3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Visszaállítja a belépési tilalmat a keleti szomszédjával határos sávban.
 

A súlyosbodó migrációs válság miatt Lengyelország visszaállítja a belépési tilalmat a fehérorosz határ menti térség kétszáz méter széles sávjában - jelentette be szerdán Donald Tusk lengyel kormányfő.

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a kormányfő Wladyslaw Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, valamint Tomasz Siemoniak belügyminiszterrel együtt látogatott a fehérorosz határ közelében fekvő Dubicze Cerkiewne településre. 

A lengyel határőrök teljes joguk, sőt kötelességük, hogy minden elérhető módszert alkalmazzanak
A lengyel határőrök teljes joguk, sőt kötelességük, hogy minden elérhető módszert alkalmazzanak
Fotó: Depositphotos

A közös sajtóértekezleten Tusk arra utalt, hogy előző nap a határon átjutni próbáló egyik illegális bevándorló megkéselt egy, a határőröket segítő lengyel katonát, akit jelenleg kórházban ápolnak. Ebben az összefüggésben a kormányfő megígérte: az állambiztonság, valamint a határt őrző tisztviselők biztonsága érdekében minden lehetséges logisztikai, technikai és jogi eszközt igénybe vesznek. Bejelentette: a jövő hét elején a kormány döntést hoz "a mintegy 200 méter széles ütközőzóna lehetőleg gyors visszaállításáról" ott, ahol ez a lengyel állam hatékony határvédelmi tevékenysége miatt szükséges.

Tusk aláhúzta: a határvédelem, valamint saját életük védelme érdekében a lengyel határőröknek "teljes joguk, sőt kötelességük, hogy minden elérhető módszert alkalmazzanak", és ebben az állam, valamint személyesen a miniszterelnök teljes támogatását fogják élvezni. Kilátásba helyezte: a határon az eddiginél nagyobb mértékben fogják bevetni a rendőrséget is, különösen ott, ahol csoportos határsértési kísérletekre kerül sor.

"Semmilyen menedékkérőkkel nincs itt dolgunk, hanem a lengyel határ és az állam destabilizációját célzó, szervezett, több szinten nagyon hatékony akcióval állunk szemben" - jelentette ki Tusk.

Kosiniak-Kamysz közölte: a határőröket jelenleg 5500 katona támogatja, a hadsereg jelenlétét Marek Sokolowski vezérkari főnök keddi döntése értelmében tovább erősítik.

A lengyel-fehérorosz határra nehezedő migrációs nyomás miatt az előző kormány idején, 2021 szeptemberében 183 határövezeti települést érintő belépési tilalmat vezették be a térségen kívül élők számára. A tilalmat 2022 júliusában egy 200 méter széles határ menti sávra korlátozták, majd tavaly év elejétől feloldották. Ennek oka az volt, hogy a határvonal jelentős részén közben felépült az elektronikus riasztórendszerrel felszerelt acélkerítés. Hétfői bejelentés szerint Lengyelország a Keleti Pajzs nevű projekt keretében továbbfejleszti a keleti határszakasz védelmét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Nagyon lesújtó hírt kapott Izrael és a Hamász
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 20:31
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új, független jelentése azzal vádolja Izraelt és a Hamászt, hogy háborús bűnök és emberi joggal kapcsolatos jogsértések sorozatát követték el tavaly október 7-e óta.    
Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG