<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Donald Trump Jr. arra utalt, hogy Oroszország így állhatott bosszút az Északi Áramlat felrobbantásáért.

„Megtámadtak minket? Elhiszi-e bárki is, hogy teljesen véletlenek ezek a nagy vonatkisiklások, amelyeknek súlyos környezetvédelmi következményei vannak? Miért nem teszi fel a kérdést senki, hogy ez talán megtorlás-e az Északi Áramlat 2 elleni feltételezett támadásunkért?” – írta Donald Trump volt amerikai elnök legidősebb fia, politikai aktivista és üzletember a Twitteren arra utalva, hogy Oroszország állhat az Egyesült Államokban a közelmúltban bekövetkezett vonatbalesetek hátterében. 

Február elején Ohio és Pennsylvania állam határán egy 100 kocsiból álló, veszélyes anyagokat is szállító szerelvény mintegy 50 vagonja siklott ki, a hivatalos közlések szerint műszaki hiba miatt. Ennek következtében több, vegyszert szállító kocsi kigyulladt és szivárgás is történt.

A balesetben ugyan nem sérült meg senki, de a tartálykocsik egy részéből – a robbanásveszély csökkentése érdekében – irányított módon kiengedték a bennük szállított, mérgező vinil-kloridot.

A kisiklott és megrongálódott vagonok Ohióban. Fotó: EPA/TANNEN MAURY
A kisiklott és megrongálódott vagonok Ohióban. Fotó: EPA/TANNEN MAURY

A kisiklás közvetlen közelében a mérgező gáz belélegzése halálos veszélyt és maradandó károsodást okozhatott volna, ezért kétezer embert ideiglenesen ki kellett telepíteni az otthonából 1,6 kilométer sugarú körben. A baleset után több ezer hal pusztult el az Ohio-folyóban, a helyiek pedig fejfájásról és émelygésről panaszkodtak.

A héten pedig egy szintén vegyi anyagokat szállító vonat mintegy 30 szerelvénye siklott ki Detroit közelében.

A hatóságok szerint sérülés és szivárgás ez esetben nem történt. Mindkét vonatot a Norfolk Southern nevű cég üzemeltette.

Az Északi Áramlat gázvezetékpárt, amire Trump fia utalt, még tavaly szeptemberben robbantották fel ismeretlenek a Balti-tenger alatt. Az ügyben több nyomozás is zajlik, de a tettesek kilétéről hivatalos információ eddig nem látott napvilágot. Egyelőre csak az biztos, hogy a négy vezetékből hármat szándékosan felrobbantottak.

Egy ismert amerikai oknyomozó újságíró, Seymour Hersh szerint az akciót az amerikai és a norvég haditengerészet követte el, a robbanószerkezeteket pedig a Baltops 2022 hadgyakorlat leple alatt helyezték el a gázvezetékeken.

A támadást Hersh szerint Joe Biden amerikai elnök utasítására még az orosz-ukrán háború kitörése előtt kezdték tervezni, és végül az elnök személyes parancsára hajtották végre. Forrását az újságíró nem nevezte meg. A Fehér Ház szerint a cikk „teljes kitaláció”.

A tettes kilétével kapcsolatban a Washington Post tavaly decemberi tényfeltáró cikkében, összegezve kéttucatnyi diplomáciai és titkosszolgálati forrás véleményét , azt írta: "Nincs perdöntő bizonyíték arra, hogy Oroszország áll az Északi Áramlatot ért támadás mögött.”

A New York Times háborús rejtélynek nevezte a történteket. Hozzátették: eddig sem az amerikai, sem az európai hírszerzések nem hozták nyilvánosságra azokat az adatokat, amikre szert tehettek, márpedig ezek nélkül nehéz azonosítani a tettest.  

Az Északi Áramlat felrobbantásával és a lehetséges forgatókönyvekkel az alábbi videóban is foglalkoztunk:

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG