2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyes behajtócégek a bankok által a nemfizetés miatt értékesített ingatlanokat a korábbi tulajdonosnak ajánlják fel - a kért összeg akár fele lehet a tartozásnak, ám a behajtó ennél olcsóbban jut a lakáshoz.

Jövedelmező üzlet lehet a be hajtócégeknek a bajba jutott devizaadósok hitelének felvásárlása - írja a Magyar Nemzet. A bankoktól ezek a cégek olcsón átveszik a tartozást. Az átvételre akkor kerülhet sor, amikor a bank úgy ítéli meg, hogy a hosszabb ideje nem fizető ügyféltől már nincs esélye behajtani az adósságot, annak összege feleslegesen terheli a mérleget. Ezért úgy dönt, hogy a veszteség csökkentése érdekében nyomott áron átadja a tartozást az adósságbehajtó cégnek, amelyik rárakja a saját hasznát, és így értékesíti tovább az adósnak. A lap szerint akár az is előfordulhat, hogy egy tízmillió forintra felfutott adósságot öt millióért, azaz fél áron visszavásárolhat az adós, hiszen neki felajánlják, hogy kedvezményesen kifizetheti a behajtócég tulajdonába került kölcsön összegét.

Sokan élnek a lehetőséggel, ugyanakkor az adósok által fizetett hitelkiváltás összege általában nagyobb annál, mint amennyit a behajtócég a banknak előzetesen átutalt - ez tehát a társaság nyeresége. Az azonnal fizetendő hatalmas összeg előteremtése ugyan nem egyszerű, de sokan megpróbálkoznak vele, mert így olcsón szabadulhatnak meg akár évtizedes tartozásuktól is.

A lapnak nyilatkozó ügyvéd szerint nem fenyeget annak veszélye, hogy az olcsón megszerzett adósságot drágán adja tovább a behajtó, hiszen ha célzottan az ügyfelet keresi meg a behajtó célja éppen az, hogy gyorsan hozzájusson a haszonhoz.

"Okosban" is lehet

Ugyanakkor sokan figyelmeztetnek a megoldás kényes pontjaira is. A megoldás ugyanis felvetheti a korrupció és a visszaélés lehetőségét is: lehetnek olyan adósok, akik - bár tudnák fizetni a törlesztést - eleve a kiskapukban bíznak, abban, hogy a behajtó cég banki kapcsolatai révén "okosan" ki tudja vinni az ingatlant a banki portfólióból. Ilyen helyzetben a jóhiszeműségük vizsgálandó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG