A megnövekedett igények könnyen kielégíthetők, ha az étrendben a „stressz-csökkentő éléskamra” ételei is szerepelnek. A szervezet energiaszintjének növelése és a kimerültség csökkentése érdekében együnk gyakran de keveset, főképp összetett szénhidrátokban gazdag élelmiszereket (pl.: barna kenyeret, durum tésztát, rizst, burgonyát). Bármilyen mozgalmas is az életünk, próbáljunk meg rohanás nélkül étkezni!
A sok tea, kávé nem csökkenti, hanem inkább növeli a szorongást. Stresszterhes időszakokban sokan dohányzással vagy alkohol fogyasztásával próbálják a feszültségeiket oldani, ám ezek az élvezeti szerek - egyéb káros hatásaik mellett - értékes tápanyagoktól is megfosztják a szervezetet. Az alkohol ideig-óráig javítja csak a közérzetet, hosszabb távon depressziót okozhat.
A független Patika Egészségpénztár büszke arra, hogy Magyarországon már minden kilencvenedik embernek van patikakártyája. A kártyákkal minden harmincadik másodpercben fizetnek éppen valahol az országban. A Patikapénztár fennállása óta 23,2 milliárd forint bevételt realizált, tagjainak összesen 18,8 milliárd forint értékben finanszírozott szolgáltatást. Önkéntes egészségpénztárként a pénzügyi egyensúly megtartása mellett a tagok egészségének védelmét is felelősségüknek tartják, ezért indították el a Prevenciós Hónapok sorozatot. 2010-ben minden egyes hónap egy-egy egészségpénztári szolgáltatás jegyében telik el. A programhoz csatlakozott szolgáltatók extra, 10-50%-os patikakártyás árkedvezményt biztosítanak. |
Azoknál, akik hosszú időn keresztül élnek stresszterhes körülmények között, nő a szélütés és a szívbetegségek kockázata, mert emelkedik a vérben a zsír- és a koleszterinszint, a vérlemezkék így könnyebben alkotnak vérrögöket, a gyomorsav-elválasztás fokozódása pedig idővel gyomorfekély kialakulásához vezethet. A stressz pszichés tünetekben is jelentkezik: rontja a koncentrálóképességet, szorongást okoz, felváltva hol ingerlékennyé, hol fásulttá teszi az embert. A testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás túlnyomórészt ellensúlyozzák a stressz ezen hatásait.
A stresszt teljesen elkerülni természetesen nem lehet, ez az élet természetes velejárója. A feszültségekkel terhes időszakokban azonban mindig ügyeljünk arra, hogy a megfelelő tápanyagok étrendünkben szerepeljenek.
Sajnos a stressz mellett rohanó világunk másik gyakori betegsége a depresszió, melyre szintén jellemző, hogy az ebben szenvedőknek nagy szüksége lenne a kiegyensúlyozott, teljes értékű étrendre. A súlyos depresszióban szenvedők nem veszik figyelembe testük igényeit, ilyenkor gyakran előfordul étvágytalanság vagy éppen mohó étvágy, esetenként fokozott szénhidrátéhség.
Tudományosan bizonyított az a tény, hogy bizonyos ételek, mint a csokoládé, banán, fehérjében gazdag ételek fokozzák a szerotonin termelést, ami jótékonyan hat a hangulatra. Az ételek színösszhatására is kellő figyelmet kell fordítani, csakúgy, mint az étkezés egyéb körülményeire: szépen megterített asztalnál gusztusosan tálalt ételt szívesebben fogyasztunk és ez jótékonyan hat a hangulatunkra is.
Miháldy Kinga
dietetikus