3p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Akár már kedden elfogadhatja az amerikai Szenátus azt a nagyszabású katonai támogatási csomagot, amelyet a Képviselőház mintegy fél éves csúszással szombaton engedélyezett, és amely 61 milliárd dollár értékű, jelentős részben katonai jellegű segítséget jelent Ukrajnának (és más országok is támogatásban részesülnek). A Szenátus jóváhagyása után Joe Biden amerikai elnök várhatóan azonnal aláírja az erről szóló törvényt, így az hatályba léphet. A The Guardian szerint ezt követően az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon napokon belül elindíthatja a fegyverszállítmányokat Ukrajnába. Washington mind az Egyesült Államokban, mind Európában rendelkezik ugyanis azokkal a kapacitásokkal, amelyekkel kielégítheti a kijevi igényeket, például a muníciót és a légvédelmet tekintve.
  Ukrán katonák rakéta sorozatvető-rendszerrel lövik az orosz állásokat (korábbi felvétel)
  Ukrán katonák rakéta sorozatvető-rendszerrel lövik az orosz állásokat (korábbi felvétel)
  Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
 • A BBC értesülései szerint az amerikai katonai támogatás többek között légvédelmi rendszereket, közép- és nagy hatótávolságú rakétákat és tüzérségi lövedékeket fog tartalmazni valószínűleg. Mindezzel Ukrajna potenciálisan megtörheti Oroszország légi fölényét, célba veheti az utánpótlási útvonalakat és lelassíthatja az orosz csapatok előretörését.    
 • Volodimir Zelenszkij szerint az új amerikai támogatással esély nyílhat a győzelemre. Az ukrán elnök az NBC televíziónak adott interjúban azt mondta: nagy hatótávolságú fegyverekre és légvédelmi eszközökre van most a legnagyobb igény, és úgy vélte, hogy az új támogatással képesek lesznek stabilizálni a helyzetet a harctéren és visszavenni a kezdeményezést.  A háború pontos ütemtervét illető kérdésre az ukrán elnök azt mondta, hogy ez attól függ, milyen gyorsan érkezik a segítség, de megjegyezte, hogy rengeteg tényező befolyásolja a továbbiakat.
 • Hosszú távú amerikai cél lett Oroszország legyőzése, írja Bendarzsevszkij Anton a szombaton elfogadott csomaggal kapcsolatban. A posztszovjet térség szakértője szerint a 49 oldalas előterjesztésben három fő érdekesség van: arra kötelezi az amerikai elnöki adminisztrációt, hogy egy "többéves, Ukrajnát támogató stratégiai koncepciót" dolgozzon ki; a nem-katonai célú támogatás egy részét hitelek formájában biztosítja; nagy hatótávolságú ATACMS rakéták átadására is kötelezi Joe Bident.
 • Elfoglalta a donyecki régióban lévő, Csasziv Jar város melletti Bohdanivka települést az orosz hadsereg, miközben négy frontszakaszon sikerült előretörnie - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az MTI szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Korrupciós botrány tört ki Romániában, a hírszerzés egyik volt vezetője a vádlott
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 12:36
Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak - jelentette pénteken az Agerpres román hírügynökség.
Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG