4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elfogadta az alelnökjelöltséget a republikánus Mike Pence, akit Donald Trump választott maga mellé.

Mike Pence indianai kormányzó szerda este a republikánus konvención elmondott beszédében elfogadta a felkérést, hogy az amerikai elnökjelöltté választott Donald Trump alelnökjelöltje legyen. A konzervatív, korábban a Tea Párttal rokonszenvező politikus egyúttal felhasználta az alkalmat arra is, hogy bizalmat keltsen Trump iránt a még kétkedő konzervatívokban is.

Ilyen se volt még a republikánusoknál

Az 57 éves Pence kormányzó nehéz pillanatban állt az aréna pódiumára: Ted Cruz texasi szenátor éppen befejezte kipfujozott és lehurrogott beszédét, amelyben nem biztosította nyílt támogatásáról Donald Trumpot, hanem arra biztatta a republikánus választókat, hogy novemberben szavazzanak "a lelkiismeretük szerint". Az aréna közönsége morajlott, és amikor Mike Pence a mikrofonhoz lépett, lelkesen ütemes "Mike-ot szeretjük!" felkiáltással köszöntötték őt.

De ki az a Mike Pence és miért választotta éppen őt alelnöknek Trump? Káncz Csaba elemzéséből kiderül >>>

Pence a személyes történetével kezdte beszédét, elmondta, hogy ír bevándorlók gyermeke, szerényen éltek, a házuk végében kukoricaföld húzódott, és a szülei rengeteget dolgoztak. Édesanyja is megjelent a konvención, őt az egybegyűltek felállva és zúgó tapssal köszöntötték.

Trump? Hát az egy csoda

A személyes hangvétel után Pence Donald Trumpot méltatta. "Új vagyok ebben a kampányban, őszintén szólva, soha nem gondoltam, hogy itt állok majd, azt hittem, ezt az estét a barátaimmal a nagyszerű Indianában töltöm majd. Csakhogy néhány nappal ezelőtt New Yorkban voltam, azzal az emberrel, aki harminchét szövetségi államban győzedelmeskedett, tizenhat tehetséges ellenfelét győzte le, és többmilliónyi új szavazót hozott a Republikánus Pártnak" - mondta az indianai kormányzó, akit 03:07-től hallgathat a Bloomberg összefoglalójában:

"Színes stílusú" és "karizmatikus" embernek írta le Trumpot, aki szerinte "éppen az egyensúlyt kereste" az alelnökjelölt kiválasztásakor. Paul Ryan házelnök, aki a beszéd előtt bemutatta a kormányzót, éppen így fogalmazott róla: "ennek az embernek van meggyőződése, olyan ember, akiben megbízhatnak, a konzervatív mozgalom szívéből és Amerika szívéből jön, és most arra van szükségünk, hogy őt és Donald Trumpot egyenesen a Fehér Házba küldjük".

Veszélyben a fegyverviselés

Félórás beszédében Mike Pence - a választás tétjének fontosságára utalva - erőteljesen bírálta Hillary Clintont, a demokraták várható elnökjelöltjét. Figyelmeztetett arra, hogy ha Clinton lesz az elnök, akkor szerinte a szövetségi legfelsőbb bíróság kinevezendő új bírája liberális lesz, az alkotmány fegyverviselést garantáló második kiegészítése veszélybe kerül, és kitért Clinton vélt külpolitikai tévedéseire is.

Megemlítette például a bengázi ügyet, mire a delegátusok kórusban skandálták Clintonról: "zárják be, zárják be!". (2012-ben a líbiai Bengázi amerikai külképviselete ellen támadást intéztek terroristák, a követség több munkatársa, köztük a nagykövet is meghalt, s az incidensért az akkor külügyminiszter Clintont teszik felelőssé.)

Az alelnökjelölt hangsúlyozta, hogy a republikánus párt készen áll: "Amikor megválasztjuk Donald Trumpot, az Egyesült Államok negyvenötödik elnökét, akkor ismét naggyá tesszük Amerikát" - fogalmazott.

A párton belül imádták

Pence beszédét rendkívül pozitív visszhang fogadta republikánus berkekben. Részben annak köszönhetően is, hogy Ted Cruz szenátor vitatott beszéde után hangzott el. A konvención jelen lévő politikusok - köztük például Chris Christie, New Jersey állam kormányzója - kifejezetten elítélték Cruzt, mert - ahogyan Christie fogalmazott egy televíziós interjúban: - "megszegte ígéretét, becsapta az amerikaiakat, hiszen esküt tettünk rá, hogy támogatjuk a párt elnökjelöltjét".

Maga Donald Trump - aki az előzetes bejelentésekkel ellentétben szerdán délután a saját repülőgépével visszatért Clevelandbe - szokásához híven Twitter-bejegyzésben közölte véleményét Cruzról. "Oh, Ted Cruzt kipfujozták a pódiumról, nem tartotta tiszteletben az esküjét" - írta, arra utalva, hogy a Republikánus Országos Bizottság még tavaly hozott döntése szerint a párt elnökjelöltjét mindenkinek támogatnia kell. Trump tudatta azt is, hogy órákkal korábban már olvasta a Cruz-beszédet, de hagyta, hogy a szenátor elmondja. "Nem nagy ügy" - tette hozzá a Twitter-bejegyzésben az elnökjelölt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG