Egyedülálló kísérlet Kaposváron
Hájos László, a gyár műszaki vezérigazgatója elmondta: ez az első üzem, ahol ipari körülmények között próbálják ki a cukorrépaszeletekből biogázt előállító környezetbarát technológiát. Közölte: amennyiben ez eredménnyel jár, egy napi 800-1000 tonna cukorrépaszelet hasznosítására alkalmas biogáz-üzem építését tervezik - ez akár már a következő feldolgozási idényben is működhet -, amely a kampány során az energiafelhasználásuk csaknem felét fedezné. Ez azt jelenti, hogy felére, mintegy 500 millió forintra csökkenhetnék a földgázfelhasználást.
A kísérleti üzem naponta 400 kilogramm préselt répaszeletből és törmelékből képes metán tartalmú biogázt előállítani. Az alkalmazott technológia különlegessége, hogy az alapanyag egynemű, ellentétben más biogáz-üzemekkel, ahol általában változó összetételű keverék anyagokból állítanak elő gázt.
Cukorgyár Kabán? Csak történelem könyvekben...