<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Körülbelül másfél éve húzódik a Kun-Mediátor vezetőjeként álbrókerkedő Dobrai Sándorné ügye. Bár a nő már előzetes letartóztatásban ül, még mindig rengeteg a nyitott kérdés, ráadásul, hogyha nem próbál Belize-ben is embereket átverni, valószínűleg sosem tudták volna felelősségre vonni. Összeszedtük Bróker Marcsika átverésének és bujkálásának történetét.

2015. 04. 15.

Tavaly április 15-én reggel nyolc táján még csak annyit lehetett tudni, hogy nem férnek hozzá lejárt befektetéseikhez az ügyfelek egy gyanúsan magas kamatot ígérő karcagi cég irodájában. A rendőrségre már reggel több feljelentés érkezett, és bár a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított szinte azonnal, a cég vezetője már akkor eltűnt.

A Kun-Mediátor karcagi fiókja. (MTI Foto: Bugány János)

Néhány órával később az MNB piacfelügyeleti vizsgálatot indított a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-vel szemben. Már ekkor kiderült, hogy a társaság fő tevékenységeként utazási irodaként működött, utazásközvetítéssel foglalkozott, amely mellett pénzváltási tevékenységet is folytatott, de pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedélye a cégnek sosem volt az MNB-nél.

Emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium akkor azt közölte a Privátbankár.hu szerkesztőségével: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot.

Nő a károsultak száma, és a kár összege

A karcagi közgyűlés elnöke amellett, hogy nem értette, hogyan történhetett mindez, úgy vélte, hogy egy ügyesen felépített árverésről van szó, és az eltűnt pénzt biztosan máshol költötték el.

A jegybank villámgyorsan visszavonta a Kun-Mediátor utazásszervezői engedélyét, a rendőrség pedig feltette Dobrai Sándornét a körözési listára. A cég résztulajdonosa, Marcsika veje pedig olaszországi hajóútjáról hazafelé tartva megígérte, hogy együttműködik a hatóságokkal az akkor már egyes becslések szerint húszmilliárdos kárt okozó botrány megoldásában.

Egy héttel később már a károsultak becsült száma 700 és 1000 közt mozgott, Dobrai Sándornének pedig továbbra sem volt semmi nyoma. A rendőrség a nyomozás közben több házkutatást is tartott, és folyamatosan érkeztek a feljelentések is.

Április végén megjelent a nemzetközi körözés is Dobrai Sándorné után, az Interpol ekkor kapcsolódott be a nyomozásba.

Dobrai Sándorné Marcsika az Interpol honlapján.

Marcsika lányai elkezdik kimenteni a pénzt?

Május közepén Dobrai Sándorné lányai elkezdték felszámolni az ételbárjukhoz tartozó ingóságokat. Bár ez a rendőrség szerint elsőre rendben volt, a károsultakat képviselő ügyvéd feljelentést tett, mivel mint mondta, nem lehetett pontosan tudni a Kun-Mediátor és a bárt üzemeltető cég közti kapcsolatot. Ezt egyébként végül a hatóság és elismerte, és ráparancsolt Marcsika lányaira, hogy fejezzék be.

Ezután csendesült le a botrány, és bár a károsultak Orbán Viktorhoz és az Országgyűléshez fordultak levélben, ennek gyakorlatilag semmi foganatja nem lett.

Eltelt egy év

Szép csendben elrepült majdnem egy év, és a Kun-Mediátort idén március 26-án törölték a cégnyilvántartásból, ekkor a károsultak egy részét képviselő ügyvéd azt szerette volna elérni, hogy a törlési eljárásból legyen felszámolás, mert így lehetőség nyílt volna arra, hogy felülvizsgálják, hogy a lefoglalt vagyonból a kárigényeket milyen módon és arányban lehetne kielégíteni.

Azt, hogy az igazságszolgáltatás malmai mennyire lassan őrölnek, mi sem bizonyítja jobban, minthogy végül augusztus elején rendelték el a Kun-Mediátor felszámolását, de a károsultakat képviselő Dobrossy István ügyvéd szerint ez a dolgozók bérének kifizetésére volt csak elég.

A jegybank végül augusztus negyedikén félmilliárd forintra büntette az akkor már felszámolás alatt álló Kun-Mediátort, ami annak fényében kevésnek és későinek tűnt, hogy Marcsika a becslések szerint 20 milliárd forinttal lépett meg.

A nagy decemberi fordulat és a letartóztatás

December hetedikén Polt Péter még arról beszélt, hogy a Kun-Mediátor ügyében jövő tavasszal fejeződhet be a nyomozás, valamint, hogy eddig több mint 800 sértettet hallgattak ki tanúként, azonban gyanúsítottként senkit.

Amit ő ekkor még nem tudhatott, az az, hogy ugyanezen a napon Belize hatóságai letartóztatták Dobrai Sándornét, miután egy helyi lakos feljelentést tett ellene. A nő egyébként szépen lebarnult és frizurát is változtatott addig, amíg a gyönyörű országban bujkált. Belize-ről videót is készítettünk:

December 13-án a 62 éves karcagi nő már a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársainak kíséretében szállt le a Lufthansa menetrendszerinti járatáról, amellyel hazaszállították Magyarországra. Egy kabátot kerítettek neki, de szemmel láthatóan nem a magyar télhez volt öltözve.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Lebukás után a börtönbe

Miután Marcsika hirtelen volt kénytelen távozni Magyarországról (vagy egyes feltételezések szerint a maffia elől menekült), ezért visszafogottan élt Belize-ben. A hírek szerint egy névtelen támogatótól kapott havonta pénzt, ám amikor ez hirtelen megszűnt, visszatért a régi trükkjeihez, és a Kun-Mediátorhoz hasonló piramisjátékkal próbált pénzt szerezni. Végül ebbe bukott bele, és így Belize hatóságai kiadták Magyarországnak, bár nincsen kiadatásai egyezményünk.

Bróker Marcsi a Kun-Mediátor Kft. csalás miatt keresett, Belize-ben elfogott vezetője 2016. december 16-án a Szolnoki Törvényszéken, ahol előzetes letartóztatásáról dönt a bíróság. Forrás: MTI/Mészáros János

A szolnoki nyomozók az elfogatóparancs alapján körözött és Belize-ben elfogott nőt szerda délután gyanúsítottként kihallgatták és kezdeményezték az előzetes letartóztatásának indítványozását. Erre a bíróság is rábólintott, mivel megalapozottnak látják a szökés veszélyét. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

Azt, hogy a Marcsika által eltüntetett 10-20 milliárd forint hová lett, egyelőre még nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy a károsultak látnak-e majd vissza bármit a pénzükből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos