.jpg)
Amennyiben az uniós borreformot ebben a formában elfogadják, jelentősen növelheti majd a bortermelők költségeit, vélik a Hilltop szakemberei. A cég 2006-ban 2,4 milliárd forintos árbevételt ért el, és továbbra is jóval több bort szállít a külföldi, mint a hazai piacokra, a tavalyi évben 6 000 000 palack bort exportált, legnagyobb részt az angol piacra, a hazai forgalom pedig 700 000 palack volt.
"A szőlőnek az a jó, ha hosszabb az érési időszaka, így alakul ki az ízek és illatok komplexitása. Ebben az évben a korai virágzás meghosszabbította, viszont a nyári aszály és forróság lerövidítette a szőlő ez évi "életét". Nekünk borászoknak emlékezetes lesz ez az évjárat." – emelte ki Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza.
Amennyiben várhatóan átlagban 30 százalékkal emelkedik a szőlő felvásárlási ára, az a boroknál 20 százalékos árnövekedést is eredményezhet. 1 liter bor elkészítéséhez kb. 1,5 kg szőlőre van szükség, vagyis, ha szőlő többe kerül kb.30 százalékkal, akkor a bor ára is várhatóan 20 százalékkal emelkedik.
Az uniós borreform várható hatásaival kapcsolatban Keresztury Éva kereskedelmi igazgató kifejtette:
“Még nincs kész a törvény, csak javaslat van, amelyből talán novemberben lesz konkrétum. Azonban, ha ebben a formában elfogadják, ahogy ezt most tervezik, akkor jelentős önköltségnövekedést jelentenek az előirányzott változások, melyek a következők: a melléktermékek feldolgozásának támogatásának megszűntetése és a cukorral történő javítás tiltása, valamint a mustsűrítménnyel való javítás támogatásának eltörlése."
"A vita főleg Európa északi és déli országai között folyik. Az északi országokban ugyanis minden évben szükség van javításra, hiszen a szőlő természetes érése nem tesz lehetővé olyan alkoholtartalmat a kierjedt borban, amilyenre a bor teljessége, élvezeti értéke és eltarthatósága miatt szükség van. A déli országok viszont természetes módon magas cukortartalmú szőlőket termelnek, de ott az északiakban kialakuló savak, illat- és zamatanyagok égnek el a nyári forróságban, még ha öntözik is a szőlőt. Meggyőződésünk, hogy Európa borkultúrájának mindkettőre szüksége van, reméljük, hogy ennek érdekében sikerül kompromisszumos megoldást találni a tárgyaló feleknek” - tette hozzá.
A cég borainak kétharmada készül saját szőlőből. |
A cég a 30. országos borversenyen 6 aranyérmet és 1 ezüstérmet szerzett: összetettben ez az előkelő második helyezést hozta. A száraz fehérborok kategóriában első 13 aranyérmes között 5 Hilltop bor szerepel, a prémium borok közé tartozó Fűszeres Tramini a legjobb fehérbor lett - ez a nedű kapta a legtöbb pontot a száraz fehérborok mezőnyében.
Nagyobb kárt okoz a borreform, mint a kommunizmus?
Fehérítik a szüretet
Savanyú szöllő - havi legolcsóbbak
Kevesebb, de jobb szőlő termett Tokajban
Soha ilyen korán nem szüreteltek Badacsonyban