4p

Nem engedélyezné a biztonsághoz vagy a védelemhez köthető szektorokban a stratégiai munkahelyek betöltését a kettős állampolgároknak a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN), amennyiben a párt alakíthat kormányt a június 30-án és július 7-én esedékes kétfordulós előrehozott nemzetgyűlési választásokat követően.

A "rendkívül érzékeny állások" listáját rendeletben fogja meghatározni a párt - jelentette be hétfőn a TF1 kereskedelmi csatornán Sébastien Chenu, az RN képviselője. A hírt a pártelnök, Jordan Bardella miniszterelnök-jelölt is megerősítette hétfőn a Marine Le Pen frakcióvezető, korábbi és 2027-es elnökjelölt, valamint Éric Ciotti, a jobbközép Köztársaságiak vitatott vezetőjének jelenlétében tartott párizsi sajtótájékoztatóján.

A tilalom a "rendkívül érzékeny munkakörökre vonatkozik majd, például a francia-orosz kettős állampolgárokra, hogy ne tölthessenek be stratégiai vezetői pozíciókat a védelemben"

- mondta Sébastien Chenu. Elismerte, hogy ehhez törvénymódosításra és rendeletre is szükség lesz a "külföldi beavatkozások" megakadályozása érdekében, "önmagunk védelmére az érzékeny ágazatokban".

Francia-orosz állampolgárokat érintene
Francia-orosz állampolgárokat érintene
Fotó: Depositphotos

A képviselő kiemelte: ellentétben Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási programjával a Nemzeti Tömörülés a kettős állampolgároknak minden más területen ugyanolyan jogokat biztosítana, mint minden más franciának, s már nem kívánja eltörölni a kettős állampolgárság intézményét.

Jordan Bardella megerősítette, hogy "a biztonsághoz és a védelemhez kötethető ágazatok stratégiai munkaköreiben kizárólag francia állampolgárok alkalmazhatók majd. A miniszterelnök-jelölt szerint "valójában nagyon kevés emberről van szó".

"Készen állunk" a kormányzásra - hangsúlyozta a felmérések szerint az első fordulóban 35,5-36 százalékos támogatottságra mért párt elnöke. A Nemzeti Tömörülés "az egyetlen mozgalom, amely jelenleg és észszerűen képes megvalósítani a francia nép vágyait" - mondta a 28 éves ellenzéki politikus, aki "a tekintély ősrobbanását" ígérte a közoktatásban, a mobiltelefonok iskolai használatának betiltásával, a kötelező magázás és az egyenruha viselésének kísérleti bevezetésével.

Jordan Bardella a megélhetési gondokon való javítást tekinti a legsürgősebb feladatnak, a költségvetés módosításával és az áfa csökkentésével.

A miniszterelnök-jelölt az állami kiadások teljes átvizsgálását ígérte egy bizottság által, "amelynek feladata az államháztartás és a leköszönő kormány példátlan költségvetési túlkapásainak feltárása" lesz. Jordan Bardella a választási kampány kezdete óta többször is kijelentette, hogy fel akarja mérni, "hogyan szervezte meg Emmanuel Macron" az államháztartás "majdnem csődjét az elmúlt hét évben".

A bevándorlás területén az RN megszüntetné annak a lehetőségét, hogy a Franciaországban született külföldi állampolgárok nagykorúvá válásukkor automatikusan igényelhessék az állampolgárságot.

"A francia állampolgárság megszerzése nem igazolható egy olyan világban, ahol nyolcmilliárdan élnek, miközben hazánkban egyre több hétköznapi probléma adódik abból, hogy nem vagyunk képesek integrálni és asszimilálni" - mondta a pártelnök, aki minden külföldi állampolgárságú bűnözőt kitoloncolna az országból, s újra bevezetné "az illegális tartózkodás szabálysértését". Az év elején elfogadott új bevándorlási törvény tartalmazta ezt a szigorítást, de az Alkotmánytanács utóbb törölte azt a jogszabályból. Jordan Bardella megerősítette, hogy népszavazás kiírását fogja javasolni a köztársasági elnöknek a bevándorlásról.

A miniszterelnök-jelölt azt is megerősítette, hogy a 2023-ban elfogadott és zavargásokba torkolló tüntetéseket kiváltó nyugdíjreformot hosszú távon visszavonná. A tavaly 64 évre megemelt nyugdíjkorhatárt illetően úgy fogalmazott, hogy "azok a franciák, akik 20 éves koruk előtt kezdtek dolgozni, már ősztől nyugdíjba mehetnének 60 évesen".

"Annak a Franciaországnak, amelyik korán kel és nehéz munkakörökben dolgozik, kétkezi munkát végez, joga van ahhoz, hogy egészségesen legyen nyugdíjas" - fogalmazott. A többieknek progresszív nyugdíjazási rendszert javasol, amelyben 62 év lenne a nyugdíjkorhatár, s 42 év járulékfizetés után járna teljes összegű nyugdíj.

A legfrissebb felmérések szerint ha most tartanák a nemzetgyűlési választások első fordulóját a Nemzeti Tömörülés a szavazatok 35,5-36 százalékát érné el, az Új Népfront nevű baloldali koalíció 27-29,5, míg az elnöki tábor 19,5-20 százalékos támogatottságra számíthatna. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Moszkva szerint három brit vadászgép megközelítette az országhatárt
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 19:21
Moszkvában pokolgép robbant, és állítólag brit repülők közelítették meg Oroszországot. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi FBI: Trump merénylője a JFK-gyilkosságot próbálta másolni
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 18:34
Az FBI igazgatója azt mondta, hogy Donald Trump merénylője a lövések előtti napokban John F. Kennedy meggyilkolásáról keresett információkat. 
Nemzetközi Árkon-bokron túl kapták el a moszkvai pokolgépes robbantás gyanúsítottját
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 18:19
A törökországi Bodrumban őrizetbe vették a Moszkvában gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merénylet gyanúsítottját - közölte szerdán Ali Yerlikaya török belügyminiszter a RIA Novoszty hírügynökség szerint.
Nemzetközi Hatalmas a készültség Washingtonban
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 17:59
Tüntetők ezrei tiltakoznak Benjamin Netanjahu beszéde miatt és alatt. A tömeg az izraeli miniszterelnök letartóztatását követeli. 
Nemzetközi Rendesen meglódult az amerikai gazdaság júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 17:15
Javult, több mint két éves csúcsot ért el az amerikai gazdaság BMI-teljesítménymutatója júliusban az S&P Global Market Intelligence felmérésének előzetes adatai alapján. A javulás azonban kizárólag a szolgáltatóipari szektornak volt köszönhető, mert a feldolgozóipar teljesítménye csökkenésbe váltott.
Nemzetközi Több mint 30 demokrata törvényhozó kihagyja Netanjahu szerdai kongresszusi beszédét
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 16:48
Netanjahu a tervek szerint ma délután egy közös kongresszusi ülésen fog felszólalni.
Nemzetközi Kamala Harris debütált: első kampánybeszédében érdekes dolgot mondott
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 16:13
Kamala Harris kampányának első beszédében a félelem és a gyűlölet miatt támadta Donald Trumpot. 
Nemzetközi Rekordösszeggel fogdossák az orosz újoncokat a hadseregbe
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:52
Oroszország rekord összegű, 22 ezer dollárt ajánl a moszkvai lakosoknak az ukrajnai harcokért.
Nemzetközi Hollandia szívja a fogát, durván megemelkedtek a menekültköltségek
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:35
Hollandiában a menedékkérők elhelyezésének költségei tavaly mintegy 70 százalékkal nőttek, az állam összesen 2,7 millió eurót fordított erre a célra a 2022-es 1,6 milliárd euró után - közölte szerdán a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség (COA)
Nemzetközi Vészhelyzet Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:19
A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG