5p

A NER-lázadó történetét a nyugati sajtó is felkapta, egy bennfentes brüsszeli lap interjút készített vele, sztorija uniós körökben is terjed. Egy fideszes politikus hologramnak nevezte Brüsszelben, egy ellenzéki EP-képviselő viszont bátornak, aki remélhetőleg „tovább repeszti a rendszert”. Izgalmas EP-választás elé nézünk.

„Magyar Péter? A múltkor az egyik brüsszeli főnököm is újságolta, hogy hallott róla! A sztorit is ismerte, meg hogy szétmentek a Judittal” – mondta nemrég egy uniós intézménynél dolgozó ismerősöm csodálkozva, amikor szóba került a magyar politika ajtaját páros lábbal berúgó figura. Mintha egy szappanoperáról lenne szó, amely már Nyugaton is kezd beszivárogni a köztudatba.

Menő lett – Magyar Péter és hívei az április 6-i tüntetésen Budapesten
Menő lett – Magyar Péter és hívei az április 6-i tüntetésen Budapesten
Fotó: Izsó Márton Artúr

Róla szólnak a hírek 

Ezt követően azt találgattuk, minek tudható be, hogy egy év elején még szinte teljesen ismeretlen ember két hónap alatt nem csak itthon vált széles körben ismertté, hanem már a nyugat-európai sajtó is részletesen és rendszeresen foglalkozik vele, a Politicótól kezdve a The Guardianen át a Der Spiegelig.

Talán azért, mert értékelik az emberek a szembefordulását a NER-rel? Vagy nincsen más, és nagyon változást szeretnének? Vagy akarnak végre egy normális centrista erőt? Vagy egyszerűen bejön a nőknek?

Utóbbi megjegyzésnél a politika világában nem járatlan ismerősöm elmosolyodott, majd széttárta a karját jelezvén, hogy a választ ő sem tudja.

Azt mindenesetre konstatálhattuk, hogy Magyar Péter híre az uniós fővárosba is megérkezett. Reprezentatív közvéleménykutatást brüsszeli tartózkodásunk során persze nem végeztünk, így nem tudhatjuk, hogy valójában mekkora az ismertsége az uniós vezetők vagy az uniós háttérintézményeknél dolgozók körében.

Az a tény ugyanakkor, hogy már az uniós sajtó is felkapta a nevét, nemrég pedig kiderült, hogy pártja, a TISZA indul a június 9-i európai parlamenti (EP) választáson, arra enged következtetni, hogy ismertsége Brüsszelben fokozatosan növekszik és növekedni fog.

A Politico is felkapta

A befolyásos brüsszeli hírportál, a Politico az elmúlt két hónapban számos alkalommal említette a nevét, többször hosszú cikkben foglalkozott személyével, az uniós ügyekre szakosodott bennfentes rovata, a Playbook pedig még interjút is csinált vele.

„Orbán kihívója az Európai Néppárt felé kacsintgat” – írták például a héten arra utalva, hogy a TISZA a néppárti frakcióhoz csatlakozna egy sikeres EP-választás esetén – tehát ahhoz, amely a Fideszt néhány évvel ezelőtt kvázi kipenderítette. Megjegyezték azt is, hogy hatalmas tömegeket tud kivinni az utcára.

A brüsszeli lap egy másik cikkben szintén Orbán új kihívójának nevezi Magyar Pétert megjegyezve, hogy a magyar miniszterelnök brüsszeli nyomás alatt áll – az uniós vezetők (újabb) pénzmegvonással fenyegették meg a demokráciát és a sajtószabadságot illető aggályok miatt.

Múlt héten azt írta Magyar Péterről a Politico, hogy „most minden Orbán-ellenes szem” rajta van. „Szétszakíthatja az ellenzéket”, és a Momentumtól és a szociáldemokrata-Zöld szövetségtől is voksokat "lophat el".    

A lap – amely kitér Magyar Péter NER-es éveire, a Varga Judit-szálra, az állítólagos bántalmazásra és a miniszteri bűncselekmény gyanúját felvető hangfelvételre is – úgy véli, hogy a politikus valódi tüske lett a magyar miniszterelnök szemében. Egy háttéranyaguk címében pedig azt állítják, hogy „Orbánt új, egy hangfelvételt lobogtató ellenség veszélyezteti.”

A sort még hosszan lehetne folytatni más befolyásos nyugati lapokkal – nem csoda tehát, hogy az említett brüsszeli főnök képben volt a sztorival.

Hologram és rendszerrepesztés

A közelmúltban több brüsszeli háttérbeszélgetésen is részt vehettünk – talán mondani sem kell, hogy több alkalommal is szóba került Magyar Péter. Az egyiket egy magyar kormánypárti politikus tartotta (mivel off record eseményről volt szó, a nevét nem írjuk le).

Ő – nem meglepő módon – „hologramnak” és „északi fénynek” nevezte a TISZA vezérét mondván, hogy múlandó jelenségről van szó, ami „létezik, de tartalom nem nagyon van mögötte”.

Szerinte Magyar Péter megjelenése „elképesztő kihívás a rottyant állapotban lévő ellenzéknek”, a Fidesz számára viszont legkevésbé sem az, már csak azért sem, mert „csalódott Fidesz-szavazók” valójában nincsenek. Csak – mondta egy hasonlattal élve – panaszkodó focidrukkerek vannak, akik szidják ugyan a csapatukat, de kitartanak mellette.

Egész máshogy látja a jelenséget Cseh Katalin, akit egy másik háttérbeszélgetésen kérdeztünk erről. A momentumos EP-képviselő „tökre örül” a versenynek meg annak, „hogy kicsit felpezsdült az élet.”

Egyúttal bátornak tartja a Fidesszel szembefordult diplomata-ügyvéd kiállását, és azt, hogy „a NER belső köreiből kilépve tovább repeszti a rendszert”.

Jelezte ugyanakkor hogy pártjának és Magyar Péternek különböző víziói vannak, például az EU jövőjét tekintve, és „nem biztos”, hogy szavazóbázisuk ugyanaz. A Momentum egyébként elküldte az említett hangfelvételt az Európai Bizottságnak, így jellemezvén a hazai állapotokat.   

Magyar Péter tehát Brüsszelbe is megérkezett, még ha megítélése ott sem egységes. Most még sok a kérdőjel – június 9-én viszont eljön majd az igazság pillanata.

Laptársunk, az mfor.hu szavazása a témában itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Látványosan lassul az orosz támadás
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 08:08
Az oroszok csapást mértek a zaporizzsjai repülőtérre. Háborús hírek.
Nemzetközi Megvan, hogy ki nyerte meg a litván elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:24
Gitanas Nauseda folytathatja az eddigi munkáját.
Nemzetközi Több tucat palesztin halt meg egy támadásban Rafahban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 06:27
Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este - jelentették palesztin orvosi források.
Nemzetközi Zelenszkij most nagyon szeretne békét - Amerikától és Kínától kéri
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 17:44
Joe Bident és Hszi Csin-pinget is meghívta Svájcba az ukrán elnök, hátha ők el tudják hozni a valódi békét. Ment az üzengetés a nyugati fegyverek oroszországi bevetése ügyében is.
Nemzetközi Olaf Scholz továbbra is hátra kötve tartaná Ukrajna fél kezét
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:53
Saját koalíciós partnerével is szembe megy a kancellár, nehogy a szükségesnél jobban feldühítse az oroszokat.
Nemzetközi Nem jött be Macron számítása: már menekíteni kell francia területről az európaiakat
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:07
A rendőri erősítések és az elnöki látogatás ellenére sem javult a helyzet a lázongó szigetcsoporton.
Nemzetközi Medvegyev már radioaktív hamut vizionál Varsóba - megszólalt Lavrov is
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 15:26
Az elmúlt napok hírei kapcsán durrant el néhány vezető orosz politikus agya.
Nemzetközi Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban - mi történik?
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 14:29
Hónapok óta nem érték el palesztin rakéták Izrael belső területeit, most mégis menedéket kellett keresnie Tel-Aviv lakóinak.
Nemzetközi Új hírek érkeztek Robert Ficóról, még mindig van miért aggódni
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:56
Párttársa és a kórház is nyilatkozott a meglőtt szlovák kormányfő állapotáról.
Nemzetközi Készülődik Brüsszel elfoglalása? Nyilvánosan udvarol Orbán Viktor francia szövetségese Giorgia Meloninak
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:28
De egyelőre úgy tűnik, kosarat kap, és nem fuzionál a két nagy jobboldali pártszövetség.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG