3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia a június 19-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődő beszélgetésre.

A június 19-én, szerdán 15:30-kor kezdődő rendezvényünk teljesen ingyenes, csupán egy regisztráció szükséges hozzá, melyet az alábbi linken tehetnek meg:

Regisztráljon most! >>> 

A számos fontos gazdasági mutató közül is kiemelkedő jelentősége van kettőnek, a bruttó hazai terméknek (GDP) és az inflációnak. Már csak abból kiindulva, hogy a negyedévente elkészített inflációs jelentésének publikálása előtt két nappal a Magyar Nemzeti Bank e két mutató várható alakulására vonatkozó prognózisait szokta közzétenni.

Azt aligha kell magyarázni, hogy egy ország fejlődése szempontjából fontos a gazdasági növekedés, különösen, hogy az meghaladja a versenytársaknak tekintett államokéit. Nem véletlen, hogy a magyar kormányok is mindig azt a célt tűzik ki, hogy például az Európai Unió 27 tagországának átlag GDP-növekedési számánál magasabb legyen a hazai ráta. Volt már 7 százalékos cél (lásd a most jegybankelnök Matolcsy György gazdasági minisztersége idején), de inkább a 4 százalék körüli tervszám a gyakoribb. Mint amit tavaly még Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is erre az évre kilátásba helyezett, más kérdés, hogy most már 2,5 százalékkal is beérné.

De valóban ennyire fontos a gazdasági növekedés hajhászása, amikor annak nem kívánatos mellékhatásai vannak? Globális felmelegedés, járványok, műanyagszennyezés, az egészséget veszélyeztető krízisek – hogy csak néhány példát említsünk. Klasszis Klubunk következő vendégétől, Botos Katalin közgazdásztól, gazdaságtörténésztől, aki a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere volt, ezt is megkérdezzük, méghozzá annak apropóján, hogy a tavaly megjelent, Világvallások és a gazdaság című könyvében behatóan foglalkozott e témával.

Szerdán Botos Katalin lesz a Klasszis Klub vendége
Szerdán Botos Katalin lesz a Klasszis Klub vendége
Fotó: MTI

Ám Botos Katalin két éven át az Állami Bankfelügyelet elnöke is volt, így a hazai bankszektorban az utóbbi években lezajlott folyamatokról – jelesül a három nagybank és takarékszövetkezetek összetolásáról – is érdekes lehet a véleménye. Valamint arról, hogy a még e fúzió miatti csökkentett létszámúnál is kevesebb hazai bankra van-e szükség – ahogy azt ugyancsak Nagy Márton forszírozza.

Miközben Botos Katalint olyan, mondhatni társadalomfilozófiai témák is foglalkoztatják, mint például, hogy miért kevés eredendően a bér? Miért nem korrigálta ezt a különböző pártállású kormányok egyike se? Mi ebben a szerepe a külső tényezőknek, az EU-nak, a nemzetközi szervezeteknek (lásd Nemzetközi Valutalap), sőt, az egyes államoknak (jelesül az USA-nak)? És saját magunknak?

A szokás szerint ezúttal is egyórásra tervezett beszélgetés során azonban nemcsak mi tesszük fel kérdéseinket Botos Katalinnak, erre olvasóinknak, nézőinknek is lesz lehetőségük az adás alatt chaten, valamint előzetesen, a klasszisklub@privatbankar.hu címre is elküldhetik kérdéseiket.

A június 19-én, szerdán 15:30-kor kezdődő rendezvényünk teljesen ingyenes, csupán egy regisztráció szükséges hozzá, melyet az alábbi linken tehetnek meg:

Regisztráljon most! >>> 

Beszámolók a korábbi Klasszis Klub rendezvényeinkről:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG