3p

Jó hír mindazoknak, akik élvezték a múlt hétvégi fénybemutatót előadó aurora borealis-t, vagy éppenséggel lemaradtak róla: szinte biztos, hogy továbbiak jönnek. 

A hatalmas napfolthalmaz, amely energiát és gázt lövellt a Föld felé, körülbelül két héten belül úból visszafordul a Föld felé. A tudósok szerint valószínűleg még mindig elég nagy és összetett lesz ahhoz, hogy további robbanásokat hozzon létre, amelyek elérhetik a Föld mágneses terét, ezzel ismét északi fényeket hozva létre.

Múlt hét szombat óta a Nap tovább pumpálja a megnövekedett sugárzást – kedden egy hatalmas napkitörés meg is zavarta a nagyfrekvenciás rádiókommunikációt világszerte. És ez a hiperaktív mégneses vihar nem az utolsó volt. A Nap közeledik az úgynevezett „napmaximumhoz” – egy 11 éves ciklus azon pontjához, amikor tevékenysége a legerősebb. 

Magyarországon is látható volt
Magyarországon is látható volt
Fotó: Facebook

Ez akkor történik, amikor a Nap mágneses pólusai megfordulnak – ez a folyamat olyan napfoltokat hoz létre, amelyek anyagból égnek ki, és egyedi űridőjárást generálnak. Ez a napciklus a 25. azóta, hogy az emberek 1755-ben elkezdték szisztematikusan megfigyelni a napfoltokat. A tudósok szerint a vihar csendesnek ígérkezett, de végül a vártnál erősebbnek tűnik.

"A ciklus intenzitását ezeknek a napfoltoknak a száma becsüli meg. De ez valójában nem árulja el, milyen erősek lesznek a viharok, amikor elérik a Földet" - magyarázza Krista Hammond, a Met Office űridőjárás-előrejelzője a BBC-nek.

Sean Elvidge, a Birminghami Egyetem űrkörnyezet-professzora szerint a múlt hétvégi geomágneses vihar az elmúlt 30 év legkiemelkedőbb eseménye volt, a 2003-as legnagyobb vihar óta.

A nemzeti kockázati nyilvántartásban, amely a Covid-19-hez hasonló egészségügyi világjárványokat is lefedi, a szélsőséges űridőjárás „négyes” besorolást kapott a valószínűség és a hatás szempontjából. Az „egy” a legalacsonyabb kockázatú eseményekre vonatkozik, az „öt” pedig a legmagasabb. Ez a vihar olyan erősnek bizonyult, hogy G5-ös riasztási besorolást kapott – ez a legmagasabb a Met Office és az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala előrejelzői szerint.

A nyilvántartás szerint egy rendkívüli űrvihar, amely erősebb, mint a múlt hétvégi, halálokat és sérüléseket okozhat áramkimaradás miatt.

"Ezek a viharok azonban nem csak a szép fényekről szólnak, van egy árnyoldaluk is. Most technológiailag sokkal jobban függünk, mint a legutóbbi, 2003-as viharban. Nem is sejtik sokan, de rengeteg szolgáltatásunk az űrből származik, ami a gazdaságunk nagy részét összetartja.” – magyarázza Ian Muirhead, a Manchesteri Egyetem űrrendszerkutatója.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG