5p

Izland általában akkor kerül be a hírekbe, ha kitör egy vulkán és a láva elönteni készül valamelyik települést. A Világjáró ezúttal a jégországban járt, ahol a hideg mellett a randizással is vigyázni kell.

Igazából nem szívesen írok Izlandról, mert azt szeretném, ha ez a mágikus szigetország minél kevésbé kapcsolódna be a nemzetközi turizmusba és megmaradna olyan tisztának és természetesnek, mint amilyennek megismertem. Ugyanakkor pedig szívesen is írok róla, mert azt szeretném, ha minél több ember láthatná azokat a természeti csodákat, amelyekkel egy életre meghódította a szívemet Izland. Összességében pedig akár írok róla, akár nem, az elmúlt mintegy két évtizedben a jégország fokozatosan egyre több turistát vonzott, ezért eggyel több cikk tán nem árt már olyan sokat.

Izland, Kirkjufell-hegy – mint a mesében. Fotó: Depositphotos
Izland, Kirkjufell-hegy – mint a mesében. Fotó: Depositphotos

Kétszer jártam eddig Izlandon, a két utazás között eltelt kábé tíz év, és ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy a turizmus infrastruktúrája látványosan kiépüljön a csaknem Magyarországgal azonos területű szigeten. A változás tehát már elindult, de az ázsiai, amerikai és európai tömegturizmus talán még nem formálta át annyira Izlandot, így néhány évig még remélhetőleg úgy lehet megbámulni egy mesebeli vízesést, hogy közben nem lökdösik jobbról is, balról is az embert. Főleg a hazai tájak kedvelőinek fog fájni, de azt szoktam mondani, hogy Izlandhoz képest Magyarországon nincs semmi látnivaló. Budapest építészete tényleg páratlan és a balatoni naplementét is szívesen élvezi az ember, de Izlandhoz képest ez maga a merő dögunalom.

Egyrészt a hírekből tudható, hogy Izland a Föld egyik legaktívabb vulkanikus területe, a vulkáni- és utóvulkáni tevékenység szinte minden fajtájára példát találhatunk. Másrészt Európa legnagyobb jégtakarója is itt van, harmadrészt olyan csodálatos állatokat lehet megfigyelni természetes környezetükben, mint a puffin és a fóka. Negyedrészt pedig Magyarországon nincs sarki fény, Izlandon pedig van. Ehhez persze el kell hagyni Reykjavík környékét. A legtöbb turista szerencsére csak a fővárosban bóklászik, és az utazási irodák által hirdetett "Arany körút" látványosságait nézik meg.

Persze nem véletlenül ajánlják mindenkinek ezt az egy nap alatt teljesíthető utat: érinti a gejzíreket, az elképesztően szép és erőteljes Gullfoss vízesést, valamint a Thingvellir Nemzeti Parkot. Ez utóbbi arról híres, hogy régen itt tartották a népgyűléseket, és ezek valóban népgyűlések voltak, mert olyan kevesen éltek a szigeten, hogy nem volt szükség képviselőkre. Ez most is Izland egyik fő előnye: mintegy 300 ezren élnek a szigeten, ennek fele a fővárosban, így a maradék hatalmas területen mindössze még 150 ezer ember osztozik. Ennek persze főleg párválasztásnál vannak hátrányai: van olyan telefonos applikáció, amivel leellenőrizhető, hogy az adott partner vajon rokon vagy sem.

A legjobb megoldás Izland megismeréséhez, ha autót bérelünk. Nem lehet eltévedni, mert nagyjából csak az 1-es út van, ami körbevisz a parton, középen ugyanis a gigantikus jégmező terpeszkedik, nyáron is nehezen járható utakkal. Reykjavíkból egyszer déli, egyszer északi irányba indultam el, a sziget keleti oldalát nem ismerem, oda még valamikor muszáj lesz egyszer elmennem. Most a két út legemlékezetesebb pillanatait próbálom címszavakban felidézni anélkül, hogy pontosan leírnám, konkrétan melyik esemény melyik út alatt történt.

Északon egészen a Húsavík nevű kisvárosig jutottam. Fontos tudni, hogy Izlandon már az is településnek számít, ha egy kereszteződés négy sarkában áll egy-egy ház. Nos, mire behajtottam Húsavíkba, addig motorosszánoztam a jégmezőkön, megnéztem belülről egy mozgó jégbarlangot, egy lakatlan öbölnél fél napig figyeltem a fókák életét, fürödtem egy melegvízű patakban, miközben kint kábé mínusz 20 fok volt, megettem életem legfinomabb homárlevesét, beléptem Vörös Erik (viking hajós, Grönland felfedezője) feltételezett házába és annyi sarki fényt láttam, amennyit csak akartam. Eleve annál jobb szállodai szolgáltatást el sem lehet képzelni, mint hogy az éjszaka közepén telefonos ébresztővel szólnak, hogy most van a sarki fény, ha érdekli, akkor megtekintheti.

Húsavík pedig azért volt a végcél, mert innen indulnak a bálnanéző hajók. Nem garantálják, hogy biztosan látni lehet a bálnákat, de az volt az érzésem, hogy nehéz úgy kint lenni a tengeren, hogy ne jöjjenek szembe ezek a csodálatos állatok. Több fajtájuk is felbukkanhat egy kihajózás alatt, az orka pedig olyan gyakori vendég, mint a balatoni harcsa.

Izland rendkívül büszke a történelmére, hogy évszázadok alatt sikerült megszabadulni a dán elnyomóktól, és 1944-ben sikerült elnyerni a függetlenséget. Őrzik a szokásaikat, rendkívül népszerűek a népmesék, amelyekben trollok, manók rémisztgetik a gyerekeket. Izland nem törekszik uniós tagságra, de a schengeni térség tagja, és Magyarországhoz képest sokkal felvilágosultabb, például 2010-ben legalizálta a melegházasságot.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Egyáltalán nincsenek rendben a dolgok Budapesten – ezt gondolják a fővárosiak
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. április 13. 10:21
Rendben mennek a dolgok a fővárosban, vagy van, amin változtatni kell? Mi szorul leginkább módosításra? Mi a vélemény Rákosrendező területfejlesztéséről? Az utca emberes sorozatunkban Budapest útjait járva érdeklődtünk a járókelőknél. Videó.
Szubjektív Borneó to be wild – Rejtő Jenő nyomában az orángutánok földjén
Durucz Dávid | 2024. április 13. 05:46
„Borneón mindig esik! Harmincnyolc fok van árnyékban, (...) és semmi sincs, ami száraz. Harmincnyolc foknyi fullasztó, gőzölgő, zsíros meleg.” Először Rejtő Jenőnél olvastam erről az egzotikus tájról, és bizony a „Pipacs, a fenegyerek” szerzője nem tévedett nagyot. A Világjáró ezúttal a maláj szigetvilágban kalandozott.
Szubjektív Maradjon is népszerű, mert Orbánt meg kell buktatni - Magyar Péterről mindenkinek van véleménye
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. április 6. 10:19
Ilyen könnyen még soha nem lehetett elkészíteni az Utca emberét, mert Magyar Péterről mindenki hallott. Hogy mi a vélemény róla, az kiderül a videóból.
Szubjektív Európa egykori orosz fővárosa, ahol gyógyvizet és Becherovkát kortyolgattunk
Elek Lenke | 2024. április 6. 05:46
Hajdanán Csehszlovákiába vonatoztunk, órákig nem elhagyva a sörfoltos étkezőkocsit, ahol az édes-fűszeres Becherovkát piciny pohárból iszogattuk. Fél napos zötyögés után jutottunk el a szocialista idők egyik csúcsfilmfesztiváljának a helyszínére. A Világjáró e heti állomása Karlovy Vary.  
Szubjektív Magyar Péter olyat tett, amire nagyon rég volt példa – Ez Viszont Privát podcast
Bózsó Péter – Gáspár András – Izsó Márton – Juhász Gábor – Wéber Balázs | 2024. április 5. 15:01
Elgondolkodtak Önök már azon, hogy hány évig kellene dolgozniuk 83 millió, illetve 925 millió forintért? Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára, illetve Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke ennyi kenőpénzt kapott a Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint. Ráadásul Magyar Péter hangfelvétele szerint Varga Judit akkori igazságügyi miniszter tudhatott arról, hogy Rogán Antalék kihúzathatták magukat az ügy nyomozati anyagából. A NER-lázadó, úgy tűnik, felrázta a tetszhalott magyar társadalmat, tömegeket képes kivinni az utcára.
Szubjektív Nagyon drága minden - kiüríti a pénztárcát a húsvéti bevásárlás
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. március 30. 10:01
Az infláció papíron már alacsonyabb, de azért ez a húsvét sem lesz valami olcsó. A vásárlók véleménye kiderül a videóból.
Szubjektív Pozsonyi kifli, pivóbár, ékes magyar szó és határok nélküli nyugalom
Vágó Ágnes | 2024. március 30. 05:46
Napsütéses, koratavaszi napokon látogattunk el a Magyar Királyság egykori fővárosába, egyben a világ legfiatalabb fővárosába. És milyen jól tettük! A Világjáró ezúttal visszatért Pozsonyba.
Szubjektív Je suis Magyar Péter vagy Je suis Dezső András? Ez Viszont Privát podcast
Csabai Károly - Izsó Márton Artúr - Juhász Gábor - Litván Dániel - Vég Márton | 2024. március 24. 18:34
Csak a munkáját végezte a HVG újságírója, vagy óvatosabban kellett volna kezelnie a gyanús módon kikerült jelentést? Mi lesz Varga Judittal, és mi, vagy éppen ki mozgatja Magyar Pétert? A Fidesz be fog állni Vitézy Dávid mögé? Lehet valódi ellenzéki, akinek normális hangosítás van a tüntetésén? Csak néhány kérdés azok közül, amelyek szóba kerülnek kollégáink, Csabai Károly, Litván Dániel és Vég Márton kötetlen beszélgetésében, az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Szubjektív Jól jár a főváros és az állam is, de főleg az emberek – az új tarifarendszer tapasztalatairól kérdeztük az utasokat
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. március 23. 10:31
Miután megegyezett az állam és a főváros, március 1-jével elindult az új közlekedési tarifarendszer. Többféle kedvezmény megszűnt, más kedvezményeket pedig kibővítettek, és ami szintén nagyon fontos: a Pest vármegyebérletet elfogadják a BKK járatain is. Az utca emberét az első két hét tapasztalatairól kérdeztük. Videó.
Szubjektív Dirndli ország, ahol a hegyi doktor rendel
Elek Lenke | 2024. március 23. 05:44
Menjünk el egyszer Ellmauba! – noszogatott a barátnőm éveken keresztül, a minden délután sugárzott dupla epizód megnézése után. Ez ugyanis, legalábbis a film szerint, egy élhető, szerethető paradicsom. A Világjáró e heti állomása a hely, ahol a hegyi doktor rendel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG