6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Szlovákiában akkora a gyűlölet a politikai táborok között, hogy számítani lehetett egy merényletre, mondta a Privátbankárnak Kis-Benedek József biztonsági szakértő, katonai hírszerző, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja a szlovák kormányfő elleni támadással kapcsolatban. Szerinte Magyarországon jobb a helyzet, ugyanakkor egy ilyen támadás veszélye itthon sem kizárt. A történtek után biztosan megerősítik a vezető magyar politikusok védelmét, Orbán Viktor miniszterelnök már eddig is golyóálló mellényben járt.

Tegnap öt lövést adtak le Robert Fico szlovák kormányfőre a szlovákiai Nyitrabányán, miközben helyi lakosokkal találkozott egy kormányülés után. A golyók a gyomrát és a kezét érték, életveszélyes állapotba került, több órás műtétet kellett rajta végrehajtani. A legutolsó hírek szerint stabilizálták az állapotát, amely azonban továbbra is súlyos. Az európai és ezen belül a magyar közvéleményt sokkolták a történtek, európai kormányfő vagy elnök ellen utoljára 2003-ban követtek el merényletet. Akkor Zoran Gyingyics szerb miniszterelnököt gyilkolták meg Belgrádban a kormány épülete előtt. Önt teljesen váratlanul érték a történtek vagy benne volt a közhangulatban?  

Nem teljesen váratlan, ami történt. Maga Fico is tett olyan megjegyzést néhány héttel ezelőtt, hogy ezek a borzasztó nagy politikai törésvonalak az országon belül egy merénylethez is elvezethetnek. (A szlovák kormányfő áprilisban, az elnökválasztás második fordulója után beszélt erről – a szerk.) Ez bejött, egy az egyben megjósolta. Tehát ezeket az ellentéteket komolyan kell venni.

Kis-Benedek József szerint itthon is megerősítik a vezető politikusok védelmét
Kis-Benedek József szerint itthon is megerősítik a vezető politikusok védelmét
Fotó: Bánkuti András

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy nem egy kampányeseményen történt a merénylet, hanem egy kihelyezett kormányülés után. Ilyenkor az átlagosnál jobban fel kell készülni biztonsági szempontból, ami most nem történt meg – legalábbis nem a kívánatos módon és a helyzetnek megfelelően. Például nem állítottak fel kordonokat a terület köré (ahol az emberek a kormányfővel találkozhattak), és oda úgy be tudott menni egy személy, hogy fegyver volt nála. Ezt észre kellett volna venni. Ha felállítottak volna egy kaput, akkor fennakadt volna a szűrőn.  

A felvételeken lehetett látni, hogy Fico nem volt nagyon körülvéve biztonságiakkal, akik szét voltak szórva a területen. Nem számítottak arra, hogy ez bekövetkezik és arra sem, hogy egy ilyen kis településen következik be. Szinte több volt a helyszínen a biztonsági ember, mint a közönség. A miniszterelnök pedig nem viselt golyóálló mellényt.

Bevett gyakorlat, hogy a kormányfők, elnökök golyóálló mellényt viselnek?

Igen, szoktak. Ilyen esetben kellett volna viselni. A magyar miniszterelnök például mindig visel golyóálló mellényt.

Mennyiben lehet hibáztatni a titkosszolgálatokat, biztonsági szerveket abban a tekintetben, hogy nem jelezték előre a veszélyt, illetve azt, hogy vannak radikális személyek?

Ezt nem tudták. Ismerik a radikális személyeket, de komolyabb jelzés valószínűleg nem volt – ha lett volna, akkor eleve nem ott tartották volna a kormányülést. Nyilvánvaló, hogy nagyon komoly biztonsági előkészületekre nem került sor.

Azt már lehet tudni, hogy az elkövető – hivatalosan még csak gyanúsított – egy 71 éves író, politikai aktivista. A múltja még nem teljesen ismert, de az kijelenthető, hogy nem szimpatizált a kormánnyal.

Sőt, kifejezetten utálta a kormányt, pedig ezen a területen (Nyitrabánya Szlovákia nyugati részén fekszik – a szerk.) Fico népszerű, szeretik. Tett például néhány, a szociális helyzetet javító intézkedést. Lehet, hogy ezért sem számoltak merénylettel.

A merénylet utáni pillanatok a helyszínen – a háttérben az elkövetőt leteperik a biztonságiak, az előtérben pedig az az autó látható, amelynek hátsó ülésére befektették a sebesült Robert Ficót
A merénylet utáni pillanatok a helyszínen – a háttérben az elkövetőt leteperik a biztonságiak, az előtérben pedig az az autó látható, amelynek hátsó ülésére befektették a sebesült Robert Ficót
Fotó: Twitter/Nexta

Szlovák kormányzati szereplők azzal vádolják az ellenzéket és az ellenzéki sajtót, hogy gyűlöletet szítottak ellenük, és ez közrejátszott a történtekben. Robert Fico azt mondta áprilisban, hogy az államfő, Peter Pellegrini megválasztása után kialakult lincshangulat egy kormánypolitikus meggyilkolását eredményezheti. Mennyire megalapozottak ezek a vádak? 

Teljesen megalapozottnak tartom őket. Ha követjük a szlovákiai eseményeket, láthatjuk, mekkora ellentétek vannak. Olyan nagy a gyűlölet a két tábor között,  hogy annak majdnem egyenes következménye egy nyílt agresszió.

Magyarországra és a magyar politikai életre nézve milyen tanulsága van a történteknek?

Egyrészt az, hogy az ilyen típusú rendezvényeket jobban kell biztosítani. Igaz, a magyar miniszterelnök esetében ezeket elég jól biztosítják. Orbán Viktor esetében inkább zárt térbe szervezik ezeket a dolgokat és nem jelentik be, hogy mikor hová megy, ami szintén egy biztonsági intézkedés. A meghívottakat kiválogatják és ellenőrzik. A mostani esetben ez nem történt meg.

A tanulságot nyilván minden ország levonja csakúgy, mint a kormányőrséghez tartozók és a védett személyek biztonságáért felelős személyek. Magyarországon ez általában szokott működni, megvan, hogy melyik vezetőt ki védi. Általában a Terrorelhárító Központ intézi ezt, de van, akit a Készenléti Rendőrség véd.

És a politikai életre vonatkozóan mi a tanulság? Itthon is ennyire kiélezett a hangulat (több magyar internetes újságnál letiltották a kommentelési lehetőséget a merénylettel kapcsolatos cikkeknél a gyűlöletkeltő hozzászólások miatt – a szerk.)?

Valamivel jobb a helyzet. A szlovákoknál nagyon kiélezett a helyzet, számítani lehetett erre a merényletre. Persze nálunk is volt egy-két (fizikai) összetűzés a kampányban, de itt most kifejezetten olyan merényletről van szó, amely a miniszterelnök ellen irányult.

A történtek után várható-e, hogy megerősítik kormánypolitikusok, elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök, illetve vezető ellenzéki politikusok védelmét? Fennáll-e a veszélye itthon egy merényletnek?

Magyarországon is megtörténhet, persze, tökéletes biztonság nincs sehol a világon. Abban egészen biztos vagyok, hogy a tanulságokat levonva meg fogják erősíteni a védelmet. Nem biztos, hogy ezt bejelentik, hiszen nem feltétlenül kell erre felhívni a média és a potenciális elkövetők figyelmét. Az alaptanulságokat pedig oktatás tárgyává teszik. Buta ember, aki a más kárán nem tanul.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Idegen felségterületet sértett egy orosz repülőgép
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 11:11
Egy orosz repülőgép megsértette a svéd légteret a balti Gotland-szigettől keletre pénteken, és két svéd vadászrepülőgép kísérte ki - közölte a svéd fegyveres erők szóvivője.
Nemzetközi Olaf Scholz: "Putyin békefeltételei komolytalanok"
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:54
Ezt mondta Olfaj Scholz a svájci ukrajnai csúcstalálkozó előtt.
Nemzetközi Gazdasági katasztrófa és véres erőszak felé tart Dél-Afrika?
Bózsó Péter | 2024. június 15. 10:16
A májusi választások után megkezdődtek a kormányalakítási koalíciós tárgyalások a súlyos gazdasági gondokkal küzdő országban. Milyen lehetőségek közül választhat a többségét elvesztő Afrikai Nemzeti Kongresszus?
Nemzetközi Zelenszkij: Putyin békefeltételei abszurdak
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:51
Ma kezdődik Svájcban a kétnapos békecsúcstalálkozó. Összefoglaló a háború 843. napjának reggelén. 
Nemzetközi Katalin hercegnő ma megjelenhet a Buckingham palota erkélyén
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:19
Katalin hercegnő családjával együtt jelen lesz szombaton apósa, III. Károly király hivatalos születésnapi ünnepségén, a Trooping the Colour színpompás ceremóniáján. 
Nemzetközi Putyin ultimátumot adott
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 19:01
Újabb szállítmányokat fog kérni az orosz elnök Phenjanban.
Nemzetközi Orbán Viktor megverné a fritzeket – A hét videója
Izsó Márton – Mester Nándor – Wéber Balázs | 2024. június 14. 18:31
A magyar válogatott részvételével indul a németországi foci-Eb, a magyar meccseken természetesen a miniszterelnök is ott lesz. Orbán Viktor szerint “férfiak vagyunk”, és meg akarjuk verni a “fritzeket” meg a “szoknyás skótokat”. John Swinney skót kormányfő kissé másra tette a hangsúlyt. Vajon magángépen megy-e a kormányfő? Találkozik-e Olaf Scholzcal? Mennyit kapnak a fiúk fejenként? És miért Adidas a mezünk, nem pedig Turul? Erről is beszél a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Wéber Balázs újságíró.              
Nemzetközi A Földközi-tenger keleti medencéjében jelentősen emelkedett az illegális bevándorlás
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:49
Kijött a Frontex friss összesítése.
Nemzetközi Nagyobb NATO-koordináció lesz az ukrajnai segélyek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:37
A szövetséges országok megállapodtak, hogy tervet készítenek, amely meghatározza, hogy a NATO miként fogja irányítani az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség és katonai kiképzés (NSATU) koordinálását, ez lehetővé teszi, hogy a júliusi washingtoni csúcson a tagállamok vezetői elindítsák ezt a programot - jelentette be Jens Stoltenberg pénteken Brüsszelben.
Nemzetközi Magyar Péter a Halászbástyán tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:40
Az európai parlamenti választások utáni együttműködésről volt szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG