1p
Az Európai Bizottság több ország első osztályú futballklubjával szemben indított vizsgálatot tiltott állami támogatás miatt. A célkeresztben első sorban Spanyolország áll, ahol a legjobban eladósodott autonóm tartomány áldozta eddig a legtöbb közpénzt a csődközeli állapotba jutott fociklubjainak megmentésére. Sztárfizetések és átgondolatlan stadionépítések miatt több spanyol klub is megszűnhet.

Szoros kapcsolat a foci és a közpénzek között

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a spanyol futballklubok támogatása sérti-e az uniós versenyjogot, és hogy az állami illetve önkormányzati támogatások miatt nem jutnak-e a spanyolok jogosulatlan előnyhöz más európai klubokkal szemben.

A foci klubok kapcsolata az önkormányzatokkal illetve a tartományi kormányokkal Spanyolországban hagyományosan nagyon szoros, nem egy klub a tartományi önrendelkezés és identitás szimbóluma, gondoljunk csak a baszk Athletic Bilbaóra vagy az FC Barcelonára, melynek szlogenje is így szól "Több mint egy klub" (Mes que un club). Brüsszel szerint nem is ezzel van gond, a baj az, hogy a nyakig eladósodott spanyolok most is erőn felül juttatnak közpénzt a profi futballba - miközben a Deloitte szerint a válságban a legjövedelmezőbb "iparág" Európában épp a profi foci volt.

Az biztos, hogy a donáció mértéke a válság kitörése után megcsappant, de a tartományok így is erősen támogatják az ország legnépszerűbb sportágának szereplőit. A Bizottság megítélése szerint ez alááshatja a korrekt versenyt az európai klubok, mint gazdasági szereplők között.

A legeladósodottabb tartomány adja a legtöbb pénzt

A nehéz helyzetbe került spanyol egyesületek az elmúlt években is gyakran kaptak soron kívüli támogatást az egyes önkormányzatoktól, előfordult, hogy a részben tulajdonos önkormányzatok elengedték a klubok adósságának egy részét, vagy átvállalták azt, és sokuk kap olyan kedvezményt, mellyel minimalizálhatja az adófizetési kötelezettségét.

A válság kitörése után változtatták meg a spanyol szja-törvényt is, mely a külföldről Spanyolországba csábított sztárfocistáknak kedvezett, nekik szinte alig kellett adózniuk több millió eurós fizetésük után. Az ezt lehetővé tévő törvényt "Beckham-törvénynek" nevezték el a spanyol újságírók, a rossz nyelvek szerint a Real Madrid lobbizta ugyanis ki annak elfogadását, hogy így még könnyebben leigazolhassa a brit sztárfocistát, David Beckhamet. Az szja-törvényt azóta át is szabták - de ebből is jól látható, hogy a spanyol klubok igyekeznek mindent bevetni, hogy az európai futballpiacon minél jobban pozicionálják magukat.

A Bizottság szemét most leginkább Valencia tartomány szúrja, a tartományi önkormányzat az egyik leginkább eladósosodott spanyol autonóm közösség, tavaly év végén közel járt a teljes csődhöz. A tartomány fővárosának emblematikus klubja a 2009-ben szintén csőd közeli állapotba került FC Valencia. A klub csak azért nem ment tönkre, mert 86 millió eurós kölcsönt kapott a most szintén nagy bajban lévő spanyol bankóriástól, a Bankiától, a Bancaja pedig már korábban 200 millió eurót adott az egyesületnek. Mikor a klub nem tudott fizetni, a tartományi kormány, a Generalitat a kintlevőségek 70%-ra vállalt garanciát és létrehozott egy alapítványt is, a Valencia Fundaciónt, melyen keresztül 2010-ben a klub által kibocsátott újabb részvényekből is alaposan bevásárolt (tulajdonképpen tőkét emelt a klubban).

Pénz nélkül akartak új stadiont építeni

A klub eladósodása összefügg a spanyol építőipar csődjével is (mely a Lehmann-csőd előtt már éreztette hatását Spanyolországban): az elnökség úgy vágott neki egy új stadion építésének, hogy arra gyakorlatilag nem volt pénze, évenként csak a hitelkamatok nagyjából 50 millió eurót visznek el most is. Az új stadion telke megvan, az engedélyek is a klubvezetés kezében, de pénz nincs. Spanyolországban viszont bírság jár azért, ha építési területen nem kezdődnek meg a munkálatok, a klub ezért évek óta négy munkást fizet, akiknek az a dolguk, hogy a Nou Mestalla telkén úgy tegyenek, mintha dolgoznának...

A tartomány így ma már a klub főtulajdonosa, a csapatnak még mindig több mint 400 milliós hátraléka van a bankok és az új stadion kivitelezője felé. Hasonló módon emelt tőkét az Elche másodosztályú focicsapatában az önkormányzat, a klub 40%-a, 18 millió euróért került a köz tulajdonába. A városi vezetés bevásárolta magát Levante fociklubjába is, erre 5,6 millió eurót áldozott.

Az új stadion építési telke a San Mamés-stadion (Bilbao) mellett: az új arénába pénzt ad az önkormányzat és a tartomány nagy bankja, a BBVA is, az engedélyeztetési eljárásért fizetnie sem kellett a klubnak - az új aréna viszont az ő tulajdonuk lesz...



Több klub is a süllyesztőbe kerülhet

Az Európai Bizottság vizsgálata azt az eredményt is hozhatja, hogy az érintett kluboknak vissza kell fizetnie a jogosulatlan támogatási összegeket a közintézményeknek - ha ez valóban így lesz, a legtöbb spanyol klubra igen szegényes és borús jövő vár.

A fociban világ-és Európa-bajnok Spanyolország első és másodosztályú klubjainak nagyjából fele van csődközeli állapotban jelenleg, főleg a korábban felhalmozott tartozások miatt. Az El País szerint a bajban lévő klubok nagyjából 85%-a kapott eddig burkolt vagy kevésbé rejtett állami vagy önkormányzati támogatást, az első két osztály klubjainak tartozása így is 3,6 milliárd euró. A Bizottság vizsgálata rengeteg klub fennmaradását veszélyezteti.

Az adósságok felhalmozódása mögött nemcsak a drága játékosok megvétele és az irreálisan magas fizetések állnak. Miközben a spanyol pénzügyi rendszer majdnem belerokkant a teljesen értelmetlen és hitelből felhúzott ingatlanberuházásokba, a fociklubok vígan tervezgették új stadionjaikat, sokszor úgy, hogy elég lett volna a régi aréna felújítása is.

Nemcsak Spanyolországban vizsgálódnak

Az Európai Bizottság hasonló okokból Hollandiával szemben is vizsgálatot indított, ahol szintén sok klub kapott az elmúlt években tiltott állami támogatást. Jelenleg a PSV, a NEC Nimegan, a Maastricht, a Willem II és a Den Bosch pénzügyeit veszik górcső alá Brüsszelben. "A profi kluboknak nem az adófizetőktől kellene segítséget kérnie, ha pénzügyi nehézségeik támadnak" - nyilatkozta az eset kapcsán az unió versenyjogi biztosa, a spanyol Joaquín Almunia.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG