1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Londoni feltörekvő piaci elemzők jórészt - bár nem teljes bizonyossággal - valószínűtlennek tartják, hogy az MNB Monetáris Tanácsa hétfőn kamatot emel
Londoni feltörekvő piaci elemzők jórészt - bár nem teljes bizonyossággal - valószínűtlennek tartják, hogy az MNB Monetáris Tanácsa hétfőn kamatot emel, annak ellenére is, hogy Járai Zsigmond jegybankelnök pénteken 10 százalékig felszökő 12 havi inflációs adatokat sem zárt ki a következő hónapokra. A későbbi monetáris pályáról eltérnek a vélemények.

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport európai feltörekvő piaci stratégája ugyanakkor úgy fogalmazott: nem számít arra, hogy a kamatemelés "pont hétfőn" bekövetkezik, de ezt nem is zárja ki teljes mértékben. Sampson 30 százalékos esélyt adott a hétfői kamatemelésre, de hozzátette: jóllehet az emelkedő inflációs kockázat miatt lenne jogosultsága a szigorításnak már most, "annak is lenne értelme azonban", ha a jegybank megvárná legalább a januári és a februári inflációs adatokat, mert egyelőre nagyon bizonytalan, hogy a költségvetési intézkedéseknek milyen egyszeri inflációs hatásuk lesz. "Nem lenne teljes meglepetés a hétfői kamatemelést, de a februári vagy a márciusi valószínűbb", mondta az HSBC londoni elemzője.

Járai Zsigmond azon pénteki kijelentésére, hogy az idei év első felében néhány hónapig akár 10 százalék fölötti is lehet az adott havi egy évre visszatekintő infláció, Juliet Sampson azt mondta: bár a kétszámjegyű infláció elképzelhető, mégsem a legvalószínűbb forgatókönyv. Az elemző szerint a januári-februári inflációs számok után, illetve annak jobb ismeretében, hogy a költségvetési lépések milyen hatást gyakorolnak a fogyasztásra és a gazdasági aktivitásra, már világosabban lehet majd látni, hogy ilyen szintű infláció valószínű-e.

Az MTI által pénteken kérdezett, illetve szemlézett hat nagy londoni befektetési ház - UBS, Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs - térségi szakértőinek egyike sem várt kamatemelést a hétfői ülésre.

Az HSBC szakértője szerint a kijelentés figyelmeztetés lehet arra, hogy "vannak kamatemelést fontolgató monetáris tanácsi tagok, akik már hétfőn jó eséllyel emelésre voksolhatnak".

Raffella Tenconi, a Dresdner Kleinwort befektetési csoport térségi elemzője "meglepetésnek" nevezte a jegybankelnök kijelentését, mivel szerinte még nem lehet tudni a költségvetési intézkedések pontos inflációs hatását. Tenconi azt mondta, hogy a ház kitart a 8,5 százalékos inflációs tetőzésre adott előrejelzése mellett, mondván: az esetleges 9 százalékos tetőzés még "beleférne a hibahatárba ... 10 százalék már aggasztó lenne".

A JP Morgan szerint tovább erősödhet a forint
A DrK többször hangoztatott álláspontja szerint a pénzügypolitika 9-12 havi késleltetéssel hat a gazdaságra, így a hitelköltség mostani emelésének hatása éppen akkor érné a belső fogyasztást, amikor az a költségvetési szigorítás hatására egyébként is mélyponton lesz. Ezzel szemben a forint árfolyamingadozásai gyorsabban átszűrődnek az inflációba, így az MNB a Dresdner Kleinwort nézete szerint csak akkor emelne kamatot, ha a forint a közeljövőben erős nyomás alá kerülne.

A BNP Paribas jelenleg 8,75 százalékos jegybanki kamatszint-tetőzést jósol, már az idei első negyedévre; ez a legborúlátóbb pénzügypolitikai előrejelzés a londoni elemzői közösségben.
Michal Dybula, a BNP Paribas közép-európai elemzője szerint "sokkhatással érne fel", ha az infláció valóban elérné a 10 százalékot. Kijelentette: rövid távra a nagyon erősen lassuló gazdasági növekedés, "sokkolóan magas" infláció és a következő három hónapban még romló költségvetési teljesítmény kombinációja lesz a jellemző. Ebben a helyzetben legalábbis stabil reálkamat-környezetre lesz szükség, és mivel az infláció gyorsul, ez kamatemelés szükségességét jelenti, mondta. Dybula hétfőre még nem jósolt emelést, de szavai szerint február lenne "a legjobb pillanat", mert jelezné a piacnak, hogy az MNB éberen figyel a gyorsuló inflációra.

A Goldman Sachs pénteken kiadott előrejelzése szerint az MNB alapkamata várhatóan 8,25 százalékon tetőzik, de a kamatszint novemberi és decemberi szinten tartása növelte annak valószínűségét, hogy a jelenlegi, 8,00 százalékos kamat a szigorító ciklus tetőpontja. A ház arra számít, hogy a jegybank az év végéig 6,5 százalékra csökkenti vissza kamatát, ahogy a költségvetési intézkedések nyomán lassul a gazdaság.

Magyarország számára nincs visszaút
Elemzők szerint február-márciusban lesz a csúcs
Surányi szerint az inflációt nem lehet felülről letörni
Forrósodik az inflációs helyzet

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG