<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A nyugati megyékben a visszatérő ukránok adta kereslet növeli az árakat, a háborús övezetekben az óriási hiány. 

Különböző becslések szerint az ukrán gazdaság 60-70 százaléka még a háború ellenére is működik. Az exportpiacokat természetesen nem tudják olyan ütemben kiszolgálni, ahogy szeretnék, főleg azért, mert az oroszok egyre több stratégiai infrastrukturális útvonalat rongáltak meg vagy foglaltak el. Több kikötő felett átvették az irányítást, s ha folytatják az Odessza elleni támadásokat, és beveszik a várost, akkor az a kulcsfontosságú pont is kiesik az ukránoknak. 

Szétbombázott lakás Ukrajnában. Fotó: DepositphotosSzétbombázott lakás Ukrajnában. Fotó: Depositphotos

Az iparvállalatok és a szolgáltató cégek jobbára az ország középső és nyugati részén működnek többé-kevésbé zavartalanul. De mindenkit szinte egyaránt érint, hogy a szállítási útvonalakon nagyon nehéz közlekedni, a termeléshez szükséges alapanyagok eljuttatása hosszabb ideig tart és költségesebb is.

Eközben felgyorsult az infláció. Az Ukrán Nemzeti Bank a hét közepén közölte, hogy áprilisban év/év alapon 16,4 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése. Márciusban a tavaly márciusi értékhez képest még „csak” 13,7 százalékot mértek. Két okot jelölt meg a jegybank: egyrészt a háború által közvetlenül sújtott megyékben érthető módon hihetetlen nagy lett az áruhiány, másrészt a viszonylag nyugodtnak számító nyugati területeken a keletről odaáramló és a külföldről hazatérő tömegek akkora keresletet támasztottak, hogy ezt nem tudta követni a kínálat. 

Az alapélelmiszerek ellátása megoldott, de az árak az egekbe szöktek. A jegybankot idéző UNN ukrán hírügynökség nem közölt pontos értékeket, viszont azt írta: főleg a tejtermékek, a húsok, a halak, a tésztafélék, a legfontosabb zöldségek drágultak, de például a tojás ára lejjebb ment. Nőtt a nagy importtartalmú termékek ára is (kávé, tea, csokoládé, üdítőital, száraz gyümölcs), mert egyrészt akadoznak a beszállítások, másrészt erősen fogyóban vannak a raktárkészletek. Viszont lassult a napraforgóolaj áremelkedése, főleg azért, mert csökkent az exportlehetőség, így több jutott a belső piacra.

A tartós fogyasztási cikkek a márciusi 3,6 százalékos év/év-es drágulás után áprilisban már 6,6 százalékkal emelkedtek 2021 azonos hónapjához képest. Ugyanez érvényes a gyógyszerekre és a háztartási és higiéniai cikkere is. A háztartási gépek, a bútorok és a háztartási eszközök pedig azért lettek drágábbak mert sok raktárat és üzemet lebombáztak az oroszok, így a megmaradt készletekre jóval nagyobb kereslet jutott, mint békeidőben.

A jegybank úgy látja mindemellett, hogy a hrivnya árfolyamának befagyasztása, az importvámok eltörlése és a teljes gazdaságra vonatkoztatott keresletcsökkenés összességében képes lesz lelassítani a pénzromlást. Egyes árucsoportoknál egyébként már árcsökkenés is volt, például a ruháknál és a cipőknél. 

Ugyanakkor többe kerülnek a lakások, az áremelkedést főleg a háború által nem sújtott megyékben meglévő nagy kereslet táplálja. A lakásfenntartási és felújítási szolgáltatások természetesen szintén többe kerülnek, különösen az oroszok által lerombolt településeken. Az üzemanyaghiány miatt drágult a taxi, a tömegközlekedés, a fodrász és a közétkeztetés, viszont olcsóbb lett egy kicsit a ruhatisztítás, a márciusi szinten maradt az egészségügyi szolgáltatások ára.

Az EBRD várakozása szerint az ukrán hazai össztermék az idén 30 százalékkal zuhan, főleg akkor, ha őszre nem sikerül leállítani a harcokat. A bank – látva a nagy pusztítást – a napokban úgy döntött, hogy több mint 40 százalékkal 330 millió euróra emeli az ukrán kereskedelem támogatására szánt összeget.

Főbb EBRD-fókuszok: 

  • kereskedelemfinanszírozás, 
  • energiaellátási biztonság, 
  • az alapvető fontosságú infrastruktúra fenntartása, 
  • a gyógyszeripari vállalatok ellátása likviditással, 
  • az élelmiszerellátási biztonság (agrárcégek, élelmiszer-kiskereskedők)

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) friss jelentése szerint február 24. vagyis a háború kezdete óta 4,8 millió állás veszett el Ukrajnában. Ha folytatódnak a harcok, akkor ez felmehet 7 millióra is, ám ha a napokban leállna az öldöklés, akkor 3,4 millió ember  viszonylag gyorsan elhelyezkedhetne. Az ILO emlékeztetett: eddig 5,2 millióan hagyták el az országot, közülük 2,75 millió munkaképes korú. Ebből pedig 1,2 millió embernek volt állása, de a háború miatt vagy megszűnt a cég, ahol dolgoztak, vagy elbocsátották őket, hogy életképes maradjon az adott vállalat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG