TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A két hír között természetesen nincs összefüggés. Mindössze azt akartuk mondani, hogy Brüsszel további egy hónapra meghosszabbítja az uniós határzárat. A brit kormányfő pedig szerencsére jobban van. A diagnosztizált fertőzöttek száma globálisan már csaknem 1,5 millió. Hírösszefoglalónk következik.

Az Európai Bizottság arra kérte a schengeni övezet tagállamait, illetve a társult államokat, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem sikere érdekében további 30 nappal, május 15-éig hosszabbítsák meg az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozást, írja az MTI.

Az EU március 15-én már döntött egy 30 napos korlátozásról.

Egységes végrehajtás kell

A bizottság szerint a tagállamok és a világjárvánnyal küzdő nem uniós országok tapasztalatai azt mutatják, hogy 30 napnál hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy a vírus továbbterjedése elleni intézkedések eredményesek legyenek.

A bizottság szerint a külső határokra vonatkozó intézkedések csak akkor lehetnek hatékonyak, ha azokat az összes uniós tagállam és schengeni tagállam mindegyik határ esetében egységesen hajtja végre, és ugyanakkor szünteti be.

Az utazási korlátozás, valamint annak meghosszabbítására vonatkozó felhívás  30 országra, a schengeni övezet valamennyi országára, valamint a négy schengeni társult államra, Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra vonatkozik.

A korlátozás ugyanakkor nem vonatkozik azokra az uniós (vagy társult államhoz tartozó) polgárokra, akik haza akarnak térni.

Nem vonatkozik továbbá az egészségügyi szakemberekre, egészségügyi kutatókra, idősgondozással foglalkozó szakemberekre, határ menti ingázó munkavállalókra, árufuvarozást végző szállítókra, diplomatákra, nemzetközi szervezetek alkalmazottjaira, a katonai személyzetre és a humanitárius dolgozókra.

Javul Johnson állapota

Ami az egyéb történéseket illeti, Boris Johnson továbbra is az intenzív osztályon fekszik. A koronavírusos brit kormányfőt vasárnap szállították be egy londoni kórházba, és hétfő este vitték át az intenzívre.

Boris Johnson karanténban a Downing Streeten 2020. április 3-án. (Forrás: Facebook) Boris Johnson karanténban a Downing Streeten 2020. április 3-án. (Forrás: Facebook)

Szerda esti hivatalos közlések szerint állapota javul, reagál a kezelésekre.

Rendszeresen felül betegágyában és aktívan kommunikál az orvosi stábbal.

Korábbi hírek szerint „oxigénkezelést” kap, de képes segítség nélkül lélegezni, és nem került lélegeztetőgépre.

A BBC szerint nem dolgozik, de el tudja érni a szükséges személyeket; hangulata jó. Távollétében Dominic Raab külügyminiszter vezeti le a kormányüléseket.

Az 55 éves Johnson tizenegy nappal azután került a kórház intenzív osztályára, hogy pozitív lett koronavírus tesztje.

Kritikus időszak

Az Egyesült Királyságban eddig több 60 ezer fertőzöttet regisztráltak – körülbelül annyit, mint Iránban –, a halálos áldozatok száma hétezer fölé nőtt. Az elmúlt 24 órában több mint 900-an hunytak el.

Ez az eddigi legmagasabb napi halálozási szám.

A brit kormány szerint a karanténra vonatkozó szabályokat jövő héten tekinthetik át újra. Arra kérik a briteket, hogy tartsák magukat a kijárási korlátozásokhoz ebben a kritikus időszakban.        

Lassuló ütem?

Európa két legfertőzöttebb országa továbbra is Spanyolország és Olaszország, ahol korábbi közlések szerint már csökken a járvány terjedésének üteme.

Olaszországban mintegy 140 ezer fertőzöttet regisztráltak eddig. Az újonnan diagnosztizált esetek száma ugyan 1200 közelébe emelkedett tegnap, de ez a szám elmarad a korábbi több ezres értékektől. Több mint 26 ezren meggyógyultak.  

A halottak száma 18 ezer közelébe emelkedett, ez a legmagasabb érték a világon.

Spanyolországban a regisztrált fertőzöttek száma csaknem 150 ezer – ennél több vírushordozó csak az Egyesült Államokban (430 ezer) van –, és csaknem 15 ezren vesztették életüket.

Az USA-ban csaknem 13 ezren hunytak el eddig a koronavírussal összefüggésben.

Csaknem 1,5 millió fertőzött

A Johns Hopkins kórház ma reggeli adatai szerint eddig világszerte csaknem 1,5 millió fertőzöttről tudnak.

A  koronavírussal összefüggésben több mint 88 ezren vesztették életüket, 330 ezren meggyógyultak.

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország továbbra is Litvániával és Örményországgal, a halálos áldozatok számát tekintve Argentínával, Malajziával és Szerbiával van körülbelül egy szinten.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél