1p
Az idén világszerte lendület kaptak a vállalatfelvásárlások, leginkább a gyógyszeripari, vegyipari és média ágazatokban
Az idén világszerte lendület kaptak a vállalatfelvásárlások, leginkább a gyógyszeripari, vegyipari és média ágazatokban. Európában a teherautó-gyártók, a gázipari vállalatok és az energiaipari cégek, valamint a bankok és a tőzsdeüzemeltetők voltak a leginkább aktívak.

Titkos egyeztetések: jön az ellentőzsde

Valóságos akvizíciós krimi bontakozott ki a Schering-Merck-Bayer ügy körül: a darmstadti Merck konszern először meg akarta szerezni a DAX-indexben szereplő konkurensét a Scheringet, de az eleinte nem akarta a frigyet. A Bayer végül - rákínálva a Merckre - elnyerte a Schering kegyeit. Igaz, nem valami könnyen, mivel a Merck idő közben 20 százalékos pakettre tett szert a Scheringben, és nem mutatott nagy hajlandóságot eladására. Csak nem sokkal a Bayer ajánlatának lejárata előtt, június közepén engedett, de ennek is megkérte az árát: 3,7 milliárd euróért vált meg a pakettől, a Bayernek így a Schering 400 millió euróval többe, összesen 17 milliárd eurójába került.

Június végén került sor egy másik milliárdos ügyletre Leverkusenben: a Bayer 4,2 milliárd euróért eladta diagnosztikai részlegét a Siemensnek. A nyár elején hoppon maradt Merck pedig szeptemberben végül mégis partnerre talált, és 10,6 milliárd euróért sikerült szert tennie a világ harmadik legnagyobb biotech vállalatára, a svájci Serono cégre.

Hatalmas gyógyszeripari felvásárlás

Valamivel kevésbé áttekinthető a tehergépjármű ágazatban zajló akvizíciós pókerjátszma, amely a müncheni MAN, a svéd Scania és a wolfsburgi Volkswagen részvételével zajlik. A MAN hivatalosan 9,6 milliárd eurós ajánlatot tett szeptember 18-án a Scaniára, de annak sem vezetősége sem főrészvényese nem mutat hajlandóságot az elfogadásra. A legnagyobb részvényes a VW 34 százalékkal és a svéd Investor AB, a Wallenberg birodalom tagja, amely közvetlenül 19,3 százalékos, egy alapítvány közvetítésével pedig további 10 százalékos pakettet birtokol.

Szeptember végén a VW elnöke, Bernd Pischetsrieder racionális elgondolásnak nevezte a MAN és a Scania egyesülését, de a MAN-nak szerinte ehhez előbb vissza kellene vonnia ellenséges ajánlatát - majd néhány nappal később jött a meglepetés: a VW 15 százalékos MAN részesedést vásárolt.

Egyesülési láz lett úrrá magukon a tőzsdéken is: a londoni LSE már két alkalommal utasította vissza a Deutsche Börse közeledését. Novemberben a frankfurtiak feladták tervüket az Euronext megszerzésére is, ami megnyitotta az utat a négy európai tőzsdét (Amszterdam, Brüsszel, Párizs, Lisszabon) üzemeltető társaság megszerzésére a NYSE előtt. Európában azonban az amerikaiaknak sincs könnyű dolga, ha tőzsdét kívánnak vásárolni, amint azt november végén a Nasdaq saját bőrén tapasztalhatta is: az LSE neki is kosarat adott. A Nasdaq azonban nem engedett, és ellenséges ajánlatot tett 2007. január 11-i lejárattal.
Részletek

A MAN október elején késznek mutatkozott ajánlatának visszavonására, de csak "bizonyos feltételek esetén, amelyeket minden érdekelttel egyeztetni kell". Néhány nappal később viszont ajánlatát 10,3 milliárd euróra emelte. A müncheniek saját bevallásuk szerint már 14,3 százalékos Scania részesedést halmoztak fel.

A Scania rendkívüli osztalék kifizetését tervezi részvényeseinek még az idén, összesen 756 millió euró értékben. Október 27-én a VW kérelmezte a szövetségi versenyhatóságnál MAN részesedése 30 százalékra emelésének engedélyezését. A hivatal később megadta az engedélyt. Még ugyanaznap a MAN hivatalos ajánlatot tett a Scania részvényeseknek három hetes határidővel, amit időközben 2007 január 31-ig meghosszabbítottak.

Nem lesz Konvoj - a Scania nem kér a MAN-ból
A német MAN bekebelezné a Scaniát

Február 21-én jelentette be szándékát a német E.ON a spanyol Endesa közszolgáltató megvásárlására 29,1 milliárd euróért. Ez azonban kevésnek bizonyult, ezért az E.ON ajánlatát azóta már 37 milliárdra emelte. A spanyolokat azonban ezzel sem sikerült meggyőzni, de az E.ON kitart szándéka mellett.

A csatározás már politikai porondra is kiterjedt, és az EU-Bizottságnak is foglalkoznia kellett az üggyel. November végén a Bizottság versenyellenes magatartást és az uniós jogi normák be nem tartását vetette a spanyol kormány szemére. A Spanyolország és az EU között kirobbant vitától függetlenül azonban E.ON-nak még több buktatóval is számolnia kell. Az Endesa jogi lépéseket tett ugyanis a spanyol Gas Natural által benyújtott vételi ajánlat ellen, aminek az a következménye, hogy az E.ON vételi ajánlata is

A Gazpromé lesz az E.ON magyar üzletrésze?

Ennél jóval csendesebben zajlott a brit BOC gázszolgáltató akvizíciója, amit a német Linde vásárolt meg. A Linde január 25-én erősítette meg a már köztudott tényt, és alig hat héttel később már nyélbe is ütötte az üzletet 12,4 milliárd euróért. A Linde technológiai konszern létére ezáltal besorolt a világ vezető gázszolgáltatói közé.

A Springer sikeretelen kísérletet tett a ProSiebenSat.1 tévétársaság megvásárlására; a szövetségi versenyhivatal és a médiakoncentrációt vizsgáló bizottság meghiúsította az egybeolvadást. A ProSiebenSat.1-ra az elmúlt héten aztán lecsaptak a KKR és a Permira pénzügyi befektetők.
A Deutsche Banknak nem jött össze egyetlen milliárdos akvizíció sem, több kisebb felvásárlással azonban így is százmilliókat költött el: augusztusban 420 millió euróért megvásárolta a Norisbankot, amely 334 ezer ügyfelet, 1,4 milliárd euró hitelösszeget és 1,6 milliárd euró betétösszeget hozott számára. A Berliner Bankot alig pár héttel a Norisbank előtt vásárolta meg, 680 millió euróért. Októberben a Deutsche Bank megvásárolta a negyedik legnagyobb brit vagyonkezelő társaságot, a Tilney Group-ot is.

A vegyiparban ugyanakkor a BASF történetében a legnagyobb akvizíciót hajtotta végre az idén, az Engelhard katalizátor gyártó vállalat megvásárlásával, 3,9 milliárd euróért.

Szabad jelzést kapott a megatőzsde

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG