1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Módosító javaslatot tervez a kormány, amely szerint 2008-tól csak olyan költségvetés terjeszthető be és fogadható el, amelyben az államháztartás elsődleges egyenlege szufficites - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Befektetői Tanács ülésén pénteken Budapesten.
Módosító javaslatot tervez a kormány, amely szerint 2008-tól csak olyan költségvetést terjeszthető be és fogadható el, amelyben az államháztartás elsődleges egyenlege szufficites - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Befektetői Tanács ülésén pénteken Budapesten

A kormányfő hozzátette, hogy a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó javaslat várhatóan a következő napokban kerül a parlament elé. Gyurcsány Ferenc szavai szerint a jelenlegi adórendszer struktúrájában, belső szerkezetében nem eléggé támogatja a növekedést.

Rövid távon igaza van a kormánynak, amikor a kiigazítás érdekében először bevételnövelő intézkedéseket tett, viszont a kiigazítás első nagy szakasza után, el lehet gondolkozni azon, hogy a következő évekre meghatározott adótömeget elő lehet-e állítani más szerkezetben - tette hozzá a kormányfő. Gyurcsány Ferenc szerint 2007-ben el lehet kezdeni az eddigieken túlmutató, nagy átalakítási programokat, amelyek érinthetik az adórendszer belső szerkezetét és a nyugdíjrendszer hosszú távú folyamatait.

"A magyar kormányban és a kormánypártokban erős és megingathatatlan az elszántság, hogy saját pénzügyi folyamatainak újrarendezésével egy egyensúlyban lévő államháztartást, és abban pozitív elsődleges egyenleget produkáló költségvetést készítsen" - jelentette ki a kormányfő.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, a Befektetői Tanács társelnöke az ülést követő sajtótájékoztatón a javaslatra reagálva elmondta: azt szeretné, ha a gazdasági szféra megtenné ez ügyben a javaslatait. A miniszter kijelentette: "Magyarországnak nincs más esélye, mint a stabilitás helyreállítása".

Sugár András, a Befektetői Tanács másik társelnöke arra hívta fel a parlamenti pártok figyelmét, hogy álljanak ki a magyarországi befektetésekért, hajtsák végre következetesen a konvergenciaprogramot az euró mielőbbi bevezetése érdekében.

A tanács szorgalmazza, hogy a parlamenti pártok biztosítsák a kiszámítható és átlátható üzleti környezetet, folytassák a nagy elosztórendszerek átalakítását. Azt várják a parlamenti pártoktól, hogy dolgozzanak ki arányos és egyben a versenyképességet szolgáló adó- és járulékrendszert.

A társelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlamenti pártok tegyenek lépéseket a bürokrácia csökkentése, a közigazgatási folyamatok vállalatokat is érintő egyszerűsítés érdekében, valamint igazítsák a magyar oktatási rendszert a gazdaság tényleges igényeihez.

A gazdasági miniszter megjegyezte: november 24-én újabb, rendkívül jelentős befektetést jelentenek be.
Kóka János elmondta: tavaly összesen 5,356 milliárd euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg Magyarországon, ami a valaha mért legmagasabb éves működőtőke-beáramlás. Az előrejelzések szerint az idén 3,5-4 milliárd, középtávon pedig évi 4 milliárd euró körüli értékű külföldi közvetlen működőtőke-befektetés történhet Magyarországon. Az idén az első félévben mintegy 2,5 milliárd eurót tett ki a külföldi működőtőke beáramlás.

A gazdasági átalakulás kezdete óta Magyarországra érkezett külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 2006 első félévének végén 52,6 milliárd euró volt.

A Befektetői Tanács 1998 márciusában alakult a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara kezdeményezésére, célja a mindenkori magyar kormány és az országban befektető legnagyobb cégek elsőszámú vezetői közötti folyamatos párbeszéd fenntartása annak érdekében, hogy további jelentős befektetések érkezzenek Magyarországra.

Kóka: hat év után a politikának fel kell nőnie
Járai és a forint keresztülhúzták a számításokat
Államháztartási hiány: 10 milliárddal elszámolták
Gázár: a kormány nem kért Kóka javaslatából
Fidesz: a hazugság ára a jövő évi büdzsé

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG