1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jövőre 2,5 százalékra lassul a gazdasági növekedés az OTP Bank szerint - a megszorítások miatt méginkább hitelből finanszírozzuk vásárlásainkat
Jövőre 2,5 százalékra lassul a gazdasági növekedés az OTP Bank novemberi Makrogazdasági Monitora szerint, nincs lényeges változás az augusztusi 2,4 százalékos prognózishoz képest. A 2007-re várt éves átlagos inflációt az elemzők augusztusban még 5,5 százalékban jelölték meg, amit novemberben 6,8 százalékra módosítottak. A megszorítások miatt méginkább hitelből finanszírozzuk vásárlásainkat

Az OTP elemzői azzal számolnak, hogy a jegybanki alapkamat az idén 8,25 százalékig emelkedik, majd 2007 második felében az infláció csökkenésével és a forint erősödésével párhuzamosan fokozatosan mérséklődik, és mintegy 100 bázisponttal csökken a jövő év végéig. A jegybanki alapkamat az előző prognózisban 2006 végén és 2007 végén is egyformán 7,25 százalék volt.

A forint árfolyamára vonatkozó prognózisukat is módosították az elemzők, erősebb forintra számítanak, mint korábban. Várakozásaik szerint a forint euróval szembeni árfolyama 2006 végén 265 forint, 2007 végén 260 forint körül alakul, míg korábban mindkét időpontra 275 forintot vártak. A jövő évi átlagos árfolyamot a korábbi 275 forint helyett 261,9 forintra prognosztizálták.

A 2,5 százalékos gazdasági növekedés a szűkülő belföldi kereslet mellett alapvetően az export dinamizálódásának köszönhető. A kivitel az OTP szerint 2007-ben 13,5, az import 10,4 százalékkal bővül.

Az idei és a jövő évre előirányzott költségvetési kiigazítás jelentősen, a GDP több mint 10 százalékáról a GDP 6,5 százalékára szűkíti az államháztartási hiányt. A deficitcsökkentés mértéke az elemzés szerint nemzetközi összehasonlításban is számottevő, ám a hiány abszolút szintje és az állami újraelosztás mértéke továbbra is igen magas marad.

A főként a közterhek és a hatósági árak emelésére, valamint a közszférában dolgozók bértömegének átmeneti befagyasztására alapozott stabilizáció következtében a lakosság reáljövedelme az elemzés szerint várhatóan közel 4 százalékkal csökken 2007-ben. A jövedelem visszaesését az OTP elemzőinek várakozásai szerint nem követi majd a fogyasztási kiadások hasonló mértékű visszaesése, azzal számolnak, hogy a fogyasztás csak feleakkora mértékben csökken.

Az elemzők által várt 6,8 százalékos infláció mellett ez azt jelenti, hogy a háztartások 2007-ben nominálisan mintegy 550 milliárd forinttal költenek többet fogyasztásra. Ám mivel a rendelkezésükre álló jövedelem 2007-ben mindössze 390 milliárd forinttal emelkedik, 190 milliárd forint összegű fogyasztást hitelből, illetve megtakarításaik visszafogása révén kénytelenek finanszírozni.

A prognózis a beruházási célú kiadások reálértékének visszaesésével számol 2007-ben. Úgy véli, a beruházások várhatóan mind a lakosság, mind pedig a belföldi szektorok keresletének visszaesése által érintett vállalatok körében elmaradnak kissé a korábbitól, ami különösen az építési beruházásokban lesz majd látható.

A külső makrogazdasági egyensúly jelentősen javul: a gazdaság külső finanszírozási igénye a GDP közel 4 százalékával mérséklődik 2007-ben, figyelembe véve az Európai Uniótól érkező növekvő támogatásokat is. A GDP 6 százalékára szelídülő külső forrásigény korábbinál nagyobb hányadát fedezhetik nem adóssággeneráló tételek, ami közelebb vihet a nettó külföldi adósság emelkedő tendenciájának megfordításához - áll a Monitorban.

Az infláció jelentősen emelkedik, és nehezen eldönthető kérdés, hogy a hosszabb távú inflációs várakozásokat mennyiben emelik meg a jelenlegi ár-, költség- és bérfolyamatok. Az elemzők számításai szerint az éves visszatekintő infláció ez év végén 6 százalék körül alakul, a jövő év első felében 8 százalék felett tetőzik, majd a második félévben csökken, és 6,8 százalékos éves átlag mellett 2007 végére 5 százalék alá eshet vissza.

Gyurcsány leszámolna a deficittel, Kóka nagy bejelentésre készül
Járai és a forint keresztülhúzták a számításokat
Államháztartási hiány: 10 milliárddal elszámolták
Pozitív BAR-lista - alacsonyabb kamat vagy jogsértés?
Történelmi csúcson az OTP profitja

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG