4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Végrehajtói Kamara a szakminisztériumtól kér eligazítást abban a Privátbankár által már jelzett kérdésben, hogy a devizahiteles törvényből kimaradtak a "klasszikus" devizahitel-felvevők.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) alelnöke szerint a júliusban elfogadott devizahiteles törvény néhány rendelkezése még tisztázásra szorul. Császti Ferenc szerint nem egyértelmű például azok helyzete, akik devizában vettek fel hitelt és devizában is törlesztettek, azaz „valódi” devizahitelt kaptak (néhány banknál opció, más, kisebb hitelintézetnél pedig egyetlen termék volt a devizahitel). Arra, hogy – a végtörlesztési törvény első változatához hasonlóan – a devizahiteleseket kihagyták a törvényből már a Privátbankár is felhívta a figyelmet. Esetükben ugyan az árfolyamrés-visszaírás értelmetlen, hiszen elvben nem tudható, hol szerzik be a törlesztéshez szükséges valutát, noha ők bizonyosan szembesülnek az eladási és a vételi árfolyam különbségével. (Persze épp e kör miatt látszik, hogy mennyire fals a Kúria érvelése arról, hogy a deviza alapú hitelek esetében nem történik konverzió.) Ami ugyanakkor bizonyos, az egyoldalú kamatemelések esetleges tisztességtelensége őket is sújtja, azaz a törvénynek erre a körre is ki kellene terjednie.

A kamarai elnök egyértelműsítette: a törvény nem vonatkozik a kereskedelmi célú hitelekre és a vállalakozói hitel felvételekor tett kezességvállalásokra sem, függetlenül attól, hogy deviza-, vagy forintalapú hitelekről van szó.

Külföldön felvett hitel tartozása végrehajtható

Császti Ferenc szerint fontos tudni, hogy a végrehajtás felfüggesztésére vonatkozó határozat csak olyan esetben teljesíthető, ha a hitelt nyújtó pénzintézet Magyarországon van bejegyezve, és itt legalább fiókteleppel, vagy telephellyel rendelkezik. Azok a nyugat-magyarországi hitelfelvevők, akik egy osztrák banktól Burgerland-ban vettek fel hitelt, akkor sem tartoznak a törvény hatálya alá, ha az adott banknak Magyarországon leánybankja működik, hiszen a hitelt nyújt bank nem a magyar hitelintézet volt.

Nem automatikus a tiltás leállítása

Császti Ferenc hangsúlyozta, hogy a törvény nem azt jelenti, hogy megszűnnének a felvett hitelekből adódó adósi kötelezettségek. Bár esetükben most "szünetelnek" a konkrét végrehajtási cselekmények, ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy ettől a kamatok még folyamatosan ráterhelődnek a tőketartozásra.

Ennek elkerülése lehet az oka annak, hogy az MBVK elnöke arról beszélt, hogy az érintettek, akinek a hitelszerződése az új törvény hatálya alá esik, kérhetik a végrehajtótól, hogy állítsa le fizetése letiltására elrendelt végrehajtást. Ennek a végrehajtó mérlegelés nélkül eleget tesz, ám a jelek szerint ezt automatikusan nem lépi meg.

A törvény hatálybalépése előtt a végrehajtó által értékesített ingatlanokkal kapcsolatban lefolytatható a jogorvoslati eljárás. Ezeket az ingatlanokat kiüríttetni és birtokba adni is lehet. Viszont ha lakóingatlanról van szó, belép a kilakoltatási moratórium. Az ilyen ingatlannál várni kell a birtokbaadással addig, míg a moratóriumot fel nem oldják. Eközben ugyanakkor az adóst nem köti semmi, azaz, ha módja van rá, eladhatja az ingatlanát, ha közben kiegyenlítette a tartozást.

Az áruhitelt érdemes fizetni

Van olyan eset is, amikor a végrehajtást kérő (hitelező) kérheti annak bírósági megállapítását, hogy szerződése nem esik most elfogadott törvény hatálya alá, mert sem az árfolyamrésre vonatkozó kikötés, sem az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó passzus nincs benne - mondta. Ilyen lehet a forint alapú áruhitel-szerződés, ahol az ügyfél annak ellenére nem fizet, hogy a futamidő alatt nem történt kamatváltozás – hívta fel a figyelmet Császti Ferenc.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
Pénzügyi szektor Lecsapott a jegybank – szabálytalankodott egy szlovák cég
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 09:58
Engedély nélkül vett követeléseket.
Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG