5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Trump és a republikánusok rendszeresen szólítanak fel politikai erőszakra. A szövetséges vezetők – a magyar miniszterelnök kivételével – egyelőre ledermedtek Trump árnyától, és képtelenek érdemben lépni anélkül, hogy tudnák, mi lehet az új nemzetközi politikai felállás. Káncz Csaba jegyzete.

„Ez a kép Donald Trumpról az a fajta szarság, amit akkor posztolsz, amikor vérfürdőre szólítasz fel” – mondta Biden kampányának szóvivője, utalva Trumpnak a hónap közepén tett nyilatkozatára. A volt elnök ugyanis „vérfürdőre” figyelmeztetett az amerikai autóipar számára, ha nem ő nyeri meg a választást.

A múlt pénteken közzétett videón aztán két kisteherautó látható, amint egy autópályán haladnak, több Trumpot támogató feliratot és zászlót cipelve. Az egyik jármű hátsó ajtajára egy olyan kép van felcímkézve, amely a hátrakötött kézzel fekvő Bident ábrázolja.

A korábbiaknál is agresszívebb kampányra számíthatnak az amerikaiak
A korábbiaknál is agresszívebb kampányra számíthatnak az amerikaiak
Fotó: Reddit

Néhány héttel ezelőtt egy kansasi republikánus adománygyűjtő rendezvényen a republikánusok felállítottak egy bábut Bidenről, amelyet összevissza püföltek, majd a videót megosztották a közösségi médiában.

Rendszeres felhívások politikai erőszakra

Trump és a republikánusok rendszeresen szólítanak fel politikai erőszakra, „és itt az ideje, hogy az emberek komolyan vegyék őt” – mondta Biden szóvivője is, emlékeztetve arra, hogy 2021 januárjában Trump több száz támogatója megrohamozta az amerikai Capitoliumot Washingtonban.

2022 decemberében Gavin Wax, a Proud Boys tagja adománygyűjtést rendezett. A gálán a georgiai képviselőnő, Marjorie Taylor Greene beszéde hangzott el, amelyben azzal dicsekedett, hogy a január 6-i puccs sikeres lett volna, ha ő és Steve Bannon szervezi meg, mert akkor bizony „fegyverünk lett volna”.

Trump sorozatos felhívásai a rendőrségi részlegeket uraló jobboldali elemekhez a 2021. január 6-i Trump-féle puccskísérletben meghozták gyümölcsüket. A Seton Hall Egyetem Politikai és Kutatási Központjának 2023-as, „A január 6-i lázadók” című tanulmánya szerint a támadást követő első évben büntetőeljárás alá vont 716 személy 18,5 százaléka, azaz mintegy 132 vádlott „rendvédelmi vagy katonai háttérrel” rendelkezett.

Kőkemény választási kampány jön

A republikánus Trump és a demokrata Biden mostanra szerezte meg pártjaik előválasztásán a szükséges delegált szavazatokat ahhoz, hogy a november 5-i elnökválasztáson újra versenybe szálljanak. Ezzel megismétlődik a 2020-as párharc, amelyből Biden került ki győztesen. Az már most egyértelműnek tűnik, hogy a választási kampány az USA történetének egyik legkeményebb kampánya lesz.

2020-ra Trumpnak sikerült „elijesztenie” a mérsékelt és bizonytalan szavazók jelentős részét, akik 2016-ban még rá adták szavazatukat. Mindezt azért tette, hogy megőrizze és megerősítse a „törzsszavazók” feletti kontrollt. Ez meghozta gyümölcsét – a Republikánus Párt jelölése már a zsebében van. De ugyanezek a szavazók nem lesznek elegendőek az országos választások megnyeréséhez, ezért Trumpnak hamarosan olyan alelnökjelöltre lesz szüksége, aki nem a politikai spektrum szélsőségeseihez, hanem kizárólag a középhez szól.

Az első ciklusban Mike Pence volt Donald Trump alelnöke
Az első ciklusban Mike Pence volt Donald Trump alelnöke
Fotó: EPA / CAROLINE BREHMAN

Nemzetközi turbulenciák

Trump esetleges újraválasztása az Egyesült Államok elnökévé újabb hatalmas sokkot okozna a nemzetközi politikában. Márpedig a világ már tele van katonai válságokkal, mint például Ukrajna és Gáza. Trump azonban mindezekre a krízisekre destabilizáló árnyékot vet.

A kiszámíthatatlanság rosszat tesz egy olyan nemzetközi rendszernek, amelyben a többi állam arra támaszkodik, hogy saját külpolitikájának kialakításakor tudja, mi fog történni. Nem meglepő tehát, hogy a külföldi vezetők egyelőre ledermedtek (természetesen a magyar miniszterelnök kivételével), és képtelenek lépni anélkül, hogy tudnák, mi lehet az új felállás.

A NATO jövője

Ennek a bizonytalanságnak a nagy része a NATO körül forog. Tagjainak, akik április 4-én találkoznak, hogy megünnepeljék a 75. évfordulót, most nemcsak Trump kilépéssel kapcsolatos fenyegetésére kell reagálniuk. Hanem arra is – ha az USA bent marad, és Trumpot újraválasztják –, hogy mit jelent együtt dolgozni valakivel, aki nem tartja tiszteletben a globális normákat és a nemzetközi akaratot.

A NATO körüli kérdések több nemzetközi válságban is szerepet játszanak. Trump például eddig úgy akadályozta meg egy 61 millió dolláros katonai segélycsomag Ukrajnának történő folyósítását, hogy a republikánusokra támaszkodva a törvényjavaslatok ellen szavaz.

Ukrajna és Kína kérdésköre

Ez azt jelenti, hogy a világnak olyan NATO-ra van szüksége, amely képes Trumpra való támaszkodás nélkül működni, ha a nemzetközi támogatás Ukrajnának továbbra is megmarad. Akár csak egy átmeneti visszahúzódás lehetővé teszi, hogy az ilyen tragédiák folytatódjanak. Ha a világ a következő hat hónapban tétlenül ül, nemcsak időt és teret veszít, hanem Trumpot is erősebb helyzetbe hozza, ha megválasztják.

Az EU vezetői nemrégiben fokozott fegyverellátást követeltek Ukrajnának. Az ilyen jellegű felelősségvállalás nem csupán segítené az Ukrajnával kapcsolatos külpolitikai célok elérését, hanem egyúttal megszüntetné az USA-tól való nehézkes függőséget is.

A NATO-n belüli hatalmi változásoknak figyelembe kell venniük a Kínával való kapcsolatokat, ahol az USA a múltban jelentős kontrollt jelentett. Trump jelezte: kevésbé valószínű, hogy Tajvan segítségére siet, és ez bizony felbátoríthatja Kínát a régióban. A NATO-nak azonban erősítenie kell katonai kapcsolatait Ázsiában, hogy képes legyen feltartóztatni Kínát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Meghalt a Donald Trump tárgyalási helyszíne előtt magát felgyújtó férfi
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 11:23
Még nem teljesen világos, ki vagy mi ellen, esetleg ki vagy mi mellett állt ki a tragikus véget ért férfi, életét a kórházban sem tudták megmenteni.
Nemzetközi Nem akármilyen fegyverekkel lőttek a moszkvai terroristák, nagy kérdés, vajon honnan szerezték ezeket?
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 09:17
Kalasnyikovokat használtak a koncertteremben mészároló terroristák, de ezek nem akármilyen, és nem egyszerűen beszerezhető modellek.
Nemzetközi Zelenszkij mondott egy kulcsfontosságú számot
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:46
Az orosz-ukrán háború 786. napja volt a pénteki. Mi történt az elmúlt órákban? 
Nemzetközi A lengyelek lobbizhatták ki Trump drámai fordulatát Ukrajna ügyében - A hét videója
Izsó Márton-Káncz Csaba-Mester Nándor | 2024. április 19. 18:58
Értesülésünk szerint Andrzej Duda lengyel elnök szerdai vacsorája Trumppal hozta el a drámai fordulatot a republikánus elnökjelöltnél Ukrajna támogatása ügyében.  8,9 millió amerikai vallja magát lengyel származásúnak és bizony ők nagyon érzékenyek az ’orosz kérdésre’. Mind Izrael, mind Irán most próbálja eljelentékteleníteni az Iszfahán melletti éjjeli incidenst. Káncz Csaba és Mester Nándor felelős szerkesztő tárgyalja meg ezeket A hét videójában.
Nemzetközi Megint saját népe intett be Orbán Viktor jó szövetségesének
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:08
Szép kis támogatást gyűjtöttek össze az ukránoknak Szlovákiában.
Nemzetközi Jön az EU-s szankció izraeliek ellen – Magyarország sem vétózott
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 16:35
A szélsőséges telepesek ellen vezetnek be büntetőintézkedéseket.
Nemzetközi Putyin ennek biztosan nem örült – Ukrajna még nem látott mértékű ütést vihetett be
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 16:08
A kilőtt orosz gép egyike volt azoknak, amelyek péntek reggel rakétatámadást hajtottak végre Ukrajna ellen.
Nemzetközi Joe Biden külügyminisztere elárulta, mi áll a tűzszünet útjában
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:17
A G7-ek külügyminiszteri találkozóján erről is szó volt.
Nemzetközi Csillapodnak a kedélyek: Izrael hallgat, Irán sem kíván újabb megtorlást
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 12:59
Pénteken robbanások voltak egy iráni város Iszfahán felett, amelyet a források izraeli támadásnak minősítettek, de Teherán tompította az incidenst, és jelezte, hogy nem tervez megtorlást – ez a válasz az egész régióra kiterjedő háború elhárítására irányult.
Nemzetközi Az FBI szerint a kínai hackerek az amerikai infrastruktúra megtámadására készülnek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 10:57
A kínai kormányhoz köthető hackerek befurakodtak az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrájába, és „a megfelelő pillanatra várnak, hogy pusztító csapást mérjenek" - mondta Christopher Wray, az FBI igazgatója csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG