3p

Az újságírók aggodalmuknak adtak hangot, miután a kormánykoalíció vezető személyiségei független sajtóorgánumokat és ellenzéki pártokat okolnak a szlovák kormányfő, Robert Fico elleni merényletért.

Szlovákia újságírói attól tartanak, hogy az ország miniszterelnöke elleni merényletkísérlet még nagyobb polarizációhoz és a független hangok elhallgattatásához vezethet – írja a The Guardian. A szerdai támadás utáni órákban a kormánykoalíció több magas rangú politikusa a független médiát és az ellenzéket okolta az esetért. „Ez az önök hibája” – mondta Ľuboš Blaha, a kormányzó Smer párti parlamenti házelnök-helyettes ellenzéki politikusoknak, és a médiát is hibáztatta.

A független sajtó munkatársai brutális  utóhatásoktól tartanak
A független sajtó munkatársai brutális utóhatásoktól tartanak
Fotó: BIRN/Miroslava Germonova

„Önök [a liberális média] miatt jelenleg az életéért küzd a negyedik ciklusában lévő Robert Fico miniszterelnök, Szlovákia modernkori történelmének legjelentősebb államférfija” – mondta.

Andrej Danko, a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője szintén a sajtóorgánumokat és az ellenzéket hibáztatta, a kormány magas rangú miniszterei pedig többször is bírálták az újságírók tudósításait egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Szlovákiában az elmúlt hetekben széles körű vita tárgya volt a média szabadsága, mivel Fico kormánya vitatott javaslatot terjesztett elő az RTVS közszolgálati műsorszolgáltató radikális átalakítására. Az újságírók attól tartottak, hogy a miniszterelnök, akit a független sajtóorgánumok szidalmazása és a különleges ügyészség megszüntetése miatt bíráltak, a médiaszabadság aláásásán dolgozik.

„Szeretném azt hinni, hogy a politikusok felelősségteljesen cselekednek, és csillapítják az érzelmeket, de a kormányzó Smer párt egyes képviselőinek első nyilvános megnyilatkozásai alapján attól tartok, hogy továbbra is polarizálni fogják a társadalmat” – mondta Beata Balogová, a SME nevű újság főszerkesztője a The Guardiannak.

Brutális utóhatások

„Néhányan már a médiát és annak kritikus tudósításait, valamint az ellenzéki tiltakozásokat hibáztatják, ami nagyon veszélyes út" – érvelt a SME főszerkesztője.

A merénylet utóhatásai „brutális intézkedéseket hozhatnak a médiával, a civil társadalommal és az ellenzéki pártokkal szemben, ami éppen ellenkezője annak, amit a politikai elittől várnánk” – figyelmeztetett Balogová.

Péter Bárdy, az Aktuality híroldal főszerkesztője elmondta, hogy a labda a politikusok térfelén van. „Csak nekik van lehetőségük tompítani az indulatokat az országban, módosítani a szóhasználatukat, a közügyekhez, a politikai harchoz és a médiához való hozzáállásukat” – mondta.

„Úgy gondolom, válaszút előtt állunk, hasonlóan ahhoz, mint Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolása után, és most hozzuk meg a döntést, hogy merre indulunk el” – mondta Bárdy, aki Kuciak főnöke volt.

„Remélem, hogy ez nem lesz újabb támadás az állam demokratikus elvei és az állampolgárok szabadsága ellen. Szlovákiának a helyzet lenyugvására, nem pedig a további eszkalációjára van szüksége” – tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG