5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz propaganda megpróbálja elhitetni, hogy ukrán légvédelmi rakéta okozta a szörnyű pusztítást, pedig minden bizonyíték egyértelműen Oroszország felé mutat.

Mint tudjuk, hétfőn rakéta csapódott be Ukrajna legnagyobb gyermekkórházába. Az eddigi adatok szerint többen meghaltak és több százan megsebesültek a támadásban (Ukrajna-szerte egyébként legalább 38 halálos áldozatot követelt a hétfői támadássorozat).

A kórház elleni támadást nagyjából az egész világ elítélte, egy nap késéssel még Orbán Viktor is megszólalt, bár sem a kórházat, sem Vlagyimir Putyin felelősségét nem említette, csak általánosságokban beszélt a Kijev elleni "tragikus és szörnyű" támadásról, és arról, hogy ezzel a háború "kegyetlensége szintet lépett".

Közben azonban maximális fokozatba kapcsolt az orosz propaganda- és dezinformációs gépezet is, és némi késéssel ugyan, de azt kezdte terjeszteni, hogy nem is orosz rakéta, hanem egy ukránok által kilőtt légvédelmi rakéta találta el a kórházat. Ezt a narratívát - hogy, hogy nem - átvette a magyar kormány befolyása alatt álló médiagépezet is, így legtöbb olvasónk is valószínűleg találkozhatott olyan híradással, amely szerint minimum kétséges, ki és milyen rakétával is bombázta le a kórházat. (Itt csak egy példát linekülnk, a Magyar Nemzet hírét, amelyben ügyesen egy "amerikai újságíróra" hivatkoznak, akiről elfelejtik megemlíteni, hogy közismert Putyin-barát, aki rendszeresen az orosz propaganda legvadabb állításait szolgálja fel olvasóinak-nézőinek.)

Csakhogy szó sincs kétségről. Rácz András Oroszország-szakértő szerdai Facebook-posztjában elég részletesen végigmegy azon, hogy miért egyértelmű, orosz robotrepülőgép, méghozzá egy (K)H-101-es csapódott be az épületbe.

"Három fő bizonyíték van rá, hogy orosz fegyver találta el a kórházat és biztosan nem ukrán légvédelmi rakéta.
.
1.Egyrészt, több térfigyelő kamera is rögzítette a robotrepülőgép becsapódását. A H-101-es viszonylag lassú, hangsebesség alatti típus, így normál térfigyelő kamerák is képesek értékelhető felvételeket készíteni róla. Nagyon jellegzetes, könnyen felismerhető alakja van.
.
2.Másrészt, a becsapódás helyszínén az ilyenkor megszokott módon igyekeznek összegyűjteni a támadó fegyver darabjait is (teljesen rutin munka), és a darabokból is megállapítható, hogy H-101-es volt. Elkészült a támadásról a Belligcat nagyon részletes cikke, ezt beteszem kommentbe. Tanulságos, érdemes elolvasni.
 
3.Harmadrészt, a kórházat ért pusztítás egyszerűen túl súlyos és túl kiterjedt ahhoz, hogy légvédelmi rakéta okozhatta volna, hiába állítják ezt az oroszok. Ők két típusról beszélnek, a NASAMS-ről és a Patriot-ról. A felvételeken viszont jól látszik, hogy a kórház egy kisebb épülete részben leomlott, a főépületben is súlyos károk keletkeztek és a robbanás több száz méteres körzetben betörte az ablakokat"
 
- írja Rácz.
 
Márpedig a legnagyobb robbanótöltettel rendelkező, ukrán szolgálatban is megtalálható légvédelmi rakéta robbanótöltete is csak 20 kilogramm, amely egyszerűen nem elég ehhez a pusztításhoz. Ezzel szemben a (K)H-101-es 450, illetve egy új változatban már 800 kilogrammos robbanótöltetet is képes szállítani.

 
Akinek ez nem elég bizonyíték, annak ajánlanánk még Tom Cooper osztrák katonai szakértő posztját, amelyben részletesen bemutatja az orosz robotrepülőgép formáját, összevetve a becsapódó rakétáról készült felvétellel.
 
"Egy (K)H-101-es találta el az Ohmatdit gyermekkórházat. Pont"

 
- szögezi le Cooper.
 
A bizonyítékokat a Bellingcat oknyomozó portál is alaposan kielemezte, az eredmény szerintük is kizár minden kétséget.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi A demokratákat még az ág is húzza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:13
Lemondott az amerikai Kongresszus felsőházi pozíciójáról a demokratapárti Bob Menendez, New Jersey szenátora, akit megvesztegetés, zsarolás, bűnszervezet és hivatali hatalommal való visszaélés miatt találtak bűnösnek.
Nemzetközi Amerikai, kínai és vatikáni diplomatákkal is tárgyaltak az ukrán vezetők
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:32
Szerda reggeli háborús összefoglaló.
Nemzetközi Szerdán megmagyarázza Biden, miért is lépett vissza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 06:59
Joe Biden amerikai elnök, aki a múlt hét második felében közölte, mégsem indul újra a posztért, szerdán televíziós nyilatkozatot tesz.
Nemzetközi Komphajót lőttek az ukránok, Oroszország elfoglalt egy falut
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 20:11
881. napja tart az orosz-ukrán háború. Esti hírösszefoglaló.
Nemzetközi Emelik a nyugdíjkorhatárt? Megdöbbentő bejelentés a világ egyik legnépesebb országából
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 19:47
A kínai nyugdíjrendszernek alkalmazkodnia kell.
Nemzetközi Nagy napja volt kedden a Tisza Pártnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:46
Az Európai Parlamentben kaptak több alelnöki posztot is.
Nemzetközi Tényleg belebukott a Trump elleni merényletbe az amerikai titkosszolgálat feje
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:19
Az elnökök védelmét is ellátó szolgálat vezetője távozni készül.
Nemzetközi Megnyílt az út? Kamala Harris fontos mérföldkövet ért el
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:54
Újabb lépést tett a demokrata elnökjelöltség felé.
Nemzetközi Nyugtalan az Etna, már egy repteret is lezártak a vulkánkitörés miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:28
Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG