BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 26. 18:31

A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.

„Egy geopolitikailag páratlanul előnyös fekvésű ország elnöke vagy és 1025 szobás (!) elnöki palotádban éled fényűző életedet (amelyet 2014-ben törvénytelenül egy természetvédelmi területen húzattál föl 200 milliárd forintért). De jaj, napjainkban népszerűséged folyamatosan csökken, országod gazdasága egyre mélyebb recesszióba süllyed, alattvalóid közül már 4340-n meghaltak a koronavírus-járványban, agresszív külpolitikai vonalvezetésed pedig mára katonai szövetségbe forrasztotta ellened Franciaországot, Egyiptomot, Izraelt, Görögországot és Ciprust. Nyilvánvaló, hogy csődöt mondtál a kormányzással, kellene tehát valamit jelképes ügyet találni, ami feltüzeli melletted az alattvalókat.”

Véres húst az iszlamistáknak

Nos, talán ilyen gondolatok járhattak Fahrettin Altun, Erdogan elnök kommunikációs főnöke fejében, amikor május 9-én nyilvánosságra hozott egy Twitter üzenetet, amelyet azóta 57,5 ezren kedveltek. Az üzenet egy fényképet tartalmaz az isztambuli (konstantinápolyi) Hagia Szophia Múzeumról, azzal a felkiáltással: „Erre vágytunk! Még egy kis türelem. Együtt fogjuk megcsinálni.”

Recep Tayyip Erdogan muszlim imán vesz részt a Hagia Szophiában 2018. március 31-én. Illusztráció. (Fotó: Kayhan Ozer / Pool Photo via AP) Recep Tayyip Erdogan muszlim imán vesz részt a Hagia Szophiában 2018. március 31-én. Illusztráció. (Fotó: Kayhan Ozer / Pool Photo via AP)

A Hagia Szophia (görögül Szent Bölcsesség) templomot a bizánci időszakban, 537-ben építették Konstantinápolyban, és 916 évig ekképpen működött, amikor is az ottomán csapatok 1453. május 29-én elfoglalták a várost, és még aznap mecsetté nyilvánították. Csaknem fél évezreddel később a modern alapokra állított Török Köztársaság 1934. november 24-én minisztertanácsi határozattal a mecsetet múzeummá változtatta.

Ezt a lépést a török iszlamisták azóta is megalázásnak tekintik, és követelik az 1934 előtti állapot visszaállítását. Az UNESCO 1985-ben a világörökség részéve nyilvánította a Hagia Szophia épületét, amelyet XVI. Benedek pápa 2006-ban, Ferenc pápa pedig 2014-ben látogatott meg.

Propaganda művelet

Altun üzenete után két nappal egy kormánypárti honlap videót tett közzé, amelyen Erdogan elnök áhítatosan olvassa hangosan, arab nyelven a Koránt. A videó újonnan világossá tette, hogyan él vissza a vallással a török nagypolitika. Teljesen világos az is, hogy Altun és Erdogan egy közös propaganda-művelet résztvevői.

Tavaly márciusban Erdogan az önkormányzati választások előtt két nappal azzal biztatta híveit, hogy „a választások után a Hagia Szophiát visszaalakítjuk eredeti funkciójába”. De Erdogan jelöltje elbukta az isztambuli választást, és azóta csend volt a témáról. Egészen Ardun Twitter üzenetéig.

A civilizációk harca

Ali Erbas, a Vallásügyi Igazgatóság feje május 15-én bejelentette, hogy a mecsetek az országban június 12-én fognak újranyílni. De május 18-án Erdogan közbeavatkozott, kijelentve, hogy bizonyos feltételeknek megfelelő mecsetek részben már a május 29-i pénteki imára megnyithatnak. Mivel semmilyen érdemi változás nem történt a török koronavírus-járvány frontján, ezért ennek a bejelentésnek bizony politikai megfontolás lehet a hátterében. Május 29-e ugyanis Konstantinápoly elfoglalásának 567-ik évfordulója, és Erdogan esetleges bejelentése a Hagia Szophiáról határtalan örömmel töltené el iszlamista követőit.

Az AKP kormányzó párt szerint a civilizációk és kultúrák közötti küzdelem a világpolitika lényege. Ebben az új hadviselésben Erdogan pártja szerint a vallásnak fontos szerepe van. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet.

Káncz Csaba szerzői oldala: https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél