<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az Európai Bizottság több ország első osztályú futballklubjával szemben indított vizsgálatot tiltott állami támogatás miatt. A célkeresztben első sorban Spanyolország áll, ahol a legjobban eladósodott autonóm tartomány áldozta eddig a legtöbb közpénzt a csődközeli állapotba jutott fociklubjainak megmentésére. Sztárfizetések és átgondolatlan stadionépítések miatt több spanyol klub is megszűnhet.

Szoros kapcsolat a foci és a közpénzek között

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a spanyol futballklubok támogatása sérti-e az uniós versenyjogot, és hogy az állami illetve önkormányzati támogatások miatt nem jutnak-e a spanyolok jogosulatlan előnyhöz más európai klubokkal szemben.

A foci klubok kapcsolata az önkormányzatokkal illetve a tartományi kormányokkal Spanyolországban hagyományosan nagyon szoros, nem egy klub a tartományi önrendelkezés és identitás szimbóluma, gondoljunk csak a baszk Athletic Bilbaóra vagy az FC Barcelonára, melynek szlogenje is így szól "Több mint egy klub" (Mes que un club). Brüsszel szerint nem is ezzel van gond, a baj az, hogy a nyakig eladósodott spanyolok most is erőn felül juttatnak közpénzt a profi futballba - miközben a Deloitte szerint a válságban a legjövedelmezőbb "iparág" Európában épp a profi foci volt.

Az biztos, hogy a donáció mértéke a válság kitörése után megcsappant, de a tartományok így is erősen támogatják az ország legnépszerűbb sportágának szereplőit. A Bizottság megítélése szerint ez alááshatja a korrekt versenyt az európai klubok, mint gazdasági szereplők között.

A legeladósodottabb tartomány adja a legtöbb pénzt

A nehéz helyzetbe került spanyol egyesületek az elmúlt években is gyakran kaptak soron kívüli támogatást az egyes önkormányzatoktól, előfordult, hogy a részben tulajdonos önkormányzatok elengedték a klubok adósságának egy részét, vagy átvállalták azt, és sokuk kap olyan kedvezményt, mellyel minimalizálhatja az adófizetési kötelezettségét.

A válság kitörése után változtatták meg a spanyol szja-törvényt is, mely a külföldről Spanyolországba csábított sztárfocistáknak kedvezett, nekik szinte alig kellett adózniuk több millió eurós fizetésük után. Az ezt lehetővé tévő törvényt "Beckham-törvénynek" nevezték el a spanyol újságírók, a rossz nyelvek szerint a Real Madrid lobbizta ugyanis ki annak elfogadását, hogy így még könnyebben leigazolhassa a brit sztárfocistát, David Beckhamet. Az szja-törvényt azóta át is szabták - de ebből is jól látható, hogy a spanyol klubok igyekeznek mindent bevetni, hogy az európai futballpiacon minél jobban pozicionálják magukat.

A Bizottság szemét most leginkább Valencia tartomány szúrja, a tartományi önkormányzat az egyik leginkább eladósosodott spanyol autonóm közösség, tavaly év végén közel járt a teljes csődhöz. A tartomány fővárosának emblematikus klubja a 2009-ben szintén csőd közeli állapotba került FC Valencia. A klub csak azért nem ment tönkre, mert 86 millió eurós kölcsönt kapott a most szintén nagy bajban lévő spanyol bankóriástól, a Bankiától, a Bancaja pedig már korábban 200 millió eurót adott az egyesületnek. Mikor a klub nem tudott fizetni, a tartományi kormány, a Generalitat a kintlevőségek 70%-ra vállalt garanciát és létrehozott egy alapítványt is, a Valencia Fundaciónt, melyen keresztül 2010-ben a klub által kibocsátott újabb részvényekből is alaposan bevásárolt (tulajdonképpen tőkét emelt a klubban).

Pénz nélkül akartak új stadiont építeni

A klub eladósodása összefügg a spanyol építőipar csődjével is (mely a Lehmann-csőd előtt már éreztette hatását Spanyolországban): az elnökség úgy vágott neki egy új stadion építésének, hogy arra gyakorlatilag nem volt pénze, évenként csak a hitelkamatok nagyjából 50 millió eurót visznek el most is. Az új stadion telke megvan, az engedélyek is a klubvezetés kezében, de pénz nincs. Spanyolországban viszont bírság jár azért, ha építési területen nem kezdődnek meg a munkálatok, a klub ezért évek óta négy munkást fizet, akiknek az a dolguk, hogy a Nou Mestalla telkén úgy tegyenek, mintha dolgoznának...

A tartomány így ma már a klub főtulajdonosa, a csapatnak még mindig több mint 400 milliós hátraléka van a bankok és az új stadion kivitelezője felé. Hasonló módon emelt tőkét az Elche másodosztályú focicsapatában az önkormányzat, a klub 40%-a, 18 millió euróért került a köz tulajdonába. A városi vezetés bevásárolta magát Levante fociklubjába is, erre 5,6 millió eurót áldozott.

Az új stadion építési telke a San Mamés-stadion (Bilbao) mellett: az új arénába pénzt ad az önkormányzat és a tartomány nagy bankja, a BBVA is, az engedélyeztetési eljárásért fizetnie sem kellett a klubnak - az új aréna viszont az ő tulajdonuk lesz...Több klub is a süllyesztőbe kerülhet

Az Európai Bizottság vizsgálata azt az eredményt is hozhatja, hogy az érintett kluboknak vissza kell fizetnie a jogosulatlan támogatási összegeket a közintézményeknek - ha ez valóban így lesz, a legtöbb spanyol klubra igen szegényes és borús jövő vár.

A fociban világ-és Európa-bajnok Spanyolország első és másodosztályú klubjainak nagyjából fele van csődközeli állapotban jelenleg, főleg a korábban felhalmozott tartozások miatt. Az El País szerint a bajban lévő klubok nagyjából 85%-a kapott eddig burkolt vagy kevésbé rejtett állami vagy önkormányzati támogatást, az első két osztály klubjainak tartozása így is 3,6 milliárd euró. A Bizottság vizsgálata rengeteg klub fennmaradását veszélyezteti.

Az adósságok felhalmozódása mögött nemcsak a drága játékosok megvétele és az irreálisan magas fizetések állnak. Miközben a spanyol pénzügyi rendszer majdnem belerokkant a teljesen értelmetlen és hitelből felhúzott ingatlanberuházásokba, a fociklubok vígan tervezgették új stadionjaikat, sokszor úgy, hogy elég lett volna a régi aréna felújítása is.

Nemcsak Spanyolországban vizsgálódnak

Az Európai Bizottság hasonló okokból Hollandiával szemben is vizsgálatot indított, ahol szintén sok klub kapott az elmúlt években tiltott állami támogatást. Jelenleg a PSV, a NEC Nimegan, a Maastricht, a Willem II és a Den Bosch pénzügyeit veszik górcső alá Brüsszelben. "A profi kluboknak nem az adófizetőktől kellene segítséget kérnie, ha pénzügyi nehézségeik támadnak" - nyilatkozta az eset kapcsán az unió versenyjogi biztosa, a spanyol Joaquín Almunia.Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG