<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a héten Dél-Koreában és Japánban tett négynapos látogatást, ahol a Kína és Észak-Korea részéről érkező katonai fenyegetésekkel foglalkozott, miközben a politikai kapcsolatokat igyekezett elmélyíteni legfőbb ázsiai szövetségesekkel.

Stoltenberg vasárnap kezdte útját Dél-Koreában, és Szöulban fogadták őt a legmagasabb rangú dél-koreai tisztviselők. Park Jin dél-koreai külügyminiszterrel folytatott találkozóján Stoltenberg Észak-Korea "meggondolatlan" nukleáris és rakétaprogramjáról beszélt.

Kisida Fumio japán miniszterelnök (j2) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b4) tárgyal Tokióban 2023. január 31-én. Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Pool/Aojama Takasi
Kisida Fumio japán miniszterelnök (j2) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b4) tárgyal Tokióban 2023. január 31-én. Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Pool/Aojama Takasi

A NATO kihívásai „globálisak”

Stoltenberg azt is kijelentette, hogy úgy véli, Észak-Korea segít Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúban, és hozzátette, ez rávilágít arra, hogy Európa és Ázsia hogyan kapcsolódik egymáshoz. Észak-Korea és Oroszország egyébként tagadja, hogy Phenjan bármilyen segítséget nyújtana.

A NATO-főtitkár arra is sürgette Dél-Koreát, hogy "fokozza Ukrajna katonai támogatását”, adjon zöld jelzést közvetlen fegyverexportra a konfliktusövezetekbe történő fegyverküldésre – amelyet Szöul tilt.

Dél-Korea nem halálos segélyekkel már támogatja Ukrajnát. Fegyverszerződéseket is írt alá, hogy harckocsikat és vadászrepülőgépeket szállítson a NATO-tag Lengyelországnak. A dél-koreai elnök azonban megismételte, hogy hazája politikájával ellentétes, hogy fegyvert adjon a konfliktusban lévő országoknak.

A szöuli Chey Institute for Advanced Studiesban felszólaló Stoltenberg kiemelte, hogy "ha nem akarjuk, hogy az autokrácia és a zsarnokság nyerjen, akkor fegyverekre van szükségük, ez a valóság". "Számolnunk kell ezekkel a globális fenyegetésekkel és kihívásokkal, beleértve a Kínából érkező kihívásokat is, és ennek egyik módja természetesen az, hogy szorosabb együttműködést folytatunk a térségbeli partnerekkel" - mondta később a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek.

Üzenet Japánnak

Stoltenberg szerdán Tokióban a Keio Egyetemen elmondott beszédében elismerte, hogy Kína biztonsági kihívások elé állítja a NATO érdekeit és értékeit, különösen az Oroszországhoz fűződő kapcsolatának erősödése miatt. Stoltenberg találkozott Fumio Kisida japán miniszterelnökkel, amely során élesen bírálta Kínát szomszédjai zaklatása és Tajvan fenyegetése miatt, valamint hangsúlyozta, hogy Japánnak és más demokráciáknak együtt kell működniük a szövetséggel a nemzetközi rend védelmében.

A NATO álláspontja

A NATO biztonságpolitikailag már évek óta egységes egészként kezeli a Moszkva-Peking tengelyt. Jens Stoltenberg főtitkár 2021 őszén a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán kiemelte, hogy a két országot nem szabad két külön veszélyforrásként kezelni: „Először is Kína és Oroszország szorosan együttműködik. Másodszor pedig, amikor többet fektetünk a technológiai fejlesztésünkbe, akkor az mindkettőjüknek szól”.

A NATO tavaly nyáron fogadta el új „Stratégiai Koncepcióját”, amely a szövetség célrendszerét fekteti le a következő évtizedre. A korábban érvényes verziót még 2010-ben fogadták el, és az még említést sem tett Kínáról.

Az új stratégiai koncepcióban elsőként jelenik meg Kína mint biztonsági kihívás a szövetség számára. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a Kínai Népköztársaság hatalmi ambíciói és kényszerítő politikái kihívást jelentenek a NATO érdekeire, biztonságára és értékeire.

A Kínával kapcsolatos viszonyt egyfajta „kettős beszéd” jellemzi a stratégiában. A NATO egyrészt bírálja Pekinget erőszakos nagyhatalmi politikája (politikai hatalmának kivetítése, gazdasági stratégiai függőségek létrehozása, rosszindulatú hibrid- és kiberműveletek végrehajtása, a nemzetközi jogrend felforgatása a világűrben, a kibertérben és a tengeren) miatt, de mégis konstruktív együttműködésre törekszik a Kínai Népköztársasággal.

Azon munkálkodik, hogy kezelni tudja az euroatlanti biztonságot Kína felől ért rendszerszintű kihívásokat, és biztosítsa a NATO tartós képességét a szövetségesek védelmének és biztonságának garantálása érdekében.

Érdekes módon a tavaly márciusban megjelent amerikai Nemzeti Védelmi Stratégia (NDS) Kínát nevezi az Egyesült Államok első számú stratégiai kihívójának, míg Oroszországot bajkeverő, akut fenyegetéseket jelentő stratégiai ellenfélként értékeli. Az NDS szerint a Kínai Népköztársaság az USA számára „a legjelentősebb stratégiai versenytárs, amely állandó kihívást jelent.” Az Egyesült Államok önállóan és a NATO-val együttműködésben arra törekszik, hogy gyengítse a két revizionista nagyhatalom közötti stratégiai partnerséget, egymás kölcsönös támogatását.

Romló helyzet

A tavalyi NATO csúcs óta Japán és Dél-Korea is egy felbátorodottabb Észak-Koreával néz szembe, amely 2022-ben példátlan számú rakétakísérletet hajtott végre. Kína tavaly nyári katonai erődemonstrációja a Tajvant körülvevő vizeken szintén megkongatta a vészharangot.

Mindez a jelenlegi körülmények között Dél-Korea és Japán számára is szükséges katonai stratégiává tette a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, miközben Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával.

Szívesen erősítik tehát partnerségüket a világ legnagyobb katonai szövetségével e biztonsági fenyegetések kezelése érdekében, és arra is összpontosítanak, hogy partnerséget építsenek a tengeri biztonság és a kiberbiztonság terén az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Megint földrengés volt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 08:24
Közép-Törökországot 4,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton hajnalban.
Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG