<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Átalakítása közben is nyereséges maradt a Magyar Fejlesztési Bank, amelynek jövőbeli új szerepe az uniós pénzek elosztása és emellett a kormányzati döntések megfinanszírozása lesz.

Az elmúlt évben 8,1 milliárd forintos csoportszintű, konszolidált adózás előtti eredményt ért el a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). Az anyabank 2,5 milliárdos adózás előtti és 1,2 milliárdos nettó profitot ért el. A nyereségből nem lesz osztalék az állam felé, azt visszaforgatják a működésbe. A bank mérlegfőösszege 1105 milliárd forintról 1086 milliárdra csökkent.

Betettek az önkormányzatok

Nagy Csaba vezérigazgató tájékoztatása szerint tavaly 173 milliárd forintnyi új hitelt folyósítottak, ám ez nem volt elég arra, hogy a hitelállomány csökkenését megállítsa: a korábbi kölcsönök kifutása után 667 milliárdról 605 milliárdra csökkent a kinnlevőség. Az adatokból az is látszik, hogy a korábbi hitelprogramok a fő ludasak, hiszen ezek állománya 256 milliárdról 158 milliárdra csökkent, ám itt a legkomolyabb mozgást, 93 milliárdot az önkormányzati adósságkonszolidáció hatása jelenti. Eközben az egyedi ügyletekben kihelyezett összeg 447 milliárdra nőtt. A hitelportfólión belül mindössze 7 százalék a kétes hitelek állománya. Az ETO-Parkra a banknak már nem kellett további értékvesztést képezniük, a követelést azt saját leánycégükre, a Magyar Követeléskezelő Zrt.-re engedményezték.

A rendkívüli tételek között a banknak 2,1 milliárd forintos rendkívüli értékvesztést jelentett a MAG Zrt. megszűnése. Az MFB ugyanakkor kifejezetten költséghatékony: a működési költség több mint 25 százalékkal csökkent.

Elosztóközpont

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára szerint Magyarország az egy főre jutó támogatások alapján a második legnagyobb kezdeményezettje a jelenlegi uniós költségvetésnek. Az új támogatáspolitika kapcsán a források elosztásában kiemelt szerepe lesz a Magyar Fejlesztési Banknak – jelentette ki. Az MV Zrt. korábbi feladatait átvéve az MFB lesz a visszatérítendő EU-s források elosztási központja az új EU-s programozási ciklusban. Az MFB mint "alapok alapja" révén a 2014-2020. évi programozási időszakban 700 milliárd forint EU-s pénzügyi eszköz jut gazdaságfejlesztésre hitel, garancia, kombinált termék vagy kockázati tőke formájában.

Ennek kapcsán került sor tavaly a portfólió átalakítására, került háttérbe a vagyonkezelés és lett hangsúlyosabb irány a gazdaságfinanszírozás és -fejlesztés. Ezen feladatok körében vásárolt részesedést a bank a Főgáz részvényeit, s adta el nyereséggel a Takarékbankot.

Az átalakítás jegyében 2014 júniusa óta a Miniszterelnökség, és nem az NFM alá tartozik a bank, amely ma már új működési modellt követi.

Pénzügyi szektor Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:07
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyant a horvát inflációnak az euró bevezetése
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 18:55
A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban.
Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG