4p

A hétfői már az orosz–ukrán háború 789. napja.

  • Az ukrán hadsereg vasárnap közölte, hogy csapásméréssel sújtott és megrongált egy régóta szolgáló orosz mentőhajót Szevasztopolban, Moszkva Fekete-tengeri Flottájának a megszállt Krímben lévő főhadiszállásán. Dmitro Pletencsuk haditengerészeti szóvivő elmondta, hogy a Kommuna nevű hajót vasárnap reggel a szevasztopoli öbölben találat érte, és „egyértelmű, hogy a hajó már nincs olyan állapotban, hogy feladatokat hajtson végre”.

A Kommuna a szevasztopoli kikötőben 2008-ban
A Kommuna a szevasztopoli kikötőben 2008-ban
Fotó: Wikipedia

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette az amerikai szenátust, hogy mielőbb ratifikálja a kongresszus által a hétvégén elfogadott, régóta halogatott katonai segélycsomagot, figyelmeztetve, hogy országa felkészül a védelemre, mivel attól tart, hogy nagyszabású orosz offenzíva indulhat, mielőtt a friss szállítmányok elérnék a frontvonalat. „Tényleg el kell jutnunk a végső pontig. A szenátusnak jóvá kell hagynia (...), hogy minél előbb kézzelfogható segítséget kapjunk a fronton lévő katonáknak, nem pedig újabb hat hónap múlva” – mondta.
  • Az ukrán elnök az NBC amerikai televíziós csatornának adott interjújában azt is mondta, hogy a szombati szavazás megmutatta, hogy Ukrajna nem lesz „egy második Afganisztán”, amelynek nyugatbarát kormánya összeomlott az Egyesült Államok vezette kivonulás során 2021 nyarán. Zelenszkij elmondta, hogy közvetlen prioritásai a légvédelmi rendszerek, például az amerikai gyártmányú Patriotok és a nagy hatótávolságú rakéták, például az Atacms, amelyek akár 186 mérföld (300 kilométer) távolságra is képesek, és amelyek azonnali biztosítására a képviselőház felszólította a Pentagont.
  • Megalázó fiaskóval fenyegeti az Egyesült Államokat az, hogy egyre mélyebbre merül az ukrajnai konfliktusban – írta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap arra reagálva, hogy az amerikai képviselőház megszavazta az ukrán katonai szükségletek finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot. „Ebben az összefüggésben megerősítjük, hogy az Egyesült Államoknak a konfliktusban de facto részes félként való fellépése nem marad egyértelmű és határozott válasz nélkül, és az, hogy Washington egyre mélyebbre merül az Oroszország elleni hibrid háborúba, ugyanolyan hangos és megalázó fiaskóba fordul majd az Egyesült Államok számára, mint annak idején Vietnam és Afganisztán” – fogalmazott Zaharova az orosz diplomáciai tárca honlapján megjelent kommentárjában. „A Zelenszkij neonáci rezsimjének megmentésére irányuló lázas kísérletek kudarcra vannak ítélve. A különleges hadművelet céljai és feladatai teljes mértékben teljesülnek majd” – tette hozzá. A diplomata szerint a képviselőházi szavazás világossá tette, hogy az amerikai uralkodó elit pártállástól függetlenül kész fegyverezni a „kijevi rezsimet” annak érdekében, hogy képes legyen az utolsó ukránig harcolni, az orosz területen folytatva a polgári objektumok elleni terrortámadásokat, diverzánsakciókat és újságírók gyilkolását. Ehhez Zaharova szerint „Washington a befagyasztott orosz vagyonok banális ellopásához folyamodik, amihez a kongresszus zöld utat ad a Joe Biden-adminisztrációnak”. A szóvivő hangot adott álláspontjának, miszerint a Fehér Ház az amerikai belpolitikai viszályban nem az általa ellenőrzés alatt tartott „kijevi rezsim” győzelmére tette a tétet, hanem arra, hogy az ukrán hadsereg legalább a novemberi elnökválasztásig kitartson és ne rontsa Joe Biden elnök imázsát. A diplomata szerint ennek érdekében hosszabbítják meg Zelenszkij és környezete „agóniáját”, miközben az egyszerű ukránokat „erőszakkal vágóhídra terelik”, és az Ukrajnának szánt juttatások oroszlánrészét az amerikai hadiipari komplexum kapja, amiért pedig az ellenzéki republikánusok lobbiztak.
  • Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke vasárnapi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy az amerikai képviselőház által megszavazott segélycsomag arra ösztönözi Ukrajnát, hogy „az utolsó ukránig” harcoljon, de a harctéri helyzetet nem fogja megváltoztatni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elfogadott 61 milliárd dollárból 23 milliárdot az amerikai arzenálok feltöltésére, további 11,3 milliárd dollárt pedig „a térségben zajló amerikai katonai műveletekre” fognak fordítani. „De a lényeg más: még azt a pénzt is, amely Kijevbe eljut, vissza kell majd fizetni. Ez olyan adósrabszolgaság, amelyből nincs kiút” – vélekedett az Állami Duma elnöke.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Látványosan lassul az orosz támadás
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 08:08
Az oroszok csapást mértek a zaporizzsjai repülőtérre. Háborús hírek.
Nemzetközi Megvan, hogy ki nyerte meg a litván elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:24
Gitanas Nauseda folytathatja az eddigi munkáját.
Nemzetközi Több tucat palesztin halt meg egy támadásban Rafahban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 06:27
Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este - jelentették palesztin orvosi források.
Nemzetközi Zelenszkij most nagyon szeretne békét - Amerikától és Kínától kéri
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 17:44
Joe Bident és Hszi Csin-pinget is meghívta Svájcba az ukrán elnök, hátha ők el tudják hozni a valódi békét. Ment az üzengetés a nyugati fegyverek oroszországi bevetése ügyében is.
Nemzetközi Olaf Scholz továbbra is hátra kötve tartaná Ukrajna fél kezét
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:53
Saját koalíciós partnerével is szembe megy a kancellár, nehogy a szükségesnél jobban feldühítse az oroszokat.
Nemzetközi Nem jött be Macron számítása: már menekíteni kell francia területről az európaiakat
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:07
A rendőri erősítések és az elnöki látogatás ellenére sem javult a helyzet a lázongó szigetcsoporton.
Nemzetközi Medvegyev már radioaktív hamut vizionál Varsóba - megszólalt Lavrov is
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 15:26
Az elmúlt napok hírei kapcsán durrant el néhány vezető orosz politikus agya.
Nemzetközi Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban - mi történik?
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 14:29
Hónapok óta nem érték el palesztin rakéták Izrael belső területeit, most mégis menedéket kellett keresnie Tel-Aviv lakóinak.
Nemzetközi Új hírek érkeztek Robert Ficóról, még mindig van miért aggódni
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:56
Párttársa és a kórház is nyilatkozott a meglőtt szlovák kormányfő állapotáról.
Nemzetközi Készülődik Brüsszel elfoglalása? Nyilvánosan udvarol Orbán Viktor francia szövetségese Giorgia Meloninak
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:28
De egyelőre úgy tűnik, kosarat kap, és nem fuzionál a két nagy jobboldali pártszövetség.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG