6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új, a munkáltatóknak kínált szolgáltatással igyekszik elérni az OTP, hogy ne az adminisztrációs akadályok legyenek gátjai annak, hogy a cégek nagy tömegben nyújtsák a munkáltatói lakáscélú támogatást a hitellel rendelkező dolgozóiknak. Kovács Antal vezérigazgató-helyettes félmillió támogatást igénybevevővel számol

Miközben mindenki úgy gondolja, hogy a jövőben nagyot dobhat a lakáshitelezésen a munkáltató által nyújtott lakáshitel-támogatás, számos kérdéssel kapcsolatban egészen mostanáig igen sok volt a bizonytalanság – köszönhetően annak, hogy az szja-törvény még nem adott egyértelmű iránymutatást - csak egy félmondattal egészült ki az adható cafeteria-lehetőségek köre. Az NGM április 3-ra készült el a lakáshitel-cafeteria részletszabályainak rendeletével. Ez szellemiségében - meglepően - igen komoly rugalmasságot biztosító rendelet lett, ahol a feladatok döntő része a juttatást nyújtó munkáltatóra hárul, a bankok feladatai csekélyek. Miután azonban a munkáltatók számára előírtak teljesítése meghaladhatja a cégek hr-osztályainak lehetőségeit, elkél a segítség ahhoz, hogy valóban sikeres legyen a konstrukció. Ennek érdekében az OTP Bank saját szolgáltatással, OTP Adlak (Adómentes Lakáshitel-támogatási Szolgáltatás) igyekszik segíteni a munkáltatóknak – jelentette be Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese.

Az OTP félmilió igénybevevővel számol

Hogy potenciálisan mekkora kört érinthet az 5 évente adómentesen nyújtható 5 millió forint, azt kell látnunk, hogy a lakossági átlaghitelek összege 7 millió forint, igen érdekes. Miután adós- és adóstárs is jogosult lehet a támogatás igénybevételére, a 710 ezer élő lakáshitel-szerződés kapcsán a 4 millió munkavállalóból 1 milliót meghaladó lehet azok száma, akik igénybevehetik a támogatást. A termék óriási előnye, hogy a többi cafeteria-elem 35,7 százalékos közterhével szemben ez valóban adómentesen nyújtható. Az OTP számításai szerint körülbelül 500 000 kedvezményezettje lehet a munkáltatói vissza nem térítendő lakáscélú támogatásnak. Ez egyrészt középtávon hozzájárulhat a hazai lakásvásárlási- és hitelezési piac élénküléséhez, másrészt sokaknak nyújthat segítséget a már meglévő lakáshitelük törlesztésében – vélekedett Kovács Antal. Fontos tudni, hogy a lakástámogatás biztosítása nem csökkenti az 500 ezer forintban maximált cafeteria-kereteket – bár vélhetően a cégek döntő részének számára nincs mód arra, hogy minden kedvezményes béren kívüli szolgáltatást biztosítson a dolgozóiknak. Az igazolási rend ugyanakkor azt is garantálja, hogy a NAV fel tudjon lépni olyan esetekben, amikor a munkáltatók nem új juttatásként, hanem a bér (egy részének) közteher-mentes kifizetésére igyekeznék felhasználni az új lehetőséget.

Milyen igazolások kellenek?

S hogy miért olyan komoly az igazolási/bonyolítási teher? Ezt akkor látjuk leginkább, ha végigvesszük a feltételeket. A támogatást csak banki átutaláson keresztül lehet nyújtani, a banknak igazolást kell kiállítani a cég felé arról, hogy ilyen tranzakciót indított. Fontos tudni – szemmel láthatóan ezzel kevesen vannak tisztában – hogy az ügyletben nem a hitelt nyújtó bank, hanem az utalást indító hitelintézet – vagyis a munkáltató pénzintézete – szerepel: ennek a banknak feladata, hogy a rajta keresztül átutalt támogatásokról igazolást adjon ki, és a NAV felé adatszolgáltatást teljesítsen.

A támogatás maximuma az ingatlan bekerülési értékének 30 százaléka. Ez adásvételnél viszonylag könnyen kiszámolható, ám lakásépítésnél már olyan gondokat okozhat, ahol a cégnek elkél a szakértői segítség. Ugyancsak nehezen várható el, hogy a munkáltató tisztában legyen azzal, hogy vajon támogatható lakáscélra vették-e fel a hitelt. Ezek között ott szerepel a vásárlás, építés, korszerűsítés, lakáscélú hitel törlesztésére felvett kölcsön törlesztése, illetve az árfolyamgáthoz kapcsolt gyűjtőszámlahitel-törlesztése is. Ugyanakkor a felújításokra felvett hitelek után – legalábbis a mostani szabályozás szerint – nem vehető igénybe a támogatás. Feltétel a méltányolható lakásméret is, ám az új szabályozás a korábbi összetartozó feltételek szobaszám-érték-együttlakók hármasából az értékre vonatkozó tételt kivette.

Annak igazolása, hogy valóban lakáshitel-törlesztésre ment-e az utalás, kissé nehezen ellenőrizhető a munkáltató oldaláról. Ugyanis zárt rendszernek ez csak akkor minősülhet az ügylet, ha az utalás egy hitelszámlára, vagy egy banki központi átmeneti számlára megy. Ha viszont a dolgozó folyószámlájára megy a pénz (mert a bank onnan vonja, vagy ő utalja a törlesztést), az év végén a dolgozónak igazolni kell, hogy az adott évben legalább a megkapott támogatás összegével megegyező hiteltörlesztés történt. Ezt az igazolást naptári évre kell kiállítani, így nem helyettesíthető a bankok által kiállított folyósítási évenként kiadott igazolással.

A feltételek nem teljesítésével komoly büntetést kockáztatnak a dolgozók és a munkavállalók. A NAV ugyanis jogosult arra, hogy a jogtalannak minősített kifizetések 20 százalékkal növelt értéke után visszamenőleg számítsa fel a teljes körű közterhet és azt hajtassa be.

Mit ad az OTP Adlak?

 

Az OTP Adlak szolgáltatás mobilrendszerben épül fel.

Egyrészt a bank természetesen január 31-ig kiadja az igazolást a hitezetteknek – ez a szolgálttás az egyetlen, amelyhez – természetesen – elengedhetetlen az, hogy az ügyfél OTP (hitel)számla tulajdonos legyen. A többi szolgáltatást ugyanis a bank lényegében minden cégnek biztosítani tudja.

Ezen túl ugyanakkor a bank bármely munkáltatónak segítséget nyújt abban, hogy igazolják a dolgozó jogosultságát a támogatás igénybevételére. Ennek a vizsgálatnak a díja 10-30 ezer forintos egyszeri díjért lesz elérhető.

Lesz mód eseti jelleggel, nagyobb összeget utaló cégeknek is igénybevenni komplex szolgáltatást (vizsglat, igazolás, NAV-jelentés) – ennek díja a bank előzetes tervei szerint 3,9 százalékos lesz. Azon cégek, akik ugyanakkor valódi cafeteria-elemként akarják nyújtani a támogatást, célszámlánként havi 3-5 százalékos díjként minden rájuk háruló faladatot átadhatnak az OTP-nek. Ez a költségszint a bank szerint még mindig messze kedvezőbb, mint az egyéb cafeteria-elemek céges költségei, így számottevő érdeklődésre tarthat számot. A szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúrát és a potenciális ügyfélkört viszonylag jól lehet majd ráfejleszteni a Széchenyi Pihenő Kártya rendszerére és partnerkörére – mondták el a banknál.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG