1p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt.

A kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit kórházba szállítottak – írja a Denník N. A portál szerint a helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment. További részletek:

A kormányfőt Besztercebányára szállították kórházba, jelenleg is műtik, a Guardian értesülése szerint gyomorlövést kapott. 

Fico életveszélyben van

A Reuters értesülése szerint a szlovák miniszterelnök hivatala megerősítette, hogy Robert Fico életveszélyben van. 

Ursula von der Leyen: mélységesen elítélem a támadást

Az Európai Bizottság elnöke közösségi oldalán reagált a támadásra, mint írta,

határozottan elítélem a Robert Fico miniszterelnök elleni aljas támadást. Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közös javunkat. Gondolataim Fico miniszterelnökkel és családjával vannak.

Zelenszkij is reagált

Az ukrán elnök megdöbbentőnek nevezte a Robert Ficót ért merényletet. Mint közösségi oldalán írta,

határozottan elítélik a szomszédos partnerállam kormányfője elleni erőszakos cselekményt.

Hangsúlyozta, minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy az erőszak ne váljon normává semmilyen országban, formában vagy szférában.

Zelenszkij végül kifejezte abbéli reményét, hogy Fico hamarosan felépül, és szolidaritását fejezte ki Szlovákia népével.

 

Ki veheti át a meglőtt Robert Fico helyét?

Amennyiben a merénylet után Fico lábadozni kényszerül, a védelmi miniszter, és egyben miniszterelnök-helyettes Robert Kalinák veheti át a kormányfő helyét.

Szijjártó Péter is megszólalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán reagált a szlovák kormányfőt ért támadásra. Mint írta:

sokkoló és megdöbbentő a Robert Fico miniszterelnököt ért merénylet. Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?! Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben s imádkozunk is érte. Nagy szükség van Robert Ficora a szlovák és az európai politikában.

Korábban Orbán Viktor is megdöbbenését fejezte ki, valamint jobbulást kívánt szlovák kollégájának, akit barátjának nevezett:

A cseh vezetés is reagált

Petr Pavel cseh államfő szerint a Robert Fico elleni támadásnak figyelmeztető jelnek kell lennie, hogy hová vezethet a társadalomban elharapózó agresszió. „A Robert Fico elleni támadás egyértelműen elítélendő, bármilyen indítékkal is történt”.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament képviselőházának elnöke is reagált a támadásra. „A politikai indíttatású erőszak bármilyen formája teljesen elfogadhatatlan” – írta. Ficónak mielőbbi felépülést kívánt maradandó következmények nélkül.

A szlovák miniszterelnök elleni támadás miatt a cseh rendőrség is figyelemmel kíséri a helyzetet. „Felmérjük a lehetséges kockázatokat, és a védett személyekkel és tárgyakkal kapcsolatos intézkedésket ezekhez igazítjuk” – mondta Pekarová Adamová, aki konkrét intézkedésekről nem nyilatkozott.

Lengyelország két legfőbb közjogi méltósága is elítélte a merényletet

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Donald Tusk lengyel kormányfő is sokkolónak nevezte a támadás hírét, Ficónak mielőbbi felépülést kívántak.

„Undorító ez a hír a Robert Fico elleni merényletkísérletéről. Robert, gondolok rád” – írta a lengyel elnök.

„Sokkoló hír Szlovákiából. Robert, gondolok rád ezekben a nehéz percekben” – írta a lengyel miniszterelnök.

Lemondtak egy szlovák ellenzéki rendezvényt

Martin Kralovic szlovák biztonságpolitikai tanácsadó a Sky News kérdésére példátlannak nevezte a Ficót ért lövést, mint mondta, ilyen sosem történt még az országban.

Hozzátette, a szlovák ellenzék lemondott egy mára tervezett kormányellenes televíziós szereplést a merénylet hírére. Kralovic ezt rendkívül jó döntésnek tartja, ugyanis úgy fogalmazott, hogy

a közhangulat a résztvevők biztonságára gyakorolt hatása nagyon erős lehet. Úgy gondolom, jó döntés, hogy most lemondták az ilyen típusú rendezvényeket.

Ebből az épületből jött ki Fico, mielőtt meglőtték

A jelenleg is életveszélyes állapotban lévő szlovák kormányfőt a képen látható épületben tartott kihelyezett kormányülés után érte a merénylet.

Robert Fico ebből az épületből jött ki a merénylet előtt

A pillanat...

Fico külügyminisztere üzent

Juraj Blanár külügyminiszter köszönetet mondott a támogató megnyilvánulásokért – írja az Új Szó. Közölte, tárcája tájékoztatta a merényletről az Európai Unió képviselőit. 

A külügyminiszter megerősítette: Fico nagyon súlyos állapotban van

Juraj Blanár külügyminiszter szerint a támadó közvetlen közelről több lövéssel találta el Robert Fico miniszterelnököt, akit nagyon súlyos állapotban szállították a besztercebányai kórházba. „Határozottan elítélem ezt az alattomos cselekedetet, amelyet a miniszterelnök ellen követtek el, mint a demokrácia elleni támadást. A külügyminisztérium ennek szellemében tájékoztatta a Szlovákiában működő nagykövetségeket, az EU képviselőit és a szlovák nagykövetségeket is” – közölte Blanár.

A német kancellár sem maradt néma, gyáva merényletnek nevezte az esetet

Olaf Scholz német kancellár „gyáva merényletnek” nevezte a Fico ellen elkövetett támadást. „Az erőszaknak nem lehet helye az európai politikában. Ezekben a pillanatokban Robert Ficóra, szeretteire és Szlovákia polgáraira gondolok”.

"Túl messzire ment a gyűlölködés"

„Robert Fico régóta az én politikai ellenfelem. Ez a politika. Viszont emberként mielőbbi felépülést kívánok neki, és elítélek mindennemű erőszakot. Ököllel és lövöldözéssel a politikában semmit sem oldunk meg. Kérem, viselkedjünk emberként” – jelentette ki Igor Matovič, a Slovensko párt elnöke, korábbi miniszterelnök a Paraméter szerint.  A Slovenskóval koalícióban lévő Kresťanská únia ugyancsak kijelentette, hogy elítéli az erőszak mindennemű formáját. „Ímádkozzunk Fico kormányfőért és Szlovákiáért. Túl messzire ment a gyűlölködés” – áll a párt közleményében.

Az orosz sztárpropagandista a merénylet felelősére utalgat

Margareta Szimonjan, az angolnyelvű orosz híroldal, a Russia Today főszerkesztője közösségi oldalán közzétett posztjában utalgatott arra, hogy véleménye szerint Ukrajna lehet a merénylet hátterében. Mint írta,

a szlovák miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy az ukrán neonácik miatt indult a speciális hadművelet, és hogy szerinte Putyinnak nem volt választása. Most meglőtték, "így dolgoznak ők".

Fico kórháza is megszólalt, elég rossz hírt közöltek

A TA3 a F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházra hivatkozva azt írja, Robert Fico kormányfő az életéért küzd.

Azonosították a támadót

Az Új Szó értesülései szerint a merénylő egy 1953-as születésű, lévai férfi, akit Juraj Cintulának hívnak, és tagja a Szlovák Írószövetségnek is.

Egy haslövés életveszélyes

A szlovák Pravda információi szerint az egyik lövedék Robert Fico hasüregébe hatolt. A többi sérülései viszont nem életveszélyesek.

A brit kormányfőt is sokkolta az eset

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy sokkolta a Robert Fico ellen elkövetett támadás. „Sokkolt ez a szörnyű hír. Intenzíven gondolok Fico miniszterelnökre és a családjára” – posztolta Sunak az X-re.

Megszólalt az Európai Parlament elnöke is

Roberta Metsola közösségi oldalán megdöbbenését fejezte ki, jó kívánságokat küldött Ficónak és családjának, valamint a saját és az EP nevében is elítélte a támadást. 

Magyar Péter jobbulást kívánt

Magyar Péter Orbán Viktor posztja alatt kommentelve kívánt jobbulást a merényletet szenvedett szlovák miniszterelnöknek saját, és a magyar emberek nevében. 

Már áprilisban gyilkosságtól tartott Robert Fico

A szlovák miniszterelnök gyakorlatilag megjósolt egy szörnyűséget, ami végül vele történt meg.

Tovább a teljes cikkhez »

A magyar ellenzék is reagált a merénylet hírére

Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője Facebook-oldalán magyar és szlovák nyelven közzétett posztjában úgy fogalmazott, sokkolta a Robert Fico elleni merénylet. Hozzátette,

egy politikai gyilkossági kísérletet láttunk Európa közepén. Mielőbbi jobbulást a szlovák miniszterelnöknek!

Dobrev Klára, a DK politikusa szintén megdöbbenését fejezte ki közösségi oldalán, úgy fogalmazva, hogy

ilyenkor nincs politika, csak emberség és együttérzés. A legfontosabb most az, hogy Robert Fico életben maradjon és felépüljön.

Barabás Richárd, a Párbeszéd-Zöldek társelnöke posztjában pedig így fogalmazott:

az erőszak sohasem lehet megoldás semmire. Az erőszak csak újabb erőszakot szül. A vitáinkat, legyenek azok bármilyen súlyosok is, kizárólag szavakkal, rengeteg párbeszéddel és empátiával lehet rendezni. Ez az egyetlen járható út.

A Párbeszéd - Zöldek nevében mielőbbi felépülést kívánok a szlovák miniszterelnöknek. A szlovák bűnüldöző szerveknek pedig sok sikert a merénylő mielőbbi kézrekerítéséhez.

A politikus emellett arra kérte Orbán Viktort, hogy ajánlja fel Magyarország segítségét Szlovákiának a helyzetben.

A szlovák miniszterelnök, Robert Fico elleni merénylet megmutatja, mennyire fontos az indulatok csillapítása, a politika konszolidálása – írja Facebook-bejegyzésében a Második Reformkor. Mint fogalmaznak,

„talán sosem volt még ekkora szükség a higgadt, józan politizálásra, felelős közéleti szereplőkre, mint a jelenlegi turbulens világpolitikai helyzetben. A szakadékok mélyítése helyett hidak építése kell hogy legyen a cél. Ez az egyetlen helyes út”

– zárul a Vona Gábor vezette formáció közleménye.

A Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Néppárt is megdöbbentőnek nevezte az esetet. Facebook-posztjukban jobbulást kívántak a meglőtt kormányfőnek, egyen arra kértek mindenkit,

„őrizze meg hidegvérét és ne használja fel a tragikus eseményt önös politikai céljaira!”

Magyar Péter, a Tisza Párt EP-listavezetője először Orbán Viktor posztja alatt kívánt jobbulást a szlovák miniszterelnöknek minden magyar nevében, majd este önálló Facebook-bejegyzéssel is jelentkezett:

A magyar államfő is megdöbbent

Sulyok Tamás köztársasági elnököt is megdöbbentette a merénylet, imádkozik a szlovák miniszterelnökért.

Embargó alatt a Fico állapotáról szóló hírek

A Robert Fico egészségi állapotát érintő információk embargó alatt vannak. A besztercebányai egészségügyi személyzetnek elvették a mobilját a Markíza értesülései szerint. Ficót CT-vizsgálatnak vetették alá, de többről nem lehet tudni. A Denník N információi szerint a kormányfőt továbbra is műtik.

Eddig nem látott felvételen a Fico-merénylet

Közzétették azt a videófelvételt, amin látható, ahogy a merénylő összesen öt lövést ad le Robert Fico szlovák miniszterelnökre. Ficót kórházba szállították, műtik, szerda kora esti hírek szerint az állapota életveszélyes.

Tovább a teljes cikkhez »

A világ két nagyhatalmának vezetője is megszólalt a merényletről

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy Jill nevű feleségével együtt imádkoznak Robert Fico gyors gyógyulásáért. Hozzátette, hogy az amerikai nagykövetség kapcsolatban áll a szlovák kormánnyal és készek segíteni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felháborodott a Robert Fico elleni merénylet miatt – közölte a Kreml. Putyin szerint ez a förtelmes bűncselekmény semmivel sem magyarázható. „Robert Ficót bátor és elszánt embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítenek neki túlélni ezt a nehéz helyzetet” – mondta az orosz elnök.

Íme, a francia elnök reakciója

„Megdöbbentek azok a lövések, amelyek Robert Fico szlovák miniszterelnököt érték. Határozottan elítélem ezt a támadást” – nyilatkozta a handlovái merénylettel kapcsolatban Emmanuel Macron francia elnök.

Elhúzódik a műtét

Bár több, egybehangzó értesülés szerint Fico eszméleténél volt és kommunikált, amikor délután négykor a besztercebányai kórházba szállították, állapota súlyos. Erik Tomáš munka-, szociális és családügyi miniszter azt mondta a Markízának, hogy a kormányfőt még mindig műtik, mert a támadó több belső szervet is eltalált. A szlovákiai Pravda azt írja, hogy a hasi lövés következtében a golyó áthatolt a bélen. A hasüregben zajló vérzés forrását nem tudják megtalálni az orvosok.

Friss: Fico jobban van!

A TA3 hírtelevízió úgy tudja, hogy Robert Fico miniszterelnök állapota stabil, és kommunikál.

Cáfolat: Fico állapota kritikus

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter cáfolta a TA3 értesüléseit, elmondta, a kormányfő még mindig a műtőben van és az állapota kritikus.

Az ENSZ-főtitkárhoz is eljutott a merénylet híre

António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára is elítélte Robert Fico szlovák kormányfő ellen elkövetett merényletet. Mint hozzátette, az ENSZ-főtitkár „e nehéz pillanatban a miniszterelnök és szeretteivel van gondolatban.”

A meglőtt kormányfőt mélyaltatásban tartják, még mindig nincs túl az életveszélyen

Robert Fico műtéte véget ért, 3 óra 40 percig tartott, tájékoztat a TA3 hírtelevízió. A TA3 szerint Fico jelenleg mélyaltatásban van, és így is marad a következő órákban. Robert Fico sok vért vesztett, egy golyó a mellkasában maradt, egy golyó a beleiben okozott sérülést, egy pedig az egyik végtagját sebesítette meg, állítja a TA3. A hírtelevízió információi szerint az orvosok mindent megtettek, most már Robert Fico szervezetén múlhat, hogyan sikerül megküzdenie a sérüléseivel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Belga vadászgépek után lengyel katonák Ukrajnában?
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 19:52
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban kedd estig.
Nemzetközi Változott Robert Fico állapota
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 19:21
Lassan, de tovább javul a két hete meglőtt szlovák kormányfő, Robert Fico állapota. Az is kiderült, ki fogja őt helyettesíteni az ukrajnai helyzetről tárgyaló svájci konferencián.
Nemzetközi Földindulás készül az EP-ben – a Fidesz is beszállna a megafrakcióba?
Wéber Balázs | 2024. május 28. 19:03
Közvélemény-kutatások szerint a nacionalista és bevándorlásellenes pártok előretörhetnek az EP-választáson, ha pedig még össze is fognának egymással június 9. után, a második legnagyobb frakciójuk lehetne a parlamentben. Táboruk azonban messze nem egységes, és még a Fidesz is keresi benne a helyét. Nagyító alatt ezúttal ismét a közelgő európai választások.
Nemzetközi Három újabb európai állam ismerte el hivatalosan Palesztinát
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 18:30
Spanyolország, Írország és Norvégia is elismerte az önálló palesztin államot, amivel más európai országokat is e lépésre kívánnak ösztönözni. Azt remélik, ezzel sikerül előmozdítani a közel-keleti konfliktus politikai megoldását.
Nemzetközi Kiderült, mit gondol Brüsszel a kötelező sorkatonai szolgálatról
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 17:26
Az EU-nak nincs sem hatásköre, sem kapacitása kötelező katonai szolgálat bevezetésére – mondta újságírói kérdésre Josep Borrell külügyi főképviselő.
Nemzetközi Dübörög a filmbiznisz az álomgyárban, de a háttérben forrnak az indulatok
László Éva Lilla | 2024. május 28. 14:49
Bollywood közel egy évszázada az indiai filmipar egyik központja: itt készül a hindi nyelvű alkotások jelentős része. Az elmúlt években azonban a politikai célú gyűlöletkeltés érezhetően beszivárgott a kulisszák mögé, és erőteljesen áthatja a bollywoodi filmek egy részét. 
Nemzetközi Belga F-16-os vadászgépek tűnnek fel majd Ukrajna egén
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 13:59
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kétoldalú biztonsági és támogatási szerződést írt alá keddi brüsszeli látogatásán.
Nemzetközi A nap képe: eladja Kijev egyik ékességét az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 11:24
Az ukrán főváros leghíresebb szállodáját állítólag azért adják el, mert a háború elriasztotta a turistákat.
Nemzetközi Erőszakba fulladt a 130 milliós ország választási kampánya
Káncz Csaba | 2024. május 28. 09:31
A legnagyobb spanyol nyelvű ország vasárnap szavaz. A jelenlegi erőszakhullám mögött drogbandák állnak, amelyek igyekeznek tovább növelni hatalmukat a politika felett. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Messzire merészkedhetett Oroszországban egy ukrán drón
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 19:49
Az orosz-ukrán háború 824. napja volt a hétfői. Esti hírösszefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG