<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Átalakítása közben is nyereséges maradt a Magyar Fejlesztési Bank, amelynek jövőbeli új szerepe az uniós pénzek elosztása és emellett a kormányzati döntések megfinanszírozása lesz.

Az elmúlt évben 8,1 milliárd forintos csoportszintű, konszolidált adózás előtti eredményt ért el a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). Az anyabank 2,5 milliárdos adózás előtti és 1,2 milliárdos nettó profitot ért el. A nyereségből nem lesz osztalék az állam felé, azt visszaforgatják a működésbe. A bank mérlegfőösszege 1105 milliárd forintról 1086 milliárdra csökkent.

Betettek az önkormányzatok

Nagy Csaba vezérigazgató tájékoztatása szerint tavaly 173 milliárd forintnyi új hitelt folyósítottak, ám ez nem volt elég arra, hogy a hitelállomány csökkenését megállítsa: a korábbi kölcsönök kifutása után 667 milliárdról 605 milliárdra csökkent a kinnlevőség. Az adatokból az is látszik, hogy a korábbi hitelprogramok a fő ludasak, hiszen ezek állománya 256 milliárdról 158 milliárdra csökkent, ám itt a legkomolyabb mozgást, 93 milliárdot az önkormányzati adósságkonszolidáció hatása jelenti. Eközben az egyedi ügyletekben kihelyezett összeg 447 milliárdra nőtt. A hitelportfólión belül mindössze 7 százalék a kétes hitelek állománya. Az ETO-Parkra a banknak már nem kellett további értékvesztést képezniük, a követelést azt saját leánycégükre, a Magyar Követeléskezelő Zrt.-re engedményezték.

A rendkívüli tételek között a banknak 2,1 milliárd forintos rendkívüli értékvesztést jelentett a MAG Zrt. megszűnése. Az MFB ugyanakkor kifejezetten költséghatékony: a működési költség több mint 25 százalékkal csökkent.

hirdetés

Elosztóközpont

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára szerint Magyarország az egy főre jutó támogatások alapján a második legnagyobb kezdeményezettje a jelenlegi uniós költségvetésnek. Az új támogatáspolitika kapcsán a források elosztásában kiemelt szerepe lesz a Magyar Fejlesztési Banknak – jelentette ki. Az MV Zrt. korábbi feladatait átvéve az MFB lesz a visszatérítendő EU-s források elosztási központja az új EU-s programozási ciklusban. Az MFB mint "alapok alapja" révén a 2014-2020. évi programozási időszakban 700 milliárd forint EU-s pénzügyi eszköz jut gazdaságfejlesztésre hitel, garancia, kombinált termék vagy kockázati tőke formájában.

Ennek kapcsán került sor tavaly a portfólió átalakítására, került háttérbe a vagyonkezelés és lett hangsúlyosabb irány a gazdaságfinanszírozás és -fejlesztés. Ezen feladatok körében vásárolt részesedést a bank a Főgáz részvényeit, s adta el nyereséggel a Takarékbankot.

Az átalakítás jegyében 2014 júniusa óta a Miniszterelnökség, és nem az NFM alá tartozik a bank, amely ma már új működési modellt követi.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Méretes bírságot kapott több nagybank – lebuktak a trösztölők
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:17
Az Európai Unió négy nagybankra - a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankokra - szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forint) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Pénzügyi szektor Bemutatták az MNB klímastressz-tesztjét
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:51
Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.
Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló