4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben az orosz-ukrán háborúban is zajlanak az események, Irán éjjel megtámadta Izraelt. Háborús összefoglaló.

  • Zelenszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt mondta, hogy hálás Olaf Scholz német kancellárnak azért a döntéséért, hogy egy további Patriot rendszert és rakétákat szállít a meglévő légvédelmi rendszerekhez. Később éjszakai videóbeszédében Zelenszkij jelezte, hogy tárgyalások folynak egy másik légvédelmi rendszer átadásának bővítéséről, bár német tisztviselők erre nem hivatkoztak megjegyzéseikben. „Németországgal együtt dolgozunk egy további Iris-T rendszeren is, amely szintén erős légvédelmi rendszer" – mondta videobeszédében Zelenszkij.
  • Olaf Scholz az X-en a bejelentésre reagálva azt mondta: „Kiállunk Ukrajna oldalán” , hozzátéve, hogy Zelenszkij szombaton egy telefonhívásban tájékoztatta őt „a polgári energiainfrastruktúra elleni hatalmas orosz légitámadásokról". Németország ukrajnai nagykövete, Martin Jaeger az X-en azt mondta: "Más nemzetközi partnereknek ez most gyorsan követniük kellene."
  • Az ukrán hadsereg főnöke szombaton azt mondta, hogy a helyzet a keleti fronton az elmúlt napokban tovább romlott, mivel Oroszország fokozta páncélos támadásait, és harcok dúlnak a lepusztult Bahmut városától nyugatra fekvő falu felett. "A helyzet a keleti fronton jelentősen romlott az elmúlt napokban" - mondta Olekszandr Szirszkij vezérezredes, több mint két évvel az orosz invázió óta a kijevi zord hangulatot tükrözte, mivel a létfontosságú amerikai katonai segítség, amelyet Kijev hónapokkal ezelőtt kapott, továbbra is a Kongresszusban várakozik. Zelenszkij esti beszédében azt mondta, hogy „a fronton bizonyos területeken nehéz a helyzet”.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2024. április 12-én közreadott felvételén az orosz légierő egyik Ka-52-es helikoptere rakétákat lő ki ukrán célpontokra egy meg nem nevezett helyszínen
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2024. április 12-én közreadott felvételén az orosz légierő egyik Ka-52-es helikoptere rakétákat lő ki ukrán célpontokra egy meg nem nevezett helyszínen
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

  • Steve Scalise, a képviselőház többségi vezetője szombati nyilatkozatában közölte, hogy az Egyesült Államok Képviselőháza módosítani fogja ütemtervét, hogy megvizsgálja az Izraelt támogató jogszabályokat. Egyelőre nem világos, hogy Scalise egy különálló, Izrael megsegítését célzó törvényjavaslatra, vagy a 95 milliárd dolláros kiegészítő kiadási törvényre utalt, amely 14 milliárd dollárt tartalmaz Izraelnek, valamint 60 milliárd dollárt Ukrajnának és egyéb humanitárius segítségnyújtást. Ezt a csomagot februárban 70 százalékos támogatottsággal fogadta el a szenátus, de blokkolták a házban, amelynek republikánus vezetői nem írják ki szavazásra, főként azért, mert tiltakoznak Ukrajna további finanszírozásával szemben.
  • Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy csapatai elfoglalták Pervomajszke falut a donyecki régióban, mintegy 11 km-re nyugatra a nagyrészt lerombolt Avdiivka várostól, amelyet február közepén foglalt el Oroszország. Ukrajna azonban ezt nem erősítette meg. A vezérkar szombat este közölte, hogy a csapatok visszaverték az orosz támadásokat, amelyek célja volt, hogy kiszorítsák őket Pervomaiskéből és más közeli falvakból. Az ukrán ügyészség szerint Oroszország szombaton légicsapást mért a donyecki régió falvaira, hárman meghaltak, köztük egy 60 éves férfi és egy 66 éves nő, négyen pedig megsebesültek.
  • Délen Oroszország azzal vádolta meg Ukrajnát szombaton, hogy 10 embert megölt a Zaporizzsja régióban található Tokmak megszállt városának ágyúzásával . A zaporizzsiai ukrán hatóságok azt mondták, hogy Oroszország az elmúlt egy napban több mint 400-szor csapott le a térségre, köztük repülőgépekről. Oroszország azt is közölte, hogy egy ember meghalt a dél-hersoni régióban található Oleskij város ukrán lövöldözésében.
  • Az orosz kézben lévő ukrajnai Zaporizzzsja atomerőmű biztonsága továbbra is bizonytalan, de a szombaton befejezett, mind a hat reaktorblokk hidegleállítására való áttérés pozitív – áll az ENSZ nukleáris felügyelőbizottságának vezetője közleményében. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint vasárnap drónok támadták meg Zaporizzsját, Európa legnagyobb atomerőművét, és 2022 novembere óta a legrosszabb ilyen incidensben csaptak le egy reaktorépületre, bár a nukleáris biztonság nincs veszélyben. Moszkva és Kijev ismételten vádolták egymást azzal, hogy célba vették az üzemet, mióta Oroszország hetekkel Ukrajna megszállása után elfoglalta azt.
  • A londoni fémtőzsde szombaton kitiltotta rendszeréből az április 13-án vagy azt követően gyártott orosz fémet, hogy megfeleljen az Ukrajna elleni orosz invázió miatt bevezetett új amerikai és brit szankcióknak. A szankciók célja, hogy korlátozzák az Oroszországnak az ukrajnai hadműveleteinek finanszírozását segítő vállalatok fémexportjából származó bevételeit, mint például a Rusal és a Nornickel. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG