuk, amit eredetileg akartunk. Ez egy nagyon fontos nap számunkra, mert sokat tettünk érte”

hangsúlyozta Tusk miniszterelnök a Brüsszelből érkező biztató nyilatkozatok után.

Európa-párti mozgalma tavaly októberben megnyerte a parlamenti választásokat, nem kis részben annak köszönhetően, hogy megígérte: feloldatja a Lengyelországnak szánt európai pénzeket. A Tusk-kormányzat a felszabadított pénzekből nagy beruházásokat tervez az energia- és a környezetvédelmi ágazatba, vagyis azokba az ágazatokba, amelyekben Lengyelország elmarad az EU fejlettebb részeihez képest, ugyanakkor a beruházások magas megtérüléssel járnak.

Fontos figyelmeztetés mindenkinek az EU-ban

A Lengyelországnak nyújtott uniós támogatások befagyasztásának feloldása több szempontból is politikai jelentőséggel bír a blokkbeli kapcsolatok szempontjából. Ezzel a döntéssel Lengyelország, mint az ukrajnai háború miatt súlyos terheket viselő ország, jelentős pénzügyi lökést kap.

Az orosz agresszió 2 évvel ezelőtti kezdete óta mintegy 10 millió ukrán menekült érkezett Lengyelországba, és közülük 960 ezren maradtak Lengyelországban. Lengyelország a Kijevnek nyújtott teljes kétoldalú támogatásban is az európai országok között a hetedik helyen áll az országok GDP-jéhez viszonyítva.

Lengyelország az EU-ban a hetedik legnagyobb GDP-vel rendelkező ország. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán
Lengyelország az EU-ban a hetedik legnagyobb GDP-vel rendelkező ország. Fotó: Privátbankár / Dobos Zoltán

A pénzeszközök befagyasztásának feloldása elsősorban Tusk kormányának az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására vonatkozó döntései miatt történt. Az a gyorsaság, amellyel a brüsszeli adminisztráció feloldja a lengyel pénzek befagyasztását, azt mutatja, hogy az EU igazolni akarja azokat az okokat, amelyek miatt egykor megbüntette Lengyelországot, és elutasít minden olyan ellenvetést, miszerint politikai nyomásgyakorlásról és kondicionálásról van szó.

Emiatt a Varsóval kapcsolatos döntés fontos figyelmeztetés az EU más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg.

Tavaly decemberben Budapest 10 milliárd eurót kapott az EU befagyasztott pénzeszközeiből, mivel Brüsszel jónak értékelte a magyarországi igazságügyi reformok terén tett ígéreteket. A Magyarországnak szánt több, mint 20 milliárd euró azonban még mindig be van fagyasztva, és az Orbán-kormány további lépéseire vár a jogállamiság tiszteletben tartása terén.

A lengyel pénzek felszabadítása fontos üzenet a populista és euroszkeptikus Robert Fico által tavaly október óta vezetett új szlovákiai kormánynak is. Pozsony számára komoly figyelmeztetés, hogy az EU bebizonyította, nem viccel, amikor nagy összegeket fagyaszt be, és csak akkor engedi el, ha demokratikus szabályait következetesen betartják.

A pénzügyi nyomás hatékony

Általánosságban elmondható, hogy a pénzeszközök Lengyelországba való visszatérése fontos üzenet a jogtipróknak és az euroszkeptikusoknak Európa-szerte a júniusi európai parlamenti választások előtt. Azt üzeni, hogy a demokratikus intézmények visszaszorítása a nemzeti szuverenitás védelmének ürügyén – vagy bármely más ürüggyel – egyszerűen nem éri meg.

A politikai nyilatkozatok, felhívások és a közös értékek tiszteletben tartására való felhívások nem voltak hatékonyak, és az egész EU-ban, különösen annak keleti részén, és az euroszkeptikus mozgalmak növekedéséhez vezettek. Ebben a tekintetben a lengyel eset fontos precedens, ahol a pénzeszközökhöz való hozzáférés megtagadásának mechanizmusa nagyon hatékonynak bizonyult.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG