Az MTI kérdésére válaszolva Süth Miklós főállatorvos, illetve Gólya Gellért főosztályvezető-helyettes a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat vezetője közölte: az állategészségügyi hatóság és az élelmiszerbiztonságért felelős minisztériumi szervezet éves költségvetése az idén 16 milliárd forint, a Növény és Talajvédelmi Szolgálaté pedig meghaladja a 6 milliárd forintot.
Az ellenőrzés részleteiről szólva Süth Miklós közölte: nemcsak az állat- és növényegészségügyi hatóság, valamint az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet szakemberei végzik majd az ellenőrző vizsgálatokat, hanem bevonják a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, valamint a GVH, esetenként akár a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársait is.
Az ellenőrzések célja az, hogy a teljes élelmiszerláncra kiterjedően vizsgálják az élelmiszereket a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig. Ellenőrzik mind az alapanyagok előállítását, mind a szállítást, a feldolgozást és a kiskereskedelmi forgalomba kerülő késztermékeket is.
A szakértők nagy figyelmet fordítanak többek között a halak, a pulyka, a sertéshúsok, a húskészítmények, továbbá a zöldségek, gyümölcsök, különösen a déligyümölcsök minőségének vizsgálatára és ellenőrzésére.
Horror a Lehel téri piacon |
Az országos főállatorvos szerint a magyar élelmiszer élelmiszerbiztonság tekintetében a jó európai középmezőnyben található. Mikrobiológiai szempontból a kifogásolási arány néhány százalékos, toxikológiai szempontból ennél is alacsonyabb értékű, azaz néhány tizedszázalékos, míg radiológiai kifogásra az utóbbi években nem volt példa.
Minőségileg a magyar termékek átlagosan 10-12 százaléka esik kifogás alá. Az ellenőrök elsősorban a fehérjetartalmat, a szénhidrát-mennyiséget, a termék tömegét és a címkézést, azaz a vásárlók tájékoztatását kifogásolják. A kifogások közül kiemelkedő mértékű a hibás jelölés, ez az árúk 10-15 százalékát érinti általában.
Süth Miklós jelezte: az állat- és növényegészségügyi hatóság együttműködik a szakmai szervezetekkel, példaként említette a Vágóállat- és Hús Terméktanácsot, a Hússzövetséget, valamint a Hús Céhet. A vizsgálatok eredményéről először november végén, majd december közepén és a jövő év elején számolnak be - közölte az országos főállatorvos.
Román élelmiszerek feketelistán
Már nem csak gazdasági kárt okoznak, de életveszélyesek is lehetnek
Megdöbbentő népszerűségre tettek szert az energiaitalok
Lendületben a biotermékek