3p

Egy cseh orvos szerint a szlovák miniszterelnök állapota jóval súlyosabb, mint az sokan gondolnák.

"Amint végetért Robert Fico szlovák kormányfő ötórás műtétje, a lőtt seb után megmaradt nekrotikus szövetet is el kellett távolítani" - mondta Miriam Lapuníková, a besztercebányai Roosevelt Kórház igazgatója pénteken, de a rendelkezésre álló információk szerint állapota továbbra is súlyos.

Ezeknek az úgynevezett nekrózisoknak a kialakulása azt jelenti, hogy ezek a szövetek valóban kiterjedt pusztuláson mentek keresztül" - mondta Pavel Poštulka orvos a Blesk-nek, szúrta ki a Blikk. 

Poštulka harminc éve dolgozik az orvostudományban, és nagyon súlyosnak minősítette Fico állapotát. "Abban a pillanatban, amikor a sérülés helyén nekrózis kezd kialakulni, ez azt jelenti, hogy nem képes gyógyulni, nem képes a szövetek regenerálódására" - mondta.

Súlyosabb az állapota, mint az elsőre tűnt
Súlyosabb az állapota, mint az elsőre tűnt
Fotó: MTI / AP / TASR Slovakia / Jan Kroslák

Az orvos szerint a nekrózis kialakulása két negatív hatáshoz vezet.  

A nekrózis továbbra is csökkenti az egészséges szöveteket, amelyek a jövőben hiányozni fognak, és maga is veszélyes méreganyagokat termel. "Elborítanak egy már amúgy is meghibásodott szervezetet, és tovább súlyosbítják a súlyos állapotot. Ezenkívül ez egy olyan terhelés, amelyet főként a máj és a vese fog hordozni". 

„Másodszor pedig a szív is gond, mert köztudott, hogy a miniszterelnök egy kettős bypass utáni súlyos szívbeteg. Állandóan vérhígítót szed, ami azt jelenti, hogy a vére kevésbé alvad, ami ebben a helyzetben rendkívül nem megfelelő" – tette hozzá a gerinc- és ízületi fájdalmas állapotok kezelésére szakosodott orvos.

"Az a pillanat, amikor egy nagyobb beavatkozást, egy ötórás beavatkozást követő napon nekrektómiát kell végezni, és egyetlen eljárással el kell távolítani, az nem sok jót ígér" - tette hozzá.

"A nekrózisok kialakulása azt jelenti, hogy ezek a szövetek egy igazán kiterjedt pusztuláson mentek keresztül, amellyel nem tudnak megbirkózni" - hangsúlyozta. 

Ráadásul nem ez az egyetlen probléma, a Pravda szlovák napilap korábban arról számolt be, hogy a miniszterelnök továbbra is csípőműtétre vár. 

A besztercebányai kórház orvosai, ahol Fico a merénylet után kórházba került, azt mondták, hogy a miniszterelnök állapota stabil, de még mindig nagyon súlyos. A kórház közleménye szerint az orvosi csapat naponta találkozik. Az orvosok a hétfői konzílium után szeretnének dönteni az esetleges másik intézménybe való áthelyezésről. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG