3p

Jó hír mindazoknak, akik élvezték a múlt hétvégi fénybemutatót előadó aurora borealis-t, vagy éppenséggel lemaradtak róla: szinte biztos, hogy továbbiak jönnek. 

A hatalmas napfolthalmaz, amely energiát és gázt lövellt a Föld felé, körülbelül két héten belül úból visszafordul a Föld felé. A tudósok szerint valószínűleg még mindig elég nagy és összetett lesz ahhoz, hogy további robbanásokat hozzon létre, amelyek elérhetik a Föld mágneses terét, ezzel ismét északi fényeket hozva létre.

Múlt hét szombat óta a Nap tovább pumpálja a megnövekedett sugárzást – kedden egy hatalmas napkitörés meg is zavarta a nagyfrekvenciás rádiókommunikációt világszerte. És ez a hiperaktív mégneses vihar nem az utolsó volt. A Nap közeledik az úgynevezett „napmaximumhoz” – egy 11 éves ciklus azon pontjához, amikor tevékenysége a legerősebb. 

Magyarországon is látható volt
Magyarországon is látható volt
Fotó: Facebook

Ez akkor történik, amikor a Nap mágneses pólusai megfordulnak – ez a folyamat olyan napfoltokat hoz létre, amelyek anyagból égnek ki, és egyedi űridőjárást generálnak. Ez a napciklus a 25. azóta, hogy az emberek 1755-ben elkezdték szisztematikusan megfigyelni a napfoltokat. A tudósok szerint a vihar csendesnek ígérkezett, de végül a vártnál erősebbnek tűnik.

"A ciklus intenzitását ezeknek a napfoltoknak a száma becsüli meg. De ez valójában nem árulja el, milyen erősek lesznek a viharok, amikor elérik a Földet" - magyarázza Krista Hammond, a Met Office űridőjárás-előrejelzője a BBC-nek.

Sean Elvidge, a Birminghami Egyetem űrkörnyezet-professzora szerint a múlt hétvégi geomágneses vihar az elmúlt 30 év legkiemelkedőbb eseménye volt, a 2003-as legnagyobb vihar óta.

A nemzeti kockázati nyilvántartásban, amely a Covid-19-hez hasonló egészségügyi világjárványokat is lefedi, a szélsőséges űridőjárás „négyes” besorolást kapott a valószínűség és a hatás szempontjából. Az „egy” a legalacsonyabb kockázatú eseményekre vonatkozik, az „öt” pedig a legmagasabb. Ez a vihar olyan erősnek bizonyult, hogy G5-ös riasztási besorolást kapott – ez a legmagasabb a Met Office és az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala előrejelzői szerint.

A nyilvántartás szerint egy rendkívüli űrvihar, amely erősebb, mint a múlt hétvégi, halálokat és sérüléseket okozhat áramkimaradás miatt.

"Ezek a viharok azonban nem csak a szép fényekről szólnak, van egy árnyoldaluk is. Most technológiailag sokkal jobban függünk, mint a legutóbbi, 2003-as viharban. Nem is sejtik sokan, de rengeteg szolgáltatásunk az űrből származik, ami a gazdaságunk nagy részét összetartja.” – magyarázza Ian Muirhead, a Manchesteri Egyetem űrrendszerkutatója.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG