3p

A román Honvédelmi Minisztérium által nyilvános vitára bocsátott honvédelmi törvénytervezet először teremti meg Románia katonai beavatkozásának jogi lehetőségét az országhatárain kívül veszélyben lévő román állampolgárok védelmére.

A hatályos törvények nem biztosítják ezt a lehetőséget – írja a román hírportál a G4Media.ro. A Román elnöknek biztosítandó új jogi eszköz akkor jelenik meg, amikor a Moldovai Köztársaságot orosz hibrid beavatkozás fenyegeti, és a hivatalos statisztikák szerint is több mint 600 ezer moldovainak van román állampolgársága is - teszi hozzá az online orgánum. Romániának jelenleg nincs olyan jogi eszköze, amellyel Oroszország katonai agressziója esetén a Moldovai Köztársaságban vagy Ukrajnában élő román állampolgárok segítségére tudna segíteni. Mindeközben a moldovai kormánytisztviselők folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy az Orosz Föderáció hibrid háborút folytat az ország ellen.

A román katonák az olasz egységekkel még nehéz időkben is szót értenek a NATO kötelékén belül
A román katonák az olasz egységekkel még nehéz időkben is szót értenek a NATO kötelékén belül
Fotó: OR 7 / Pia Dunkel

A Honvédelmi Minisztérium április 1-jén, hétfőn este tette közzé a nemzetbiztonsági csomag első törvénytervezetét – ismerteti a Szabad Európa román nyelvű változata. A hatályos törvény 1994-ből származik, egy olyan korszakból mielőtt Románia csatlakozott volna a NATO-hoz, és amikor még Oroszország sem szított konfliktusokat Kelet-Európában. A nyilvános vitára bocsátott törvényjavaslat mindenekelőtt kimondja, hogy „a honvédelemmel kapcsolatos döntések, intézkedések, intézkedések végrehajtása az ország minden polgára számára kötelezőek" - emeli ki az amerikai hírportál.

A honvédelmi törvényjavaslat a csapatok külföldi bevetésére vonatkozó főbb részletei:

4. cikk (4) bekezdés:

Románia elnöke a miniszterelnök javaslatára elrendelheti a szükséges intézkedéseket az ország területén kívül veszélyben lévő román állampolgárok védelmében - e törvény értelmében.

Azaz a minisztérium által javasolt mechanizmus ezt a döntést a miniszterelnök javaslatára az ország köztársasági elnökének jogkörébe helyezi. A törvénytervezet továbbá előírja, hogy az országgyűlésnek kell engedélyeznie a katonai erők alkalmazását Románia területén kívül.

4. cikk (3) bekezdés:

A Parlament jóváhagyja katonai- és nem katonai képességek alkalmazását a román állam területén vagy azon kívül - hibrid fenyegetések elhárítására - Románia elnökének javaslatára, az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsával folytatott konzultációt követően.

A román Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétett teljes törvényjavaslat román nyelven itt olvasható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
Nemzetközi Mennyit tehet hozzá az olimpia a gyengélkedő francia gazdaság növekedéséhez?
Bózsó Péter | 2024. július 12. 15:01
A francia nemzeti bank 0,2 százalékos növekedést valószínűsít a második negyedévre, az olimpia és a politikai bizonytalanság hatása a harmadik negyedévben jelentkezik.
Nemzetközi Fico nem lesz Patrióta
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 13:44
A Robert Fico vezette Smer–SD nem tér vissza a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségébe, de nem csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, illetve annak frakciójához sem. A szlovák miniszterelnök viszont védelmébe vette Orbán Viktor diplomáciai road show-ját.
Nemzetközi Albániában tüntetők miatt forró a hangulat – a Molotov-koktélok is előkerültek
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:03
Albán kormányellenes tüntetők vezetőjük szabadon bocsátását követelték, benzines bombákat dobáltak és összetűztek a rendőrökkel
Nemzetközi Kína dühöng a NATO súlyos figyelmeztetése miatt
Káncz Csaba | 2024. július 12. 09:31
A NATO-csúcs záróközleménye példátlanul éles szóhasználattal figyelmeztet arra, hogy Kína "rendszerszintű kihívást jelent az euroatlanti biztonságra", többek között az Oroszországgal való közeledés, a növekvő nukleáris fegyverkészlet és a mindent átható kiberbiztonsági fenyegetések miatt. Peking azzal vádolja a szövetséget, hogy megpróbálja megkettőzni önmagát az Indo-csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Az ukrán hatóságok egy azeri hajót foglaltak le a Dunán, az oroszok szabotőröket toboroznak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:09
A Rheinmetall vezérigazgatója elleni orosz merényletet hiúsítottak meg. Az orosz-ukrán háború hírei a harcok 770. napján.
Nemzetközi Joe Biden átadta a szót „Putyin elnök úrnak” a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 06:48
Joe Biden véletlenül az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt „Putyin elnöknek” nevezte egy bakiban, ami további aggodalmakat kelthet mentális képességei kapcsán, veszélyeztetve elnöki kampányát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG