1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A piac igényli a profi tanácsadást - állítja Michael Smithing az amerikai–kanadai Colliers International ügyvezető igazgatója.
A Colliers ügyvezetője nem osztja Kalaus Valter, az Equis Kft. ügyvezető igazgatójának álláspontját, mely szerint a bérlőképviselet, avagy a harmadik fél bemutatása-módszer a piac – akár vevők, akár eladók – érdekeit sértené.

A cég 1992-ben kezdte meg működését Magyarországon mint professzionális ingatlantanácsadó. Szolgáltatásait elsősorban a nagy- és középméretű vállalatok veszik igénybe. Az ügyvezető 1993-tól kezdődően öt évig maga is kizárólag a bérlők képviseletével foglalkozott, és bár a piac bővülésével a szolgáltatási paletta is bővült, a bérlőképviselet a vállalat forgalmának még ma is 30-40 százalékát teszi ki.

Ez a szolgáltatás nem vadhajtásként, hanem egy bevett, nemzetközi piaci gyakorlatként gyökerezett meg Magyarországon. A hozzánk hasonló ügynökségek mint jó ügyvéd készek arra, hogy a megbízót – legyen az bérlő vagy bérbeadó – képviseljék, de természetesen egyszerre csak az egyik oldalt. Ha pedig az egyik oldalt képviseljük, nem kérünk pénzt a másikon.

Vajda Tibor, a Colliers International irodaüzletágának társigazgatója szerint nyilvánvaló, hogy a profi tanácsadók tevékenysége komoly értéket képvisel, és nem ingyenes szolgáltatásról van szó. Ugyanakkor mivel a piacon kialakult rendszer szerint az ingatlanfejlesztők vagy bérbeadók költségvetésébe már eleve be van kalkulálva az értékesítéssel megbízott ügynökség 12-15%-os jutaléka, a bérleti díjakra a közvetítői munka nem tesz további terhet. Még akkor sem, ha egy kizárólagos ügynöki kapcsolat során egy „harmadik fél” mutatja be a bérlőt, mivel a közvetítő ilyen esetben a már fent említett ügynökségi keretből kap általában 8%-ot, míg a kizárólagos ügynökség a fennmaradó 4-7%-ot.

A bérlőképviselet a legkevésbé sem hasonlít a „taxifutár” szolgáltatásra. Legyen szó költözésről, új iroda létesítéséről, bővítésről, a meglévő bérleti feltételek újratárgyalásáról, a gyakorlatban az ügynökség munkatársai több éves piacfigyelési és kapcsolatépítési folyamat alapján képviselik az ügyfél érdekeit. A tanácsadók a keresleti és kínálati oldalt egyaránt ismerik, tudják, kit kell keresni, mikor válik egy cég számára aktuálissá a továbblépés. Sokszor a bérlő ideális irodaválasztása érdekében – akár további szakértők bevonásával – abban is segítséget nyújtanak, hogy az adott humánerőforrás, szervezési, információ- és adatkezelési, logisztikai, üzemeltetési keretek között mi lenne a legoptimálisabb megoldás.

Vajda Tibor tájékoztatása szerint csak a Colliers az elmúlt üzleti évben mintegy 18 000 négyzetméternyi irodahelyiség értékesítésében vett részt – olyan ügyfelek felé mint az InBev, az Unisys és az Ericsson –, amely összes forgalmuknak várhatóan 30-40 %-át fogja kitenni.

A multinacionális cégek, amennyiben van bevált partnerük, ragaszkodnak ugyanahhoz az ingatlanügynökséghez, ha egy másik országban új irodát keresnek. Ugyancsak általános trend, hogy az ingatlanfejlesztők kizárólagos ügynökséget bíznak meg az irodák bérbeadására, és az ingatlan továbbértékesítésére. „Erre jó példa a Colliers által képviselt Aréna Corner – amely a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán épül – illetve a Váci út 33. szám alatt 2007-ben átadásra kerülő irodaház is” – foglalja össze a rövid piaci betekintést az irodaüzletág társigazgatója.
Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG