<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Átalakítása közben is nyereséges maradt a Magyar Fejlesztési Bank, amelynek jövőbeli új szerepe az uniós pénzek elosztása és emellett a kormányzati döntések megfinanszírozása lesz.

Az elmúlt évben 8,1 milliárd forintos csoportszintű, konszolidált adózás előtti eredményt ért el a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). Az anyabank 2,5 milliárdos adózás előtti és 1,2 milliárdos nettó profitot ért el. A nyereségből nem lesz osztalék az állam felé, azt visszaforgatják a működésbe. A bank mérlegfőösszege 1105 milliárd forintról 1086 milliárdra csökkent.

Betettek az önkormányzatok

Nagy Csaba vezérigazgató tájékoztatása szerint tavaly 173 milliárd forintnyi új hitelt folyósítottak, ám ez nem volt elég arra, hogy a hitelállomány csökkenését megállítsa: a korábbi kölcsönök kifutása után 667 milliárdról 605 milliárdra csökkent a kinnlevőség. Az adatokból az is látszik, hogy a korábbi hitelprogramok a fő ludasak, hiszen ezek állománya 256 milliárdról 158 milliárdra csökkent, ám itt a legkomolyabb mozgást, 93 milliárdot az önkormányzati adósságkonszolidáció hatása jelenti. Eközben az egyedi ügyletekben kihelyezett összeg 447 milliárdra nőtt. A hitelportfólión belül mindössze 7 százalék a kétes hitelek állománya. Az ETO-Parkra a banknak már nem kellett további értékvesztést képezniük, a követelést azt saját leánycégükre, a Magyar Követeléskezelő Zrt.-re engedményezték.

A rendkívüli tételek között a banknak 2,1 milliárd forintos rendkívüli értékvesztést jelentett a MAG Zrt. megszűnése. Az MFB ugyanakkor kifejezetten költséghatékony: a működési költség több mint 25 százalékkal csökkent.

Elosztóközpont

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára szerint Magyarország az egy főre jutó támogatások alapján a második legnagyobb kezdeményezettje a jelenlegi uniós költségvetésnek. Az új támogatáspolitika kapcsán a források elosztásában kiemelt szerepe lesz a Magyar Fejlesztési Banknak – jelentette ki. Az MV Zrt. korábbi feladatait átvéve az MFB lesz a visszatérítendő EU-s források elosztási központja az új EU-s programozási ciklusban. Az MFB mint "alapok alapja" révén a 2014-2020. évi programozási időszakban 700 milliárd forint EU-s pénzügyi eszköz jut gazdaságfejlesztésre hitel, garancia, kombinált termék vagy kockázati tőke formájában.

Ennek kapcsán került sor tavaly a portfólió átalakítására, került háttérbe a vagyonkezelés és lett hangsúlyosabb irány a gazdaságfinanszírozás és -fejlesztés. Ezen feladatok körében vásárolt részesedést a bank a Főgáz részvényeit, s adta el nyereséggel a Takarékbankot.

Az átalakítás jegyében 2014 júniusa óta a Miniszterelnökség, és nem az NFM alá tartozik a bank, amely ma már új működési modellt követi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG