1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A londoni elemzők körében nem egységes az álláspont a kamatkilátások tekintetében, a nagy kérdés az, emel-e a magyar jegybank
Az előző havival gyakorlatilag azonos, éves szinten stagnáló magyarországi inflációt várnak júniusról londoni felzárkózó piaci elemzők, a kamatkilátásokról azonban eltérő vélemények vannak forgalomban a Cityben.

Az MTI által a kedden esedékes adatközlés előtt kérdezett nagy londoni elemző és befektetési házak mindegyike a májusban mért 5,1 százalékos tizenkét havi inflációval azonos, vagy ahhoz nagyon közeli drágulási ütemet jósolt a múlt hónapról is.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piaci szakértői 5,1 százalékos éves összevetésű inflációt valószínűsítenek. Kiemelték ugyanakkor: előrejelzési modelljük az év végéig 3 százalékra lassuló inflációt jelez, abban az esetben, ha a forint az euróhoz képest fokozatosan visszaerősödik 275 környékére az idén.

A cég elemzői szerint azonban az MNB monetáris tanácsának több tagját aggasztják az inflációs nyomások, és így a magyarországi jegybanki kamat most még várhatóan nem változik.

A BoA-ML előrejelzése mindazonáltal az, hogy az idén, valószínűleg októberben lesz még egy negyed százalékpontos kamatcsökkentés, 5,00 százalékra, de 2011 végére 5,50 százalékra emelkedik vissza a jegybanki kamatszint. Az idei további pénzügypolitikai enyhítés azonban nem konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének minap kiadott prognózisa szerint az inflációs kockázatok miatt a kamatszigorítás felé hajlóra változhat a magyar jegybank alapállása, és most már valószínűbbnek tűnik egy kamatemelés, mint egy kamatcsökkentés.

A ház citybeli befektetési elemzői június végén tájékozódó látogatást tettek Magyarországon, és erről nemrég Londonban kiadott elemzésükben azt írták:  becslésük szerint a 2007-2008-ban, svájci frankban felvett lakáscélú hitelek havi törlesztőrészletei ma már több mint 50 százalékkal magasabbak az induló szintnél. A nagyobb törlesztési kiadásokból eredő gyengülő fogyasztási kilátások valamelyest ellentételezik a forint árfolyamveszteségeinek várhatóan erős inflációs hatásait, ám összességében az utóbbi időszak forintgyengülése  magasabb szintre beálló inflációs pályát eredményezhet 2011-2012-ben - vélekednek a Morgan Stanley londoni elemzői.

A cég közölte, hogy a magyarországi kamatemelés ugyan nem tartozik központi előrejelzési forgatókönyvei közé - a cég 2011 második feléig változatlan MNB-kamattal számol -, most már azonban mégis valószínűbbnek tart egy kamatemelést, mint egy kamatcsökkentést, különös tekintettel a kockázati környezetre és arra, hogy a Morgan Stanley szakértői "nem igazán" várnak érdemi forinterősödést a mostani árfolyamokról.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének új felzárkózó piaci helyzetértékelésében is az áll, hogy a cég szerint a magyar jegybank enyhítési ciklusa véget ért, és a következő pénzügypolitikai lépés várhatóan kamatemelés lesz 2011-ben.

Az elemzéshez fűzött táblázatos előrejelzés szerint a cég szakértői 2011 szeptemberére 5,50 százalékos, 2011 decemberére 5,75 százalékos MNB-alapkamatot várnak a jelenlegi 5,25 százalék helyett.

A júniusi inflációról adott előrejelzésükben a JP Morgan citybeli szakértői minimális gyorsulást jósoltak: közölték, hogy 5,2 százalékos éves drágulást várnak a múlt hónapról a májusi 5,1 százalék után, elsősorban az élelmiszerek "lanyhuló deflációja" és a hatóságilag szabályozott árak emelkedése miatt. A tavalyi magas üzemanyagár-bázis ugyanakkor fékező hatással lesz a tizenkét havi összevetésű júniusi inflációra - tették hozzá a ház szakértői.

A JP Morgan elemzői 3,6 százalékon várják az éves magyarországi infláció mélypontját júliusban vagy augusztusban, de utána azzal számolnak, hogy a drágulási ütem az év végére 4,2 százalékig visszagyorsul. A cég a jövő év egészére is azt jósolja, hogy a magyarországi infláció a 3 százalékos célszint felett marad. A JP Morgan szakértői megerősítették, hogy nem számolnak további MNB-kamatcsökkentéssel.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői a májusival egyező, 5,1 százalékos éves inflációt várnak júniusról. A ház előrejelzése szerint a maginfláció jó eséllyel tovább csökkent, de a hatósági árakban bekövetkezett módosulások valószínűleg korlátot szabtak a teljes kosárra számított infláció lassulásának.

A GS szakértői szerint a szezonális, valamint az árvíz mint egyedi tényező okozta élelmiszer-drágulás is teremthet valamelyes inflációs nyomást. A ház által felvázolt inflációs pálya a továbbiakban először lassulást valószínűsít, a negyedik negyedévben a visszagyorsulás kockázatával, majd 2011 első felében újbóli "lassú csökkenéssel".

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG