1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az angolt javasolja hivatalos nyelvvé tenni az Egyesült Államokban a washingtoni képviselőház volt elnöke a nem angol ajkú bevándorlók "példátlan mértékű beáramlása" miatt
Az angolt javasolja hivatalos nyelvvé tenni az Egyesült Államokban a washingtoni képviselőház volt elnöke a nem angol ajkú bevándorlók "példátlan mértékű beáramlása" miatt - olvasható a Houston Chronicle című napilap honlapján.

"Ha valaki támogatja a bevándorlást, akkor az asszimilációt is támogatnia kell" - jelentette ki Newt Gingrich, aki a Clinton-kormányzat idején, 1995 és 1999 között a törvényhozás alsóházának elnöke, a republikánus ellenzék "arca" volt. A befolyásos politikus - akit a Time magazin 1995-ben az év emberévé választott a képviselőházbeli "konzervatív forradalomban" játszott szerepe miatt, és aki lehet, hogy indul a 2008-as elnökválasztás jelöltségéért - kijelentette: a kétnyelvű oktatás "kiemelkedően romboló" hatású, egész népcsoportok "nyelvi gettókban" rekedtek. 

Gingrich úgy értékeli: az amerikai civilizáció össze fog omlani, ha a kormányzat nem tesz többet azért, hogy a bevándorlók beolvadjanak az amerikai életformába. Hangsúlyozta, a kötelező "politikai korrektség", valamint a "multikulturalizmus" fogalma eltereli a figyelmet a nyelv fontosságáról. Az angol nyelv hivatalossá tételét célzó washingtoni törvényhozási kezdeményezések az utóbbi években rendre megbuktak; rasszistának és kirekesztőnek bélyegezték azokat, ugyanis hatályba lépés esetén sokan elestek volna az egészségügyi és egyéb kormányzati alapprogramoktól. 

Az Amerikai Egyesült Államoknak nincsen szövetségi szinten hivatalos nyelve, a de facto nemzeti nyelv azonban az angol, anyanyelvként beszéli az ország lakosságának 82 százaléka, és a mindennapokban jóformán mindenki ezt használja.
James Inhofe oklahomai republikánus szenátor és Steve King iowai republikánus képviselő az eddig kudarcok ellenére a közeljövőben újra tervezet nyújt be az angol nyelv hivatalossá tételéről. John Trasvin, a mexikói amerikaiak jogi védelmével és oktatásával foglalkozó alapítvány elnöke szerint a kezdeményezés hátrányos megkülönböztetést jelent a bevándorlókra nézve. 

A Zogby International cég közelmúltbeli felmérése szerint az amerikai lakosság 92 százaléka egyetért azzal, hogy az angol nyelvnek fontos szerepe van a nemzeti egység megőrzésében. Ugyanakkor csak a megkérdezettek egynegyede érzi úgy, hogy a szövetségi kormány eleget tesz a közös angol nyelv védelme érdekében. Arizona államban a novemberi választásokkal egyidejűleg tartott népszavazáson a lakosság túlnyomó többsége támogatta az angol nyelv hivatalossá tételét, így csatlakozott 27 másik államhoz, ahol már törvény biztosítja az angol nyelv elsőségét. 

Több amerikai államban második nyelvként oktatják a spanyolt, különösen a hispán bevándorlók tömegei által lakott, Mexikóval határos délnyugati régiókban, továbbá például Washington D.C.-ben, Illinois-ban, New Jersey-ben és New Yorkban. A kétnyelvű, angol és spanyol feliratok a fővárosban egyre elterjedtebbek az élet minden területén.

Külön tárgyal vízum-ügyben az országokkal az USA
Duplájára nőtt az USA olajfüggősége
Bush Nixont is alulmúlhatja

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG