1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Javult a közép- és kelet-európai bankszektor teljesítménye tavaly, a nem fizető hitelek aránya hét százalék körül stabilizálódott - állapították meg a Raiffeisen csoport elemzői friss jelentésükben. A nemfizető hitelek arányában nagy a szórás a térség államai között, Magyarország a rosszul teljesítők között van, egy év alatt duplázódott az arány.

A vártnál jobban teljesítettek a térség banki piacai az elemzés szerint. Mindenekelőtt Lengyelország és Oroszország stabilizálódott, egyben ezek a legvonzóbb piacok a régióban - emelték ki a jelentésről kiadott közleményben. Összehasonlításként rámutattak, hogy névértéken és aktuális piaci árakon a régió összes GDP-je az euróövezeti GDP 27 százalékának felel meg, a hitelek ezzel szemben csak 9 százalékát teszik ki az euróövezetinek.

2011 végén a régió bankjainak mérlegfőösszege 2 068 milliárd eurót tett ki, egy évvel korábban 1 846 milliárdot. Ez az euróövezetinek 7,7, illetve 7,2 százaléka volt.

A közép- és kelet-európai bankszektor összességében jövedelmezőbb lett tavaly 2010-hez képest - írták. Az átlagos sajáttőke-megtérülési ráta 12,8 százalékra emelkedett a 2010-es 10,4 százalékról. Középtávon mintegy 15 százalékra emelkedhet a mutató az elemzők szerint.

A hitelállomány átlagos növekedése "egészséges mértékű" a régióban, euróban számítva 13, nemzeti pénznemben számítva 19 százalékkal nőtt az előző évihez képest a Raiffeisen értékelése szerint. A válság előtti nagyon magas növekedés után egy "új normálértékre" állt be a hitelállomány bővülése - írták.

Több ország bankszektora a térségen belül növelte ellenállóképességét azzal, hogy csökkentették hitel-betét mutatójukat. 2009 óta az új betétek nagyobb mértékben növekedtek, mint a hitelek. A kumulált betétállomány 2009 és 2011 között 38 százalékkal, a kumulált hitelállomány 25 százalékkal nőtt.

Nagyot ugrott a nemfizető hitelek aránya Magyarországon

Jelenleg nem Magyarország a legjobb terepA bankadó és a végtörlesztés hatására a magyarországi Raiffeisen Bank Zrt. 97,5 milliárd forint veszteséggel zárta az elmúlt évet - a negatív eredmény ellenére a bank továbbra is elkötelezett magyarországi tevékenysége iránt. Részletek >>

Az elemzés szerint Csehországban, Lengyelországban, Oroszországban, Szlovákiában és Ukrajnában stabilizálódott a nem fizető hitelek aránya. A legtöbb délkelet-európai országban, valamint Magyarországon és Szlovéniában ezzel szemben az átlagos hét százalékos trendnél rosszabbul alakult a mutató.

A teljes régión belül erőteljes szórást mutat a nemfizető hitelek aránya. Míg Délkelet-Európában átlagosan 14 százalék, az országcsoporton belül Szerbiában és Albániában viszonylag magas, 20 százalék a mutató. A közép-európai alrégióban átlagosan 8,5 százalék, Magyarországon - az előző évi 7,8 százalék után - 16,1 volt tavaly a kimutatás szerint. (Ebben komoly szerepet játszhatott a végtörlesztés, aminek keretében elsősorban a jól fizető adósok viszonylag széles rétege került ki a rendszerből, így összességében a teljes állományon belül nőtt a "rossz ügyfelek" aránya.) A volt szovjet tagköztársaságokban 5 százalék alá csökkent, míg Ukrajnában a csökkenés ellenére még mindig kiugróan magas, 40 százalék felett van az arány.

A legjobb növekedési kilátásai Lengyelországnak és Oroszországnak vannak a gazdaság méretét és várható nominális bővülését tekintve egyaránt. 2012-16 között átlagosan mintegy évi 15 százalékkal nőhetnek a hitelek a két országban. A lengyel és az orosz együttesen a régió banki piacának 60 százalékát teszi ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG