3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Jó hír mindazoknak, akik élvezték a múlt hétvégi fénybemutatót előadó aurora borealis-t, vagy éppenséggel lemaradtak róla: szinte biztos, hogy továbbiak jönnek. 

A hatalmas napfolthalmaz, amely energiát és gázt lövellt a Föld felé, körülbelül két héten belül úból visszafordul a Föld felé. A tudósok szerint valószínűleg még mindig elég nagy és összetett lesz ahhoz, hogy további robbanásokat hozzon létre, amelyek elérhetik a Föld mágneses terét, ezzel ismét északi fényeket hozva létre.

Múlt hét szombat óta a Nap tovább pumpálja a megnövekedett sugárzást – kedden egy hatalmas napkitörés meg is zavarta a nagyfrekvenciás rádiókommunikációt világszerte. És ez a hiperaktív mégneses vihar nem az utolsó volt. A Nap közeledik az úgynevezett „napmaximumhoz” – egy 11 éves ciklus azon pontjához, amikor tevékenysége a legerősebb. 

Magyarországon is látható volt
Magyarországon is látható volt
Fotó: Facebook

Ez akkor történik, amikor a Nap mágneses pólusai megfordulnak – ez a folyamat olyan napfoltokat hoz létre, amelyek anyagból égnek ki, és egyedi űridőjárást generálnak. Ez a napciklus a 25. azóta, hogy az emberek 1755-ben elkezdték szisztematikusan megfigyelni a napfoltokat. A tudósok szerint a vihar csendesnek ígérkezett, de végül a vártnál erősebbnek tűnik.

"A ciklus intenzitását ezeknek a napfoltoknak a száma becsüli meg. De ez valójában nem árulja el, milyen erősek lesznek a viharok, amikor elérik a Földet" - magyarázza Krista Hammond, a Met Office űridőjárás-előrejelzője a BBC-nek.

Sean Elvidge, a Birminghami Egyetem űrkörnyezet-professzora szerint a múlt hétvégi geomágneses vihar az elmúlt 30 év legkiemelkedőbb eseménye volt, a 2003-as legnagyobb vihar óta.

A nemzeti kockázati nyilvántartásban, amely a Covid-19-hez hasonló egészségügyi világjárványokat is lefedi, a szélsőséges űridőjárás „négyes” besorolást kapott a valószínűség és a hatás szempontjából. Az „egy” a legalacsonyabb kockázatú eseményekre vonatkozik, az „öt” pedig a legmagasabb. Ez a vihar olyan erősnek bizonyult, hogy G5-ös riasztási besorolást kapott – ez a legmagasabb a Met Office és az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala előrejelzői szerint.

A nyilvántartás szerint egy rendkívüli űrvihar, amely erősebb, mint a múlt hétvégi, halálokat és sérüléseket okozhat áramkimaradás miatt.

"Ezek a viharok azonban nem csak a szép fényekről szólnak, van egy árnyoldaluk is. Most technológiailag sokkal jobban függünk, mint a legutóbbi, 2003-as viharban. Nem is sejtik sokan, de rengeteg szolgáltatásunk az űrből származik, ami a gazdaságunk nagy részét összetartja.” – magyarázza Ian Muirhead, a Manchesteri Egyetem űrrendszerkutatója.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Vége a svájci békecsúcsnak - kiderült, hogy Magyarország aláírta-e a zárónyilatkozatot
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:32
A svájci békecsúcson résztvevő országok közül majdnem mindenki aláírta a záróközleményt, köztük Magyarország is.
Nemzetközi Putyin azt állítja, leülne a békéről tárgyalni - de a feltételek alapján az is lehet, hogy viccelt
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:01
Putyin akár le is ülne tárgyalni Ukrajnával a békéről, de olyan feltételekkel, amiket mindenki ésszerűtlennek, abszurdnak, komolytalannak tart a másik oldalon.
Nemzetközi Ki viszi el Putyinnak a Nyugat üzenetét? Hát majd Szijjártó Péter!
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 12:42
Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián.
Nemzetközi Politikai földindulás: százezrek vonultak utcára a szélsőjobb ellen
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 11:51
Negyedmilliós vagy bő félmilliós tüntetés lehetett Franciaországban a szélsőjobb ellen - beindult a választások előtti mozgósítás.
Nemzetközi Kiszivárgott egy dokumentum a békekonferenciáról - ez hozná el a háború végét?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 10:58
Vasárnap is folytatódik a svájci békekonferencia - a kiszivárgott nyilatkozattervezet alapján béke biztosan nem lesz az eredmény. Az USA újabb másfél milliárd dollárt küld - összefoglaló.
Nemzetközi Putyin bedühödött az ukrajnai békecsúcsra
Káncz Csaba | 2024. június 16. 09:32
Ukrajna NATO-csatlakozása kedvezőtlenül hatna Biden újraválasztására, akinek már most is Izrael elhúzódó gázai háborújával és alacsony otthoni megítélésével kell foglalkoznia. A csúcstalálkozó azonban lehetőséget ad arra, hogy Ukrajna helyzete ismét a figyelem középpontjába kerüljön, miután hónapok óta Gáza áll a középpontban. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Ukrajnai békecsúcs: ezt a három témát tárgyalják szombaton
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 18:04
Kína hiányzik a Svájcban szombaton kezdődött ukrajnai békecsúcsról, Putyin szerint a nyugat nem konstruktív a békejavaslataival. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Kukucskálás a filmipar kulisszatitkaiba
Elek Lenke | 2024. június 15. 17:41
A világ egyik legnagyobb üzlete a filmgyártás, amely mára szorosan összefonódott a popzenével, a divattal, a reklámmal. A reflektorok fényes útvesztőiben még a művelt, jó családból való ifjak is elvesztik olykor tájékozódó képességüket. Régen sem volt ez másképp, mára pedig még bonyolultabb lett a helyzet.
Nemzetközi Letette az esküt Szlovákia új elnöke
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 15:53
Peter Pellegrini, Robert Fico Ukrajna-szkeptikus miniszterelnök szövetségese szombaton letette az új szlovák elnöki hivatali esküt.
Nemzetközi A Kreml nem érti, miért így fogadta a nyugat Puyin békejavaslatait
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 15:16
Volodimir Zelenszkij az X-en közzétett egy fotót, amelyen Viola Amherd svájci elnökkel látható a globális békecsúcson, miközben a Kreml értetlenkedik
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG